European Green Leaf Award lyfter hållbara småstäder

Nu har mindre europeiska städer chans att visa upp sitt hållbarhetsarbete genom att ansöka till European Green Leaf Awards 2027. Utmärkelsen, som är en del av EU-kommissionens Green City Awards, belönar två mindre städer som framgångsrikt arbetar för att minska sin miljöpåverkan och förbättra livskvaliteten för sina invånare. Vinnarna tilldelas 200 000 euro vardera i ekonomiskt stöd och blir en del av Green Leaf-nätverket, där samarbete och erfarenhetsutbyte står i fokus. Sista ansökningsdag är den 15 april 2025.

Europeiska småstäder med starkt engagemang i hållbarhet har nu möjlighet att ansöka till 2027 års upplaga av European Green Leaf Award. Denna utmärkelse, som är en del av EU-kommissionens Green City Awards, uppmärksammar och belönar mindre europeiska städer som aktivt strävar efter att minska sin lokala och globala miljöpåverkan samtidigt som de förbättrar livskvaliteten för sina invånare.

Två städer har möjlighet att vinna utmärkelsen European Green Leaf Award, där varje vinnare tilldelas 200 000 euro. Det ekonomiska priset syftar till att stödja genomförandet av initiativ som förbättrar miljöprestandan och främjar samarbete med medborgarna, särskilt under det år då staden bär titeln.

Utöver det ekonomiska stödet kommer de vinnande städerna också att ingå i Green Leaf-nätverket, tillsammans med tidigare vinnare, som hittills består av 23 städer. Målet med nätverket är att öka synlighet och varumärkesprofilering, möjliggöra samarbete och erfarenhetsutbyte, dela information med EU-kommissionens generaldirektorat för miljö samt genomföra gemensamma initiativ.

Vem kan ansöka?

Initiativet riktar sig till städer med 20 000–100 000 invånare och som har ett starkt engagemang för hållbarhet.   

Intresserade städer uppmanas att anmäla sig via enkäten nedan för att få tillgång till relevanta dokument och ansökningsformuläret.

Sista ansökningsdag är den 15 april 2025.

Hur går tävlingen till?

De anmälda städerna bedöms av en oberoende expertpanel utifrån sju miljöindikatorer:

  • Luftkvalitet
  • Vatten
  • Biologisk mångfald
  • Grönområden och hållbar markanvändning
  • Buller från avfall och cirkulär ekonomi
  • Begränsning av klimatförändringar
  • Anpassning till klimatförändringar

Efter utvärderingen kommer expertpanelen att ge sina rekommendationer till EU-kommissionen som sedan väljer ut finalisterna, vilket förväntas ske under juni eller juli. Finalisterna kommer därefter att ombes lämna ytterligare information om sin hållbara styrning och kommunikationsstrategi. De bjuds sedan in för att presentera sin vision för juryn, som slutligen utser vinnarna, vilket förväntas ske i oktober.

Prisutdelningen kommer att äga rum under hösten vid en ceremoni i Vilnius, Litauen.

Bakgrund

Två tredjedelar av Europas befolkning bor i städer, vilket gör att dessa spelar en viktig roll i de sociala, ekonomiska, och miljömässiga omställningar som Europa står inför. För att uppmärksamma och belöna städers insatser för hållbar utveckling delar EU-kommissionen varje år ut Green City Awards, som består av två titlar:

  • European Green Leaf för mindre städer med över 20 000 invånare
  • European Green Capital för större städer med över 100 000 invånare.

Green Leaf-priset lanserades 2015, och sedan dess har 19 mindre städer i Europa tilldelats utmärkelsen.

/Maria Janulf

Ansök här

Läs mer om initiativen här

Klimatpolitik

De beslut som tas inom EU:s klimatpolitik har inverkan på regionens näringsliv och invånarnas livsmiljö. Utöver de klimat- och energirelaterade målen främjar EU arbetet med en ökad biodiversitet, en hållbar användning av naturresurser, att motverka hälsoproblem orsakade av klimatförändringar, ett hållbart jordbruk och att säkra EU:s livsmedelsförsörjning. Norra Sverige har speciella förhållanden såväl befolkningsstruktur som klimat vilka måste tas hänsyn till vid utformandet av unionens lagstiftning.

Kontaktperson: Carina Christiansen

Mer information