Nytt europeiskt samarbete i skogsfrågor etablerat

Cirkulär och biobaserad ekonomi, som nu är EU:s stora fokus, är inga nyheter för Norrbotten. Det var Janus Brandins budskap i spanska Katalonien när regionnätverket Eriaff höll sin stora årliga konferens.
Janus Brandin är chef för regional utveckling i Norrbotten var en av talarna och han berättade om Norrbottens skogsnäring, hur hela träden kan användas och hur skogen bidrar till lönsamhet och ekonomisk tillväxt i norra Sverige. Rubriken var ”How Do We Develop a Circular Bio-Based Society for the AI Era?”
Han började med att berätta om Norrbottens historiska rötter. Hur det kalla klimatet och långa vintrarna har fostrat en kultur av återanvändning och resurssnålhet, inte minst i den samiska kulturen.
Sedan i höstas är samtliga fyra regioner i Europaforum medlemmar i regionnätverket Eriaff som betyder ”European Regions for Innovation in Agriculture, Food and Forestry”.
Janus Brandin inledde med att tacka för möjligheten att genom medlemskapet få en starkare röst i EU i frågor runt skog, jordbruk och livsmedelsproduktion.
Inbjuden till konferensen var även Ebba Henning Planck som är chef för den grupp inom Skogsstyrelsen som hanterar Sveriges ordförandeskap i organisationen Forest Europe. Forest Europe består av 45 länder och har återkommande konferenser på ministernivå.
Ebba Henning Planck sade att hon kommer att ta med sig arbetssätt inom Eriaff till Forest Europe för att skapa ökad kontinuitet och fokus på viktiga skogsrelaterade frågor med internationell bredd. Hon erbjöd även regionnätverket Eriaff en observatörsplats i Forest Europe.

– När vi knyter skogsintresserade parter närmare varandra blir i starkare och framför allt blir Europas skogsregioner från norr till söder starkare, säger Gölin Carina Christiansen på North Sweden European Office som arbetat med att skapa kontakter mellan Forest Europe med Eriaff.
Läs mer om konferensen och ERIAFF här
Läs ERIAFF position på EU:s framtida skogsrelaterade politiska initiativ här
Läs mer om Forest Europe här
Klimatpolitik
De beslut som tas inom EU:s klimatpolitik har inverkan på regionens näringsliv och invånarnas livsmiljö. Utöver de klimat- och energirelaterade målen främjar EU arbetet med en ökad biodiversitet, en hållbar användning av naturresurser, att motverka hälsoproblem orsakade av klimatförändringar, ett hållbart jordbruk och att säkra EU:s livsmedelsförsörjning. Norra Sverige har speciella förhållanden såväl befolkningsstruktur som klimat vilka måste tas hänsyn till vid utformandet av unionens lagstiftning.
Kontaktperson: Carina Christiansen
Mer information