Möte med EU:s jordbruks- och landsbygdsenhet

Den 17 oktober träffade de tre kontoren inom nätverket Northern Sparsely Populated Areas; North Sweden, North Norway European Office och East and North Finland EU Office, företrädare på EU-kommissionens myndighet för jordbrukspolitik DG Agri. Fokus låg på landsbygdsutveckling och samspelet mellan EU:s olika stöd för sådan utveckling och hur Europas nordligaste glesbygd kan dra nytta av det. I EU:s arktiska policy slås fast att regionerna i NSPA också ska integreras i EU:s så kallade landsbygdsvision, som företrädarna från NSPA också lyfta fram.

Glesbygdens förutsättningar i norr behöver synliggöras i EU:s landsbygdsagenda 

Strategier för landsbygdsutveckling och hur det samspelar med regionalstödet är av stor betydelse för glesbygden i norr när det gäller att bedriva ett lokalt utvecklingsarbete. Det blir än viktigare att de stöden blir effektiva och relevanta om det blir sammantaget mindre utvecklingsmedel i kommande EU-budget med tanke på alla olika intressen som kommer att behöva hanteras. Det finns i en sådan utveckling en för risk för än mer av central styrning av de stöd som blir och därmed än svårare för små aktörer i glesbygd att dra nytta av dessa.  

Mikael Janson och Max Englund från North Sweden, Eerikki Vainio från East & North Finland samt Katrine Tønsberg Gaski från North Norway lämnade vid mötet också över den position som NSPA tagit fram om regionala utvecklingsstöd i EU. Även om den nya EU-kommissionen med sina kommissionärer inte är på plats ännu för den nya mandatperioden som formellt skall ta sin början i november, även om det sannolikt blir tidigast i december, så arbetas inom EU-kommissionen på med förslagen för nästa EU programperiod och det är av vikt att lyssna in och bidra med de regionala perspektiven från det nordligaste Europa för förslag och beslut som passar regionerna i NSPA.  

I det sammanhanget handlar det både om jordbrukspolitiken utifrån de särskilda förutsättningarna i det arktiska och sub-arktiska jordbruket, men framförallt att EU:s landsbygdsutveckling som också ligger inom denna del av EU-kommissionen också ger stöd för den nordligaste glesbygden i samspel med EU:s övriga regionala utvecklingsstöd. Från EU-kommissionen medverkade enhetschefen María Gafo Gómez-Zamalloa, policy officer Matyas Szabo samt desk officer Laura Salo. De pekade på de instrument som finns idag och där regionerna i NSPA kan engagera sig än mer för att ta del av dessa, såsom det ”rural tool-kit” som regionerna i norra Sverige också medverkat till, samt genom den så kallade landsbygdspakten som är en plattform för samarbete mellan aktörer på europeisk, nationell, regional och lokal nivå.  

I EU:s arktiska policy slås överlag fast att det europeiska Arktis genom regionerna i NSPA ska vara en given del av arbetet med en landsbygdsvision och landsbygdsagenda för EU, vilket lyftes i diskussionen att det också omsätts i handling för innevarande och kommande programperiod. 

EU:s framtida budget och utvecklingsstöd anpassas för att passa NSPA 

Från North Sweden lyftes utmaningarna med liten egen kapacitet i de små kommunerna och företagen och hur särskilt hur lokalt ledd utveckling hade varit önskvärt att nyttja till att verkligen bygga lokal kapacitet för utvecklings och innovation i glesbygden, men där svensk nationell nivå satt upp hinder som EU-kommissionen och den regionala nivån vill kunna samspela mer om. Från DG Agri gavs exempel på hur regioner i andra delar av Europa använt sig av metoder för lokalt ledd utveckling med finansiering från EU:s strukturfonder och därmed lyckats skala upp sådana insatser. 

Diskussionen berörde givetvis den framtida strukturen för EU:s utvecklingsstöd och även om det är för tidigt att säga något om hur den kommer att se ut, behövs ett tydligt platsbaserat perspektiv för att verkligen ta vara på möjligheterna i alla delar av EU. Från NSPA-kontoren lyftes också de säkerhetspolitiska aspekterna under rådande omständigheter för vikten av levande och konkurrenskraftiga regioner i det europeiska Arktis till gagn för hela Europas uthållighet och motståndskraft samt självförsörjning. 

Mikael från North Sweden konstaterade i sin introduktion att det är på landsbygden och inte minst i regionerna i norra som den gröna omställningen sker och som i sin tur ställer stora krav på de små samhällen med många olika intressen att hantera. Det är inte i städerna som gruvorna, energiproduktionen och de stora industrianläggningarna förläggs. Där behöver EU finnas med och ha en tydlig policy för att tillförsäkra sina intressen i samspel med lokal och regional nivå.  

NSPA-kontoren medverkar därför i ett antal möten med olika delar av EU-kommissionen under hösten. Vid dessa förs också den kommande OECD-rapporten för NSPA fram att kunna bidra med underlag för det nordligaste Europas utmaningar och möjligheter i EU:s utformningen av nästa budget- och programperiod. Den tidigare OECD-rapporten från 2016 bidrog i sig också till att initiera EU:s engagemang i en landsbygdsagenda. 

/Mikael Janson 

Läs mer om NSPA-positionen om EU:s regionalstöd här

Läs om EU:s landsbygdsagenda och verktygslåda för landsbygdsutveckling här

Läs mer om EU:s landsbygdspakt här 

Läs mer om bakgrunden till den pågående OECD-studien här

Läs mer om den tidigare OECD-studien här

Läs mer om norra Sverige och EU:s arktiska politik här

23 Okt 2024 Regionalpolitik

Regionalpolitik

North Sweden arbetar för att regionens unika förutsättningar ska synas och komma till uttryck i EU:s regionalpolitik. Regionen är EU:s mest glesbefolkade samtidigt som huvudparten av de totalt 900.000 invånarna är bosatta i städerna utmed Östersjökusten vilket skapar utmaningar det regionala tillväxtarbetet. Med hjälp av EU:s regionalpolitik kan norra Sverige överkomma utmaningarna som kommer med extrem gleshet, avstånd till marknader och låg kritisk massa vilket också skapar tillväxt och värden för hela unionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information