Fullt fokus på EU när Östersunds kommunledningsgrupp besökte Bryssel!

Under tre insiktsfulla dagar i Bryssel fick Östersunds kommunledningsgrupp chansen att besöka flertalet EU-aktörer och lära sig mer om arbetet på EU-arenan. Jonas Sjöstedt, Europaparlamentariker, gav gruppen en inblick i det politiska arbete som sker i parlamentet och tillsammans med representanter från Europeiska Utrikestjänsten (EEAS) och EU-kommissionens enhet för sysselsättning och sociala frågor (DG EMPL) fick gruppen mer kunskap om de finansieringsmöjligheter och program kommunen kan arbeta med på EU-nivå.
Sveriges arbete på EU-arenan och möjlighet till gränsöverskridande samarbeten
Första dagen av besöket inleddes på North Sweden European Office (NSEO) kontor tillsammans med Niklas Johansson, policy adviser på North Sweden, och Elinor Jacobsson, policy adviser på Central Sweden European Office (CSEO). Niklas och Elinor introducerade gruppen till de svenska regionkontorens roll och arbete på EU arenan med extra fokus på NSEO och CSEO. De belyste vikten av att vara på plats i Bryssel för att aktivt kunna påverka politiken där Elinor även lyfte hur hälften av dagordningspunkterna hos en fullmäktige i svenska kommuner och regioner påverkas från EU. Vidare hur samarbete mellan regionkontoren och övriga aktörer är viktigt för att få sina röster hörda.

Dagen fortsatte med besök på Sveriges kommuner och regioners (SKR) Brysselkontor. Med presentation av Lotta Dahlerus, policy adviser på SKR, och Henrik Johansson, praktikant på SKR, fick Östersunds kommunledningsgrupp en inblick i SKRs arbete i Bryssel och på hemmaplan i Sverige, samt hur dessa samverkar med varandra.
Senare under dagen återvände gruppen till NSEOs kontor där Borut Cink, policyofficer på EU-kommissionens gemensamma forskningscentrum (JRC) berättade om Bauhausinitiativet (NEB).

En djupare inblick i EU-arbetet från North Sweden och EU-kommissionen
Andra dagen fortsatte i samma spår med en djupare inblick i NSEOs arbete genom en presentation av Mikael Janson, direktör på North Sweden. Tillsammans diskuterades bland annat det förändrade geopolitiska läget som påverkar EU-kommissionens arbete med särskilt fokus på krafttag för konkurrenskraft, försvar och säkerhet.

Efter Mikaels presentation välkomnades Håvard Tangvik, direktör på Trøndelag Europen Office. Håvard berättade för gruppen om deras arbete som ett land utanför EU på Brysselarenan. I och med Trøndelags geografiska närhet till Östersund ledde det till engagerade diskussioner om möjligheter till samarbete inom olika områden.
Parlamentarium stod som nästa punkt på tisdagens agenda där gruppen fick chansen att genom en interaktiv upplevelse utforska EU:s system och lära sig mer om unionens och medlemsländernas historia.
Därefter följde två möten på NSEOs kontor. Det första tillsammans med Alexandra Kirgios och Karl Wallén från svenska desken på EU-kommissionens enhet för sysselsättning och sociala frågor (DG EMPL). Alexandra inledde med att berätta om EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyens sju fokusområden för året som presenterades i EU-kommissionens arbetsprogram för 2025. Vidare hur EU-kommissionen utifrån dessa områden arbetar för att föra fram riktlinjer och finansiering till medlemsländerna. Därefter diskuterades det ökade behovet av arbetskraft i Östersunds kommun samt vikten av integration och att skapa attraktiva samhällen för att locka arbetskraft. I linje med detta belystes EU-kommissionens nyligen lanserade kompetensunion som ämnar till att stärka EU:s kompentens genom att adressera hela näringskedjan av arbetskraft från utbildning till pension.

Som sista punkt för dagen tog Niklas Johansson från North Sweden återigen scenen för att prata om innovation, digitalisering och finansieringsmöjligheter inom EU. Med fokus på EU-kommissionens arbete lyfte han bland annat hur man tydligt kan se en röd tråd i EU-kommissionens arbete med inspiration från tidigare publicerade rapporter och kommunikation – däribland Draghi rapporten. Samtidigt underströk han hur konkurrenskraft är något EU arbetat för och med sedan dess start som en kol- och stålunion år 1951.

Sista dagen med fokus på EU-politik och utrikesfrågor
När det var dags för besöksgruppens sista dag i Bryssel begav de sig först till Europaparlamentet för att träffa Europaparlamentarikern Jonas Sjöstedt, som sitter i bland annat budgetkontrollutskottet och utskottet för miljö, klimat och livsmedelsäkerhet. Jonas arbetar även med EU-Moldavien och EU-Ukraina samarbete, samt med förbindelserna med Centralasien. Jonas och gruppen diskuterade frågor som är aktuella för lokal och regional nivå och fick en inblick i Europaparlamentets dagliga arbete.
Resans sista möte genomfördes på Europeiska Utrikestjänsten (EEAS) tillsammans med Mortan Absalonson Østerø, Policy Officer på EEAS, Terkel Petersen, Senior expert för arktiska frågor på EEAS och Miguel Roncero från Generaldirektoratet för havsfrågor och fiske (DG MARE) med fokus på arktiska frågor. Gruppen fick en inblick i EU:s arktiska arbete och årets upplaga av EU Arctic Forum and Indigenous Peoples' Dialogue som äger rum i Kittilä, Finland 26–27 juni.

Vi på North Sweden tackar så mycket för besöket!
/Frida Palmén
Vill du också besöka North Sweden European Office? Kontakta Julia Bergsten, Communications and Office Manager på: julia.bergsten@northsweden.eu
Läs mer om EU-kommissionens arbetsprogram här
Läs mer om Kompetensunionen här
Läs mer om Draghi rapporten här
Läs mer om EU Arctic Forum and Indigenous Peoples' Dialogue här
Norra Sverige i EU
North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.
Kontaktperson: Mikael Janson
Mer information