Möte med EU:s enhet för sysselsättning och sociala frågor
Den 29 oktober mötte de tre EU-kontoren inom nätverket Northern Sparsely Populated Areas (NSPA) – North Sweden European Office, North Norway European Office och East and North Finland EU Office – representanter från EU-kommissionens enhet för sysselsättning och sociala frågor (DG EMPL). Samtalen fokuserade på demografiska utmaningar och kompetensbehov och hur EU:s regionalstöd kan bidra till att möta utmaningar och främja en positiv utveckling i Europas nordligaste regioner.
Framtidens stödstrukturer formas nu
EU-kommissionen ska senast i juli 2025 presentera sitt förslag för nästa långtidsbudget för perioden 2028-2034, inklusive förslag om omfattningen och former för EU:s sammanhållningspolitik och framtida regionalstöd. Innan den nya EU-kommissionen tillträder behöver föreslagna kommissionärer godkännas av Europaparlamentet, men trots detta har förberedelserna för nästa programper iod redan påbörjats. För NSPA-nätverket, som under våren antog en gemensam position kring sammanhållningspolitikens framtid, innebär detta att de tre EU-kontoren deltar i en serie möten under hösten med olika delar av EU-kommissionen för att lyssna in och bidra med regionala perspektiv. Målet är att kommande regionalstöd blir ändamålsenliga och bidrar till hållbar utveckling i NSPA-regionerna.
NSPA-positionen överlämnades till EU-kommissionens representanter av Mikael Janson och Max Englund från North Sweden, Kari Aalto och Eerikki Vainio från East & North Finland samt Ketil Olsen från North Norway. Positionen betonar vikten av att utformningen och genomförandet av EU:s sammanhållningspolitik präglas av flernivåstyre och långsiktighet samt att regionalstöden anpassas till varje plats unika förutsättningar för att på så sätt stödja regionerna att bygga vidare på sina styrkor, överkomma utmaningar och bidra till EU:s gemensamma prioriteringar. Under mötet pekade NSPA-kontoren även på sambandet mellan EU:s stöd till kompetensförsörjning och utvecklingen av livskraftiga samhällen i EU:s perifera och glesbefolkade områden – något som är extra betydelsefullt i det rådande säkerhetspolitiska läget.
Strategiskt arbete för kompetensförsörjning i norr
Genom socialfonden (ESF+) finns det under nuvarande programperiod i Övre och Mellersta Norrland möjligheter att genomföra strategiska insatser för att stärka kompetensförsörjningen som går under det som inom ESF+ kallas programområde D. Insatserna syftar till att förbättra förmågan att attrahera och behålla kompetens, öka rörligheten på arbetsmarknaden och stärka samarbetet mellan aktörer. Detta är särskilt viktigt för norra Sverige, där arbetsmarknaderna ofta är små och isolerade. För att hantera norra Sveriges strukturella utmaningar och bygga attraktiva, smarta och motståndskraftiga samhällen lyfte North Sweden därför vikten av att dessa stödmöjligheter finns kvar även i kommande programperiod. Det var vid ett motsvarande möte med NSPA inför denna programperiod som EU-kommissionen och DG EMPL tillförsäkrade den särskilda allokering för norra Sverige inom programområde D i ESF+. Bakgrunden är att det tidigare inte funnits några sådana egentliga stöd för strategiska kompetensförsörjningsinsatser till norra Sverige i hur Sverige valt att allokera medlen, samtidigt som norra Sverige står med stora behov avseende kompetensförsörjning.
Ruth Paserman, direktör för enheten för programmering och genomförande, samt Jeroen Jutte, enhetschef för samordning av socialfonden, representerade EU-kommissionen vid mötet. Jutte hade tidigare besökt norra Sverige under det svenska ordförandeskap i EU våren 2023 som arrangerades av det svenska ordförandeskapet i regi av North Sweden tillsammans med regionens företrädare, vilket bidragit med en god inblick i de gröna industrietableringarna i norr samt gav en bra grund för diskussionerna under mötet om framtidens stöd via socialfonden. Jeorein Jutte lyfte fram det fantastiska arbete som görs i norra Sverige av vikt för hela EU med de utmaningar som finns.
I ljuset av NSPA-regionernas utmaningar med kompetensförsörjning diskuterades även hur den EU:s nionde sammanhållningsrapporten, på grund av historiska och aggregerade data, i flera avseenden misslyckas med att spegla verkliga lokala förhållanden i NSPA-regionerna. Exempelvis framgår det inte av rapporten hur bristen på arbetskraft i norra Sverige – en fråga som är kritisk för många företag för att kunna genomföra satsningar men också för delar av offentlig sektor för att klara välfärdsuppdraget – påverkar utvecklingsmöjligheterna i norr. Som komplement för att kunna bidra med underlag för det nordligaste Europas utmaningar och möjligheter i EU:s utformning av nästa budget- och programperiod lyfte NSPA-kontoren därför den kommande OECD-rapporten för NSPA som i det avseendet kan ge värdefulla insikter.
Viktigt med samspel mellan policynivåer för att lyckas
Diskussionen under mötet berörde även de centraliseringstendenser som kan skönjas i uppdragsbreven till de blivande kommissionärerna samt i de politiska riktlinjerna för EU-kommissionen de kommande fem åren. Även om det är för tidigt att säga något om hur framtida struktur för EU:s budget och regionalstöd kommer att se ut är det ur ett regionalt perspektiv tydligt att det behövs ett platsbaserat perspektiv samt att EU och nationell nivå samspelar med lokal och regional nivå för att på bästa sätt tillvarata möjligheter i alla delar av EU.
/Max Englund
Läs mer om NSPA-positionen om EU:s regionalstöd här
Läs om SMOR-delegationens resa med företrädare från EU här
Läs mer om bakgrunden till den pågående OECD-studien här
Läs mer om den tidigare OECD-studien här
Regionalpolitik
North Sweden arbetar för att regionens unika förutsättningar ska synas och komma till uttryck i EU:s regionalpolitik. Regionen är EU:s mest glesbefolkade samtidigt som huvudparten av de totalt 900.000 invånarna är bosatta i städerna utmed Östersjökusten vilket skapar utmaningar det regionala tillväxtarbetet. Med hjälp av EU:s regionalpolitik kan norra Sverige överkomma utmaningarna som kommer med extrem gleshet, avstånd till marknader och låg kritisk massa vilket också skapar tillväxt och värden för hela unionen.
Kontaktperson: Mikael Janson
Mer information