EU i en tid av utmaningar på Europaforum i Storlien!

Norra Sverige i förändringens Europa – med fokus på geopolitik, sammanhållning och biobaserad ekonomi. Det låg i fokus när Europaforum Norra Sveriges (EFNS) årliga forum fick av stapeln i Storlien den 3–4 april. På Storlien Högfjällshotell samlades runt 130 deltagare för att tillsammans ta sig an frågeställningar kopplat till tematiken. På plats fanns beslutsfattare från nationell nivå, EU, NATO och OECD, i dialog med regionala och lokala politiker från norra Sverige och andra nyckelaktörer.

Europaforum Norra Sverige (EFNS) är ett politiskt nätverk som samlar kommunala och regionala företrädare från Sveriges fyra nordligaste län för att tillvarata norra Sveriges intressen i frågor med en tydlig EU-dimension. 

Varje år arrangerar nätverket ett stort forum med syfte att bjuda in beslutsfattare och högre tjänstepersoner från EU och nationell nivå till dialog med regionala och lokala politiker och andra viktiga samhällsaktörer från norra Sverige. North Sweden fungerar som EFNS:s länk till EU. I år tog forumet plats på Storlien Högfjällshotell i Jämtland.  

Årets tema var Norra Sverige i förändringens Europa – med fokus på geopolitik, sammanhållning och biobaserad ekonomi.  

Jonas Andersson, regionala utvecklingsnämndens ordförande i Jämtland Härjedalen och ordförande för EFNS samt Daniel Danielsson, EFNS-rapportör för Kommunförbundet Jämtland Härjedalen och oppositionsråd i Åre kommun hälsade deltagarna välkomna till Storlien och till forumet 2025.  

Jonas Andersson, regionala utvecklingsnämndens ordförande i Jämtland Härjedalen och ordförande för EFNS samt Daniel Danielsson, EFNS-rapportör för Kommunförbundet Jämtland Härjedalen och oppositionsråd i Åre kommun.

Nytt Europaparlament, ny EU-kommission och en ny EU-budget: Vad står på spel för EU i en orolig omvärld? 

Därefter var det dags för forumets första punkt: Nytt Europaparlament, ny EU-kommission och en ny EU-budget: Vad står på spel för EU i en orolig omvärld?, varvid moderatorn, Erika Bjerstedt bland annat tidigare USA- och EU- samt Klimatkorrespondent på SVT, tog till orda kring forumets tema. 

På plats för att ge en inblick fanns också Göran von Sydow, direktör för Sieps (Svenska institutet för europapolitiska studier). Han konstaterade att den nya mandatperioden tar sin början i en orolig omvärld. Förutom kriget i Ukraina, transatlantiska länken och geopolitiska spänningar nämnde han den ekonomiska osäkerheten – att vi kommer från en situation med hög inflation, att det finns utmaningar kring tillväxt och nu frågan om USA:s handelstullar. 

– Det är ett oerhört osäkert omvärldsläge och vi ser ett stort skifte i världen. Den transatlantiska länken som varit grunden för vår säkerhetsarkitektur är nu i hög utsträckning ifrågasatt.  

Göran von Sydow, direktör för Sieps.

Göran von Sydow konstaterade att EU historiskt sett alltid haft förmåga att röra sig framåt och anpassa sig i samklang med nutiden. Nu går den skiftningen mycket åt att säkerställa motståndskraft samt bygga upp försvar och säkerhetspolitisk förmåga.   

Efter Göran von Sydows presentation följde ett panelsamtal på samma tema. Där deltog även Annika Wäppling Korzinek, chef för EU-kommissionen i Sverige, Per Johansson, chef för EU-parlamentets kontor i Sverige, Lars-Gunnar Nordlander, EFNS-rapportör för Kommunförbundet Jämtland Härjedalen och Ann Åström, EFNS-rapportör för Västerbotten.  

Det geopolitiska läget: Det geopolitiska säkerhetsläget och hur det påverkar lokala och regionala utvecklingsfrågor i vår geografi  

I följande pass lades ytterligare fokus på det geopolitiska säkerhetsläget. Världen, Europa och norra Sverige befinner sig i ett nytt geopolitiskt läge, ett säkerhetspolitiskt paradigmskifte. Vi har krig i Europa, Kinas inflytande växer och det finns en ny osäkerhet om relationen mellan Europa och USA. EU har därför, under de senaste veckorna, fördjupat sitt engagemang i försvar och säkerhet. Överste Arvid Halvorsen, biträdande chef för den norska militära delegationen till Natos högkvarter i Bryssel, fanns på plats på Storlien Högfjällshotell för att ge sin bild om läget.  
 
– Vi har ett nytt säkerhetspolitiskt paradigm. Den metod vi tidigare använt passar inte nu. Vi måste omvärdera allt på nytt, menade Arvid Halvorsen.

Överste Arvid Halvorsen, biträdande chef för den norska militära delegationen till Natos högkvarter i Bryssel.

För att sätta säkerhetsläget i kontext visade Arvid en bild som visade avståndet från Storlien till Kiev, som är lika långt som till Paris. Arvid menar att den säkerhetspolitiska rasten är över. 
 
– Den fredsbubbla vi har levt i har det nu stuckits hål på. Sverige är en liten stat geopolitiskt sett, och är helt beroende av en världsordning som fungerar.  
 
För norra Sverige är det nya geopolitiska läget av stor betydelse. Det ställer krav på investeringar i infrastruktur, ökad militär mobilitet, konkurrenskraft och försörjningskedjor. Regionalt och lokalt finns det flera viktiga områden att fokusera på i det nya säkerhetsläget. 
 
– De tre områden som är viktigast för lokal och regional nivå är kompetens och personal, alla europeiska länder har för liten militär bemanning. Logistik och transport, och militär produktionskapacitet är av högsta vikt nu, sade Arvid.  

Sammanhållningspolitiken: Hur kopplar utvecklingen av EU och dess kommande politiska inriktning till vår geografis utmaningar och möjligheter?   

Eftermiddagen avslutades med parallella seminarier om EU:s sammanhållningspolitik, konkurrenskraft och infrastruktur, vars diskussioner redovisades morgonen efter av Europaforumrapportörerna Jonas Andersson, Lars-Gunnar Nordlander samt Johan Loock, oppositionsråd i Region Jämtland Härjedalen. Under förmiddagen dagen därpå lades sedan fokus på sammanhållningspolitiken – EU:s regionalpolitik – och den OECD-studie som regionerna i norra Sverige medverkat till.  

Mikael Janson, direktör på North Sweden European Office inledde punkten med en inblick om en omvärld som påverkar norra Sverige och där norra Sverige måste visa varför regionen är intressant för att få intresse från EU, inte minst fortsatta regionalstöd som är ifrågasatta i EU när fokus flyttas till satsningar på konkurrenskraft och säkerhetspolitik. Den nya OECD-studie som tagits fram genom samordning av North Sweden genom Mikael är en del i ett långsiktigt arbete att visa de utmaningar och möjligheter som finns för regionerna i norra Sverige, Finland och Norge inom samverkan Northern Sparsely Populated Areas (NSPA) i det europeiska Arktis. Mikael menade på att Europas konkurrenskraft backar och att EU är pressat på den globala arenan på många sätt och att i det nya geopolitiska läge som uppstått blir norra Sverige alltmer intressant.  

Mikael Janson, direktör på North Sweden European Office.

– Vi är intressanta för att vi har råvaror, mineraler, skog, men vi vill inte vara en råvarubod. Vi måste ha hållbara samhällen. Och vi ligger mitt i ett intressant område i världen, sade Mikael. 
 
Ett stort behov nu är att staten ska steppa upp och moderatorn följde upp med att om Sverige nationellt tar den rollen.  
 
– Vi har fortfarande problem med att vi inte ser oss som ett gemensamt Sverige AB. Om stöden från EU backar behöver vi se statliga insatser. Men vi har inte sett det hittills. Tidigare var EU helt klart vår vän, de förstår oss mycket bättre och vad vi kan erbjuda. Men med dragkampen om resurserna även på EU arenan så har vi en utmaning i både EU och den svenska nivån, menade Mikael.  
 
Annika Wäppling Korzinek, chef för EU-kommissionen i Sverige, fördjupade bilden av de nya utmaningarna som sätter tryck på EU:s nästa långtidsbudget, där EU-kommissionen ska presentera ett förslag för budgeten i sommar.  
 
– Vi står helt nya utmaningar: konkurrenskraft, försvar, beredskap. Det skapar också starka förväntningar på EU som vi inte sett tidigare, menade Annika.  

Annika Wäppling Korzinek, chef för EU-kommissionen i Sverige.

OECD:s rapport om regionerna i Northern Sparsely Populated Areas  

Därefter inleddes en session med fokus på den rapport som OECD tagit fram om regionerna i Northern Sparsely Populated Areas (NSPA). Studien genomfördes med stöd av det så kallade Technical Support Instrument (TSI), ett finansierings verktyg från EU-kommissionens Generaldirektorat för Reformer (DG Reform), som syftar till att stödja reformer för den gröna omställningen och digitaliseringen inom EU. Arbetet i form av olika enkäter, studiebesök från OECD och datainsamling samt olika dialoger lokalt och regionalt samt med också nationell nivå i de tre olika länderna har resulterat i ett flertal tematiska och regionala rapporter. 
 
Stefano Barbieri, Senior Policy Advisor vid OECD i Paris och som hållit i studien, fanns på plats för att berätta mer om rapporten. Stefano lyfte fram fokusområdena för studien: konkurrenskraft, grön omställning, demografiska förändringar, innovation, flernivåstyrning och policyförutsägelser.  

Stefano Barbieri, Senior Policy Advisor, OECD.

Bland utmaningarna nämnde han en minskande och åldrande befolkning, svårigheter att skala upp små verksamheter samt bristen på infrastruktur. Möjligheter finns i produktivitet, innovation och förnybar energi. Studien mynnar ut i 115 rekommendationer. De riktar sig både till lokal, regional och nationell nivå samt till EU-nivån. 

För att diskutera OECD-rapportens resultat följde därefter ett panelsamtal med Stefano Barbieri, Mikael Janson, och Maria Kumpula, regional utvecklingsstrateg på Region Jämtland Härjedalen och regional korordinator för OECD-processen. Panelen påpekade att rekommendationerna nu kommer att diskuteras vidare, för att därefter anpassas och tillämpas på lokal nivå utifrån varje samhälles unika förutsättningar och att rekommendationerna ger skäl för den nationella nivån att kliva fram mycket mer. 

Därefter följde panelsamtal med tre av rapportörerna inom EFNS; Isak Utsi, Kommunalråd i Arjeplog, Anders Öberg, Regionstyrelsens ordförande i Region Norrbotten och Rickard Carstedt, Regionråd Västerbotten. Panelen konstaterade att rekommendationerna från OECD behöver nu fyllas med innehåll, att det nya geopolitiska läget ger nya skäl att satsa på norra Sverige och att det finns möjligheter för sammanhållningspolitiken att bidra till Europas säkerhet.  

Den biobaserade ekonomin 

Som sista del av forumet flyttades fokus till den biobaserade ekonomin. Samtalen knöt tydligt an till forumets övergripande tema: hur EU:s politik kan forma en hållbar och konkurrenskraftig framtid för norra Sverige.  

Efter ett kort samtal mellan moderatorn Erika Bjerström och Europaparlamentarikern Jonas Sjöstedt som tagit sig till Storlien, inledde den klimatpolitiska analytikern Magnus Nilsson med att måla upp det större sammanhanget inom EU:s klimatpolitik och hur dess komplexa regelverk hänger samman – från lagstiftning till stödprogram. Hans budskap var tydligt: klimatpolitiken är i dag en integrerad del av nästan alla politiska områden inom EU, och det gäller för både offentliga aktörer och företag att förstå och utnyttja detta för att ligga i framkant. 

Klimatpolitiska analytikern Magnus Nilsson.

Fredrik Gisselman, näringslivsstrateg vid Region Västernorrland, betonade att den gröna omställningen inte är något som sker gradvis eller naturligt – utan något som drivs framåt av politiska beslut och krav från EU. För norra Sverige innebär detta både stora möjligheter och specifika utmaningar. Medan många europeiska länder fortfarande är beroende av fossil elproduktion, ligger norra Sverige långt framme i utvecklingen av förnybar energi. 

Hur EU:s klimatpolitik kan omsättas i praktiska, lokala åtgärder visades genom exemplet Ånge kommun. Kommunalrådet Erik Lövgren berättade om en ny industrisatsning där industriell symbios – alltså samverkan mellan olika industrier för att använda resurser effektivare – är en nyckel. Satsningen möjliggörs i hög grad av EU:s utsläppshandelssystem, som inte bara reglerar utsläpp utan också skapar ekonomiska incitament för grön omställning. 

Lillian Strand från grannen Trøndelags fylkeskommune fanns också på plats för att berätta om regionens satsningar på industriell symbios och hur man tagit hjälp av Interreg-projekt i EU och forskningssamarbeten för att stärka den lokala industrins förmåga att ställa om. 

Jonas Sjöstedt, Europaparlamentariker.

Blocket avrundades av  Europaparlamentariker Jonas Sjöstedt, som gav en övergripande bild av hur EU:s nya parlament kommer att förhålla sig till näringslivs- och klimatpolitiken. Han underströk att klimatfrågan inte enbart är teknisk – utan också geopolitisk och social – och att det krävs en rättvis fördelningspolitik för att omställningen ska lyckas på riktigt. 

– Det råder en väldigt snabb förändring av geopolitiken och självklart påverkar det också hur EU agerar framöver. Vi behöver göra mer tillsammans med likasinnade länder, även om nu USA bidrar mindre till att lösa klimatfrågan så kommer vi andra länder fortsätta arbeta intensivt med detta, teknikomvandlingen bromsar inte. EU behöver dock investera ännu mer i omställningen och dessutom kombinera klimatnytta med bra fördelningspolitik, avslutade Sjöstedt. 

Välkommen till Europaforum 2026 i Norrbotten 

Ordföranden för Europaforum Jonas Andersson och EFNS-rapportörerna Rickard Carstedt och Anders Öberg avrundade sedan forumet genom att reflektera inför vägen framåt.   

Forumet avslutades sedan med att stafettpinnen lämnades över till Region Norrbotten som kommer att vara värd för forumet år 2026.  

Tack till alla som var med och gjorde Europaforum 2025 så lyckat ännu ett år. 

/Europaforum Norra Sveriges kommunikatörer  

Fotograf: Sara Gärdegård

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information