Ny rapport visar: EU:s sammanhållningspolitik har varit avgörande för norra Sveriges utveckling

I slutet av mars släppte Europaforum Norra Sverige (EFNS) en ny rapport som belyser hur sammanhållningspolitiken har bidragit till utvecklingen i norra Sverige. Med exempel från områden som infrastruktur, innovation och gränsöverskridande samarbeten visar rapporten hur investeringar genom EU:s regionalstöd har skapat mervärden för både regionen, Sverige och EU i stort.
Ett avgörande verktyg för regional tillväxt
Sedan Sverige blev medlem i EU 1995 har sammanhållningspolitiken, EU:s regionalpolitik, spelat en viktig roll för utvecklingen i norra Sveriges regioner. Skräddarsydda program efter regionernas specifika förutsättningar tillsammans med långsiktiga satsningar med strategisk styrning har varit viktiga stöd för att kunna möta utmaningar och frigöra utvecklingspotentialer. På så sätt har regionalpolitiken varit en avgörande kraft för att utveckla regionernas ekonomiska strukturer och stödja utvecklingen av mer uthålliga och livskraftiga samhällen.
Rapporter såsom EU-kommissionens Nionde sammanhållningsrapport, visar att sammanhållningspolitiken spelat en central roll i att främja ekonomisk integration och välstånd inom unionen. För ett land som Sverige, där 70 procent av exporten går till EU:s inre marknad, skapar detta ökade handelsmöjligheter och stärkta ekonomiska samband med övriga medlemsländer. Den rapport som nu tagits fram av EFNS, ett politiskt nätverk som samlar de fyra nordligaste regionerna i Sverige, kan ses som ytterligare bidrag till kunskapen och förståelsen av sammanhållningspolitiken presenterad ur ett regionalt perspektiv.
Kunskapsunderlag inför stundande budgetförhandlingar
EU-kommissionen väntas lägga fram ett förslag om unionens nästa långtidsbudget i juli 2025. Därefter kommer medlemsstaterna och Europaparlamentet att behöva ta ställning till förslaget i efterföljande förhandlingarna. Med betydande utmaningar och samtidigt höjda ambitioner för unionen kommer beslutsfattare att ställas inför svåra beslut om vilka politikområden och investeringsverktyg som ska prioriteras samt om hur de ska utformas.
Regionalpolitiken utgör idag en tredjedel av unionens nuvarande långtidsbudget och som North Sweden tidigare rapporterat är politiken satt under stark press till följd av bland annat unionens försämrade säkerhetsläge och utmaningar avseende konkurrenskraft. Från många håll argumenteras därför för ett ordentligt omtag både avseende vilka budgetposter som ska prioriteras samt för styrningen av budgeten och dess olika fonder. Mycket pekar på att EU-kommissionens förslag troligtvis kommer att innebära ökad centralisering. Hur förslaget och förhandlingarna väl landar återstår att se, men klart är att den mervärdesapport som nu tagits fram av EFNS, tillsammans med OECD-studien om Europas nordliga och glesbefolkade områden, kan utgöra ett viktigt kunskapsunderlag och ge värdefulla insikter i dessa frågor.
Fem tematiska fokusområden
Rapporten är uppbyggd kring fem övergripande teman som tillsammans illustrerar de breda effekterna av EU:s regionalpolitik:
- Utveckling av transport- och digital infrastruktur
I en glest befolkad region med långa avstånd och begränsad infrastruktur har investeringar i vägar, järnvägar och digitala nätverk varit avgörande. Dessa satsningar har förbättrat tillgängligheten för både företag och invånare, och därmed skapat förutsättningar för ekonomisk tillväxt och bättre samhällsservice. - Stärkt innovationskapacitet och nya tillväxtnischer
Genom att stötta kluster, affärsnätverk och innovationssystem har investeringar bidragit till att bredda norra Sveriges näringsliv. Regionen har utvecklat spetskompetens inom flera områden och blivit en starkare aktör i europeiska värdekedjor. - Kapacitetsbyggande och samverkan för ökad konkurrenskraft
Genom långsiktigt arbete med hjälp av EU-medel har norra Sverige kunnat mobilisera lokala och regionala aktörer för att utveckla företagsfrämjande system samt genomföra riktade insatser för att hjälpa företag att växa och utvecklas. - Kompetensförsörjning och hållbar sysselsättning
Investeringar har bland annat kunnat genomföras för att främja livslångt lärande, stödja personer som står långt utanför arbetsmarknaden samt för att öka kapaciteten för att möta arbetskraftsbehoven till följd av de pågående historiska etableringarna och investeringarna samt för den generationsväxling som sker. - Gränsöverskridande samarbeten
Genom samarbeten över nationsgränser har norra Sverige kunnat hitta gemensamma lösningar på gemensamma problem. Detta har lett till kunskapsutbyte, innovation och ökad regional integration i en större europeisk kontext.
Investeringar som ger kraft och incitament för utveckling till gagn för hela EU
Sammantaget visar rapporten hur EU:s regionalpolitik inte bara har varit avgörande för tillväxten i norra Sverige och för att hantera strukturella utmaningar, den har även bidragit till att skapa viktiga mervärden för Sverige och för EU som helhet. Finansiellt stöd kombinerat med strategisk styrning har gjort att norra Sveriges regioner kunnat utveckla sin ekonomiska struktur, främja konkurrenskraftiga företag, stärka lokala samhällen och samtidigt bidra till EU:s gemensamma prioriteringar. En fortsatt stark sammanhållningspolitik gynnar därför inte bara norra Sverige, utan bidrar också till ett starkare och mer konkurrenskraftigt EU.
/Max Englund
Läs hela Mervärdesrapporten här
Läs om den nionde sammanhållningsrapporten här
Läs mer om OECD-studien här
Läs Mikael Jansons "state of play" här
Läs EFNS position om sammanhållningspolitiken här
Läs NSPA-nätverkets position om sammanhållningspolitiken här
Regionalpolitik
North Sweden arbetar för att regionens unika förutsättningar ska synas och komma till uttryck i EU:s regionalpolitik. Regionen är EU:s mest glesbefolkade samtidigt som huvudparten av de totalt 900.000 invånarna är bosatta i städerna utmed Östersjökusten vilket skapar utmaningar det regionala tillväxtarbetet. Med hjälp av EU:s regionalpolitik kan norra Sverige överkomma utmaningarna som kommer med extrem gleshet, avstånd till marknader och låg kritisk massa vilket också skapar tillväxt och värden för hela unionen.
Kontaktperson: Mikael Janson
Mer information