Möte med EU:s kabinett för jordbruk och livsmedel

Den 20 mars träffade de tre EU-kontoren inom nätverket Northern Sparsely Populated Areas (NSPA) – North Sweden European Office, North Norway European Office och East and North Finland EU Office – kabinettet hos EU:s kommissionär för jordbruk och livsmedel, Christophe Hansen. Samtalen handlade om EU:s strategier och stöd för landsbygdsutveckling och möjligheter att möta utmaningar och potentialer i avlägsna landsbygdsområden i NSPA.

Framtidens sammanhållningspolitik och stöd för platsbaserad utveckling

Representanter från Northern Sparsely Populated Areas (NSPA) EU-kontor träffade, på uppdrag av den politiska styrkommittén för NSPA-nätverket, kabinettet hos EU:s kommissionär för jordbruk och livsmedel, Christophe Hansen. Taru Haapaniemi, medlem av kabinettet, välkomnade NSPA-kontoren till EU-kommissionens huvudkontor i Berlaymont-byggnaden, tillsammans med Laura Salo, desk officer vid DG Agri. Under mötet diskuterades den nya OECD-studien om NSPA och de rekommendationer som anges för att frigöra utvecklingspotentialer i NSPA-regionerna samt hur EU kan stödja regionernas utveckling. Mikael Janson och Max Englund från North Sweden och Kirsti Methi från North Norway lämnade vid mötet också över den nyligen antagna NSPA-positionen om EU:s sammanhållningspolitik samt positionen om EU:s skogsrelaterade politik från Eriaff-nätverket för landsbygds- och skogsregioner.

Mötet var ett viktigt tillfälle för NSPA-kontoren att ta upp de europeiska arktiska perspektiven för EU:s framtida landsbygdsutveckling. NSPA är regioner där den gröna omställningen sker samtidigt som området påverkas av växande geopolitiska globala spänningar. Levande och blomstrande landsbygdsområden som levererar livsmedelstrygghet och motståndskraft är viktiga för EU, liksom för Nato. När det gäller NSPA handlar det, särskilt när man tittar på bioekonomin, mycket om skogsbruk som en resurs för de globala klimatåtgärderna och för att bygga upp den lokala ekonomin. Till detta kan läggas behovet av att balansera de lokala behoven med de europeiska kraven på råvaror, såsom kritiska mineraler, och gröna industrier som bidrar till EU:s konkurrenskraftsagenda.

I allt detta är EU:s landsbygdsvision och landsbygdspolitik av stor betydelse och det är viktigt att fortsätta med den inriktningen även i de mindre tätbefolkade områdena i Europa, i kärnan av Arktis och även som en bro till andra regioner i det globala arktiska området. Regional utveckling och landsbygdsutveckling är i slutändan två sidor av samma mynt för de avlägsna landsbygdsområdena i NSPA och det krävs en sammanhållen strategi för att bygga upp kapacitet för utveckling, motståndskraft och hållbarhet. Detta är mycket tydligt i OECD:s studie om NSPA, som lanserades för några veckor sedan.

Detta var några av de frågor som togs upp under mötet och NSPA-kontoren ser fram emot att fortsätta diskussionerna om den fortsatta utvecklingen av EU:s landsbygds- och regionalpolitik. Det är centralt att EU i sin tur tar sig an de utmaningar som väntar, vilket inte minst kriget i Ukraina så brutalt har lärt oss. Olika landsbygdsområden behöver olika anpassade strategier och är drivkrafter för grön konkurrenskraft om de ges rätt incitament. Under våren fortsätter därför NSPA-kontoren medverka i möten med olika delar av EU-kommissionen för att bidra med perspektiv för det nordligaste Europas utmaningar och möjligheter och hur europeiska intressen kan tillförsäkras i samspel med lokal och regional nivå.  

/Mikael Janson & Max Englund

Läs mer om NSPA-positionen om framtidens sammanhållningspolitik här

Läs mer om ERIAFF-positionen här

Läs mer om EU:s landsbygdsagenda och verktygslåda för landsbygdsutveckling här

Läs mer om lanseringen av OECD-studien här

Läs mer om norra Sverige och EU:s arktiska politik här

Regionalpolitik

North Sweden arbetar för att regionens unika förutsättningar ska synas och komma till uttryck i EU:s regionalpolitik. Regionen är EU:s mest glesbefolkade samtidigt som huvudparten av de totalt 900.000 invånarna är bosatta i städerna utmed Östersjökusten vilket skapar utmaningar det regionala tillväxtarbetet. Med hjälp av EU:s regionalpolitik kan norra Sverige överkomma utmaningarna som kommer med extrem gleshet, avstånd till marknader och låg kritisk massa vilket också skapar tillväxt och värden för hela unionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information