North Sweden European Office på plats under konferensen Grönt är skönt!

På Torsta lantbruksskola i Jämtland hålls varje vårvinter konferensen Grönt är skönt. Gölin Carina Christiansen från North Sweden European Office hade bjudits in för att prata om innovation och konkurrenskraft i skogsnäringen. Här är ett utdrag ur talet:
”Här är mitt barnbarn Nova som är ute och hugger med morfar Haldo i Aspåsnäset.
Jag blir glad när jag ser den här bilden.
Jag tänker lite Pippi Långstrump, vi kan väl göra saker på vårt sätt? Man kan väl hitta på lite?
Vi har mer än 300 000 skogsägare i Sverige. De kan väl få fortsätta med sitt skogsbruk på sitt sätt? Lite olika? Lite eget.
Det finns trots allt på det stora hela en värdekedja i skogsnäringen som är väloljad och som fungerar.
Haldo och andra skogsägare i Sverige levererar ändå 60 procent av virket till industrin. Sammantaget är Haldo och hans skogsägarkollegor inte små. Tvärtom, de är helt avgörande för att våra industrier i norr ska få råvara och för Sveriges plats som en global stormakt när det gäller export av sågade trävaror.
För där ligger Sverige på medaljplats.
Men så har vi EU-lagstiftning.
På kort tid, bara några få år, har ett fler än en handfull lagar och strategier antagits som berör skog.
Dessvärre utan en samlad konsekvensanalys för vad detta betyder för lönsamhet och konkurrenskraft i Europas skogsländer och skogsregioner.
Om Avskogningsförordningen börjar gälla som planerat med början 2026 blir det extra byråkrati och juridiska risker för alla som handlar med trä och produkter från trä.
Som en jämförelse kommer produkter av plast att fortsätta vara enkla att handla med.
Finns risken att Europas skogsägare tröttnar och anser att risken med skogsbruk inte längre är värd att ta?
Eller söker de juridiskt skydd hos stora skogsbolag som får hantera byråkrati och juridik mot procent på vinsten?
Tappar de sin självständighet att göra affärer på egen hand?
Finns kanske risk att det blir hack i skogsnäringens värdekedjor?
Vi har ett världsläge med väldigt stor osäkerhet med krig i Ukraina sedan tre år. Det betyder att vi behöver tänka nytt och omvärdera mycket av det vi tänkt innan.
I den här omvandlingen så hamnar skogsfrågorna i ett nytt ljus.
Vi behöver skogens varor. Vi behöver hållbara byggnadsmaterial, hygienprodukter, energi och förpackningar, varor som producerats här, inom våra gränser, inom EU.
Vi behöver också vara fortsatt innovativa i skogsnäringen.
Då är det fint att kunna berätta att skogsägare som Haldo är en viktig del i den värdekedjan och att innovation är det samma som påhittighet och att göra lite eget. Efter eget huvud. Som Pippi Långstrump.”
/Gölin Carina Christiansen
Klimatpolitik
De beslut som tas inom EU:s klimatpolitik har inverkan på regionens näringsliv och invånarnas livsmiljö. Utöver de klimat- och energirelaterade målen främjar EU arbetet med en ökad biodiversitet, en hållbar användning av naturresurser, att motverka hälsoproblem orsakade av klimatförändringar, ett hållbart jordbruk och att säkra EU:s livsmedelsförsörjning. Norra Sverige har speciella förhållanden såväl befolkningsstruktur som klimat vilka måste tas hänsyn till vid utformandet av unionens lagstiftning.
Kontaktperson: Carina Christiansen
Mer information