Delta i samråd om EU:s kommande långtidsbudget

EU:s nästa långtidsbudget håller på att ta form och EU-kommissionen kommer att lägga fram sitt formella förslag i juli 2025. För att göra budgeten mer målinriktad, enkel och anpassad för framtiden uppmanar EU-kommissionen alla att lämna sina synpunkter i ett antal digitala samråd. Budgeten ska stödja företag, regioner och individer, och innehålla satsningar på konkurrenskraft och strategiska investeringar. Lämna dina synpunkter senast 6 maj 2025.

EU:s fleråriga budgetram, även kallad långtidsbudgeten (Multiannual Financial Framework, MFF), för åren 2028–2034 håller just nu på att formas och ska formellt antas senare i år. Enligt EU-kommissionen behöver den kommande långtidsbudgeten bli mer framtidsanpassad, och de uppmanar därför alla i EU att tycka till.

Budgeten ska stödja företag och regioner, men även enskilda individer såsom exempelvis bönder och forskare. EU-kommissionen menar att långtidsbudgeten behöver vara mer målinriktad och få ett större genomslag, men den behöver också vara enklare än den nuvarande budgeten. Detta för att fortsättningsvis kunna stödja ett demokratiskt och konkurrenskraftigt EU. Som North Sweden har rapporterat om tidigare väntas också EU:s ökade ambitioner inom framför allt konkurrenskraft och säkerhet få stor påverkan på den framtida budgetens utformning.

Den nya långtidsbudgeten bör, enligt EU-kommissionen, innehålla följande:

  • En plan för de viktigaste reformerna och investeringarna i respektive medlemsland, framtagen i samarbete med myndigheter på alla nivåer.
  • En konkurrenskraftsfond för att stödja strategiska sektorer och teknikutveckling.
  • Finansiering av effektiva och strategiska insatser utanför EU.
  • Fler insatser för att stärka rättsstaten.

För att samla in synpunkter har EU-kommissionen nu inlett sju olika samråd som handlar om:

  • EU-medel för sammanhållning, jordbruk, fiske, inre åtgärder och transportnät.
  • EU-medel för att stärka konkurrenskraften.
  • EU-medel för insatser utanför EU.
  • EU-medel för gränsöverskridande samarbete inom utbildning, solidaritet, ungdom, medier, kultur och civilsamhället.
  • EU-medel för civilskydd, beredskap och krishantering.
  • EU-medel för den inre marknaden och samarbete mellan nationella myndigheter.
  • Allmänna frågor om genomförandet av EU-medel, inklusive resultat, övervakning och rapportering.

Svara på samråden senast den 6 maj 2025 här.

/Maria Janulf

Läs direktör Mikael Jansons “state of play” om kontexten inför det kommande budgetförslaget här.

Läs mer om konkurrenskraftskompassen här.

Foto: Gabrielle Henderson via Unsplash

26 Feb 2025 Regionalpolitik

Regionalpolitik

North Sweden arbetar för att regionens unika förutsättningar ska synas och komma till uttryck i EU:s regionalpolitik. Regionen är EU:s mest glesbefolkade samtidigt som huvudparten av de totalt 900.000 invånarna är bosatta i städerna utmed Östersjökusten vilket skapar utmaningar det regionala tillväxtarbetet. Med hjälp av EU:s regionalpolitik kan norra Sverige överkomma utmaningarna som kommer med extrem gleshet, avstånd till marknader och låg kritisk massa vilket också skapar tillväxt och värden för hela unionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information