Nya EU-kommissionen för 2024–2029 har presenterats

Den 17 september 2024 presenterade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sin uppställning för den nya EU-kommissionen som är planerad att tillträda november 2024, men det talar för att det istället kommer bli i december. Från Sverige har Jessika Roswall (M) nominerats och föreslås få ansvar för portföljen Miljö, Vattenresiliens och Cirkulär ekonomi. Nu följer utfrågningar i Europaparlamentet där det ryktas om att vissa av de nominerade kommissionärerna kommer att få det svårt att bli godkända.

Ursula von der Leyen valdes den 18 juli 2024 för en andra mandatperiod som ordförande för EU-kommissionen. Inför utnämningen av den nya EU-kommissionen för perioden 2024–2029 har von der Leyen presenterat sina riktlinjer och politiska prioriteringar för nästkommande mandatperiod som ekonomisk konkurrenskraft, energisäkerhet och försvar. Inför arbetet med nomineringsprocessen från medlemsländerna uppmanade von der Leyen medlemsländerna att nominera både en man och en kvinna, vilket bara ett fåtal länder gjorde. Det har varit ett intensivt arbete bakom kulisserna där von der Leyen satt press på ett antal länder att komma in med nya nomineringar för att få in fler kvinnor.  I den nya förslagna EU-kommissionen som von der Leyen offentliggjorde den 17 september uppgår antalet kvinnor till 41 procent och antalet män till 59 procent, vilket i slutändan är i nivå med nuvarande EU-kommissionen som hade fördelningen 44% kvinnor och 56% män. Det var överlag en process in på målsnöret där presentationen av den samlade kommissionen blev en vecka försenad och bara dagen före att Urusla von der Leyen lade fram förslaget lämnade nuvarande franska EU-kommissionären Thierry Breton med buller och bång, som annars var förslaget från Frankrike att få fortsätta, att dock snabbt bli ersatt från fransk sida. 

Verkställande vice ordförande och övriga EU-kommissionärer 

I von der Leyens presenterade EU-kommission finns både verkställande vice ordföranden och andra EU-kommissionärer och deras roll skiljer sig åt i ansvar. De verkställande vice ordförande i EU-kommissionen har en särskild roll eftersom de ansvarar för specifika ansvarsområden samt har ett övergripande ansvar för att samordna arbetet inom flera kommissionsportföljer. De övriga kommissionärerna å andra sidan ansvarar för individuella politikområden och har egna portföljer där de fokuserar på specifika frågor.  

Det är en nyordning att klustra kommissionärerna under sex stycken verkställande vice ordföranden som i sin tur rapporterar direkt till ordföranden Ursula von der Leyen. Många kommissionärer delar dock på olika politikområden som ligger under olika vice ordföranden med många områden att synbart gå in i varandra och med det uttalade uppdraget att samordna sig sinsemellan. Det har varit en uttalad tanke från Ursula von der Leyen att minska på de annars ofta isolerade stuprören mellan olika politikområden och EU-kommissionärerna, samtidigt blir bilden komplicerad för hur det verkligen kommer att fungera med vem som rapporterar till vem. Det framgår av de uppdragsbrev som varje kommissionär fått från Ursula von der Leyen om vilka frågor de ska ta ansvar för, som ger inriktningen för det kommande femåriga mandatet. 

Nedan listas de nominerade kommissionärerna och deras tilldelade portföljer.  

Verkställande Vice Ordförande 

Spanien: Theresa Ribera RodriguezVerkställande vice ordförande för ren, rättvis och konkurrenskraftig omställning. Rodriguez ansvarar för att leda arbetet med den europeiska gröna given och säkerställa att Europa uppnår sina klimatmål och minskar koldioxidutsläppen.  

Finland: Henna Virkkunen Verkställande vice ordförande för Teknologisk -suveränitet, säkerhet och demokrati. Virkkunen kommer att fokusera på digital teknik, gränsteknik, säkerhet och skyddet av demokratiska värderingar.  

Frankrike: Stéphane Séjourné – Verkställande vice ordförande med ansvar för välstånd och industristrategi. Séjourné kommer att leda arbetet med industri, små och medelstora företag och den inre marknaden för att främja ekonomisk tillväxt och stabilitet. 

Estland: Kaja KallasEU:s höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik och verkställande vice ordförande för Europeiska kommissionen, som också redan sitter säkert i stolen då posten som utrikeskommissionär är en del av förhandlingarna i samband med att ordföranden valdes. 

Rumänien: Roxana Mînzatu Verkställande vice ordförande för människor, färdigheter och beredskap. Mînzatu kommer att ansvara för utbildning, arbetsmarknad, sociala rättigheter och den euroepiska pelaren för sociala rättigheter.  

Italien: Raffaelo Fitto Verkställande vice ordförande för sammanhållning och reformer. Fitto kommer att arbeta med sammanhållningspolitik regional utveckling och städer för att stärka investeringar och tillväxt.  

Utöver de verkställande vice ordförande har följande kommissionärer tilldelats nedanstående portföljer:  

Slovakien: Maroš Šefčovič – Handel och ekonomisk säkerhet samt interinstitutionella förbindelser och öppenhet.  

Lettland: Valdis Dombrovskis – Ekonomi och produktivitet samt genomförande och förenkling.  

Kroatien: Dubravka Šuica Medelhavsområdet och det utvidgade södra grannskapet.  

Ungern: Olivér Várhelyi – Hälsa och djurskydd.  

Nederländerna: Wopke Hoekstra – Klimat, Net zero och ren tillväxt.  

Litauen: Andrius Kubilius – Försvars och rymdfrågor.  

Slovenien: Marta Kos – Utvidgning och östra grannskapet (detta är under nomineringsprocess).  

Tjeckien: Jozef Sikela – Internationella partnerskap och global Gateway.  

Cypern: Costas Kadis – Fiske och hav.  

Portugal: Maria Luís Albuquweque – Finansiella tjänster och spar och- investeringsunionen.  

Belgien: Hadja Lahbib – Beredskap och krishantering.  

Österrike: Magnus Brunne – Inrikesfrågor och migration.  

Sverige: Jessika Roswall – Miljö, vattenresiliens och cirkulär ekonomi.  

Polen: Piotr Serafin – Budget, bedrägeribekämpning och offentlig förvaltning.  

Danmark: Dan Jørgessen – Energi och bostäder.  

Bulgarien: Ekaterina Zaharieva – Forskning och innovation.  

Irland: Michael McGrath – Demokrati, rättvisa och rättsstatsprincipen.  

Grekland: Apostolos Tzitzikostas – Hållbara transporter och turism.  

Luxemburg: Christophoe Hansen – Jordbruk och livsmedel.  

Malta: Glenn Micallef – Rättvisa mellan generationerna, kultur, ungdom och idrott. 

Nästa steg 

Nästa steg i processen är att de nominerade kommissionärerna måste genomgå en granskningsprocess i Europaparlamentet. Under denna process kommer kommissionärerna att svara på frågor och delta i offentliga utfrågningar för att bedömas på sin lämplighet, kompetens och förmåga att leda sina respektive portföljer. Om en nominerad kommissionär inte lyckas övertyga parlamentet kan detta leda till att det aktuella medlemslandet blir ombedd att nominera en ny kandidat. I vissa fall kan detta fördröja processen, vilket i sin tur påverkar hur snabbt EU-kommissionen kan komma igång med sitt arbete under nya mandatperioden. Den nya EU-kommissionen tillträder enligt plan den 1 november, men allt talar i nuläget för att det blir tidigast i december i och med att utfrågningarna inte kommer att ske förrän från mitten av oktober enligt den tidplan Europaparlamentet lagt fast. 

/ Negin Izadkhah 

Läs mer om de nominerade kommissionsledamöterna och deras portföljer här 

Läs mer om politiska riktlinjer för EU-kommissionen 2024–2029 här  

Fotografi: Pixabay    

Medborgarnas EU

För EU:s institutioner är det viktigt att involvera medborgare i politiken för att öka det politiska deltagandet och främja en gemensam europeisk tillhörighet. Norra Sverige har bärkraftiga sociala och kulturella industrier som är viktiga för medborgarnas livsmiljö. Sveriges ursprungsbefolkning samerna har en viktig röst i den arktiska politiken på EU-arenan där det finns kulturella och politiska intressen. North Sweden bevakar utvecklingen inom inom kultur och kreativa näringar, folkhälsa, jämställdhet, kompetensutveckling och civil- och demokratifrågor.

Kontakt: Maria Bostrom

Mer information