Projekt i Norrbotten och Västerbotten pekas ut som strategiskt viktiga för EU

Den 25 mars presenterade EU-kommissionen en lista över projekt som bedömts som strategiskt viktiga för EU:s försörjning av kritiska råvaror, särskilt inom områden som digitalisering, förnybar energi samt rymd- och försvarsteknik. I Sverige utnämns tre projekt, alla belägna i norra Sverige. Projektstatusen medför stöd i form av finansiering och samordning, samt ett snabbspår för tillståndsprocesser som ska kortas ned från flera år till högst 27 månader. EU-kommissionen planerar att inom kort öppna en ny ansökningsomgång för strategiska projekt.

EU-kommissionen har presenterat 47 strategiska projekt inom ramen för förordningen om kritiska råvaror (Critical Raw Materials Act, CRMA), som är särskilt viktiga för att säkra EU:s tillgång till kritiska råvaror. Tre av dessa projekt finns i Sverige, samtliga med koppling till Norrbotten och Västerbotten. Projekten drivs av LKAB, Talga AB och Northvolt Revolt AB, och syftar till att minska EU:s importberoende samt stärka den europeiska produktionen av råvaror som är avgörande för den gröna omställningen och försvarsindustrin. Genom att klassas som strategiska omfattas projekten bland annat av effektivare tillståndsprocesser och möjligheter till EU-finansiering.

Utnämnda projekt i Norrbotten och Västerbotten

Bland de utnämnda projekten finns LKAB:s ReeMAP-projekt, som innefattar industriparken i Luleå, Per Geijer-fyndigheten i Kiruna samt utvinning av sällsynta jordartsmetaller i Malmberget.

Ett annat projekt drivs av Talga AB, som ska utvinna grafit i Nunasvaara Södra-gruvan utanför Vittangi vilket sedan ska förädlas till batterimaterial i Luleå. Genom sin strategiska projektstatus ska Talga få ett snabbspår i tillståndsprocessen, med målet att komma i gång med verksamheten inom 27 månader.

Även Northvolt Revolts projekt NorthCYCLE, som ska återvinna mangan, litium, grafit, nickel och kobolt från gamla batterier, finns med på listan.

Tillsammans ska dessa projekt bidra till att EU uppfyller sina mål för utvinning, bearbetning och återvinning till år 2030.

Innebörden av strategisk projektstatus

De 47 utvalda strategiska projekten beräknas kräva en kapitalinvestering på totalt 22,5 miljarder euro för att bli operativa. Genom att tilldelas status som strategiskt viktiga för EU får projekten tillgång till samordnat stöd i form av kontaktnät och finansiering från EU-kommissionen, medlemsländerna och finansiella institutioner.

Projekten kommer också att omfattas av snabbare tillståndsprocesser som inte får överstiga 27 månader för utvinningsprojekt respektive 15 månader för övriga projekt. Detta till skillnad från normala förhållanden där processen kan ta mellan fem och tio år.

Förordningen om kritiska råvaror (CRMA)

CRMA trädde i kraft i maj 2024 och fastställde den första listan över strategiska råvaror, där den förväntade efterfrågan i förhållande till tillgång riskerar att skapa försörjningsrisker. Det gäller råvaror som är avgörande för strategiska sektorer såsom digitalisering, förnybar energi samt rymd- och försvarsteknik.

I dagsläget importeras dessa råvaror i stor mån från länder utanför EU, vilket skapar en beroendeställning. För att motverka detta syftar CRMA till att stödja strategiska projekt och stärka EU:s kapacitet längs hela värdekedjan.

Bakgrund

I samband med att CRMA trädde i kraft öppnade EU-kommissionen upp för ansökningar om att få projekt erkända som strategiskt viktiga för EU. Ansökningsperioden var öppen till och med den 22 augusti 2024, varefter inkomna ansökningar granskades av EU-kommissionen tillsammans med externa experter.

Utifrån granskningen identifierades en lista över projekt med utvinning, bearbetning och återvinning av strategiskt viktiga råvaror. Därefter har EU-kommissionen samrått med Europeiska nämnden för kritiska råvaror – som består av medlemsländerna – med översyn av Europaparlamentet. Detta låg till grund för beslutet om de 47 projekt som nu tilldelats status som strategiskt viktiga.

EU-kommissionen kommer inom kort att utlysa en ny ansökningsomgång för strategiska projekt.

/Maria Janulf

Läs EU-kommissionens pressmeddelande här

Läs mer om CRMA här

Foto: Hanne Hasu via Pixabay

Näringspolitik

Norra Sverige har ett aktivt och mångsidigt näringsliv som på flera områden levererar unika resurser och kompetenser för export och till EU:s inre marknad. North Sweden bevakar EU:s politik på områden så att norra Sveriges aktörer ska få största möjlighet att bidra till att utveckla regionen och EU:s konkurrenskraft. Gränsövergångarna måste vara enkla och effektiva för att utvidga den egna hemmamarknaden och kompetensutbytet med omgivande regioner.

Kontaktperson: Lotta Rönström

Mer information