Arktisk forskning på agendan i Bryssel

Under dagarna 17–19 mars samlades forskare från nätverket Arctic Six i Bryssel för en serie möten med målet att stärka den arktiska forskningens position på EU:s agenda. Besöket arrangerades av de regionala kontoren inom Northern Sparsely Populated Areas (NSPA): North Sweden European Office, East North Finland European Office och North Norway European Office. Gruppen träffade bland annat Europaparlamentariker, nationella företrädare och EU-kommissionens ansvariga för den arktiska politiken respektive forskningspolitiken.
Arctic Six är en allians bestående av sex nordiska universitet: Luleå tekniska universitet, Umeå universitet, Uleåborgs universitet, Lapplands universitet, UiT–Norges arktiska universitet och Nord universitet. Tillsammans arbetar de för att främja och sprida kunskap, utbildning och innovationer för utvecklingen av vår gemensamma region och ett hållbart Arktis. I samverkan med regionkontoren i Bryssel samverkar de för att lyfta betydelsen av en arktisk dimension av forskningspolitiken för att öka kunskaperna av detta känsliga område och för att bidra till en hållbar utveckling av det europeiska Arktis.
Under besöket i Bryssel träffade delegationen flera nyckelpersoner inom EU:s institutioner för att diskutera den arktiska forskningens framtid och betydelse. Bland mötena fanns samtal med Anders Lindholm, utbildningsråd vid Sveriges ständiga representation vid Europeiska unionen och forskningsattachérna vid den svenska, finska och norska representation till EU. De mötte även Europaparlamentarikerna Sofie Eriksson och Urmas Paet som båda tagit en stark roll för att lyfta upp Arktis särskilda utmaningar och strategiska värde på EU-arenan. Samt representanter från EU-kommissionens olika enheter som hanterar arktisk politik från olika perspektiv, inklusive EU-kommissionens generaldirektorat för forskning och innovation (DG RTD), generaldirektoratet för havsfrågor och fiske (DG Mare) och den Europeiska utrikestjänsten (EEAS)

Under dessa möten presenterades NSPA:s ståndpunkt om det kommande EU-ramprogrammet för forskning och innovation (FP10), där de betonade vikten av att Arktis förblir en prioritet. EU är redan en betydande finansiär av forskning som stödjer hållbarhet och utveckling i sina arktiska regioner. Med de kommande förhandlingarna om FP10 är det avgörande för både de nordliga regionerna och de arktiska universiteten att säkerställa fortsatt fokus på Arktis.
Delegationen bestod av framstående forskare och representanter från Arctic Six-universiteten, däribland Peter Sköld från Umeå universitet, som även är ordförande för European Polar Board, och Johanna Ikävalko, föreståndare för Arktiskt centrum vid Uleåborgs universitet. Från Luleå tekniska universitet deltog Evelina Brännvall, och Linda Solstrand Dahlberg representerade UiT–Norges arktiska universitet via deras Brysselkontor. Från regionkontoren deltog Niklas Johansson, North Sweden European Office, Eerikki Vainio, East North Finland European Office och Kirsti Methi, North Norway Euroepan Office.
/Niklas Johansson
Norra Sverige i EU
North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.
Kontaktperson: Mikael Janson
Mer information