EU-kommissionen presenterar vitboken om europeisk försvarsberedskap

För att möta växande säkerhetsutmaningar presenterade EU-kommissionen den 19 mars två initiativ. Det första är ett dokument som kallas vitbok och handlar om europeisk försvarsberedskap fram till 2030. Dokumentet innehåller en strategi och kartläggning av de investeringar som krävs för att stärka Europas säkerhet. Det andra initiativet, som en del av försvarsberedskapen och planen ReArm Europe, är ett försvarspaket som ska ge medlemsländerna ekonomiska verktyg för att snabbt öka sin försvarskapacitet. Initiativen ska både stötta Ukraina och stärka Europas försvar långsiktigt. Europeiska rådet har inlett diskussioner, med målet att leda till konkreta åtaganden senare i år.

Den 19 mars presenterade EU-kommissionen en vitbok om europeisk försvarsberedskap fram till 2030 som innehåller en ny försvarsstrategi och kartlägger de investeringar som krävs för att stärka Europas säkerhet. En vitbok är ett dokument från EU som innehåller förslag till åtgärder inom ett specifikt område, där syftet är att inleda en debatt med allmänheten, intressenter, Europaparlamentet och Europeiska unionens råd för att uppnå politiskt samförstånd. EU-kommissionen menar att denna vitbok syftar till att hantera både det akuta behovet av att stödja Ukraina på kort sikt och det långsiktiga behovet av att stärka Europas säkerhet och försvar.

I samband med detta presenterade EU-kommissionen också ett försvarspaket som utgör en del av försvarsberedskapen och planen ReArm Europe. Detta försvarspaket ska ge medlemsländerna finansieringsmekanismer för att driva på en kraftig ökning av försvarskapaciteten.

Vitbok om europeisk försvarsberedskap fram till 2030

I vitboken föreslås sätt för EU:s medlemsländer att göra massiva investeringar i försvar, upphandla försvarssystem samt sätt att bygga upp den europeiska försvarsindustrins beredskap på lång sikt.

Vitboken innehåller följande åtgärder:

  • Åtgärda kapacitetsbrister, med fokus på kritisk kapacitet som fastställts av medlemsländerna.
  • Stödja den europeiska försvarsindustrin genom samordnad efterfrågan och ökad gemensam upphandling.
  • Stödja Ukraina genom ökat militärt bistånd och en djupare integration av den europeiska och ukrainska försvarsindustrin.
  • Fördjupa den EU-omfattande försvarsmarknaden, bland annat genom förenklade regelverk.
  • Påskynda omvandlingen av försvaret genom innovationer som AI och kvantteknik.
  • Öka den europeiska beredskapen för krisscenarier genom förbättrad militär rörlighet, större lager och stärkta yttre gränser, särskilt landgränsen mot Ryssland och Belarus.
  • Förstärka partnerskapet med likasinnade länder världen över.

Försvarspaketet inom planen ReArm Europe

Försvarspaketet som presenterats som en del av försvarsberedskapen och planen ReArm Europe är uppbyggd kring tre pelare:

Frigöra användning av offentliga medel för försvar på nationell nivå. EU-kommissionen har uppmanat medlemsländerna att aktivera stabilitets- och tillväxtpaktens nationella undantagsklausul, vilket innebär att medlemmarna tillfälligt kan avvika från vissa av EU:s budgetregler och därmed använda mer offentliga medel till försvar. Samtidigt sätts tydliga gränser för att skydda de offentliga finanserna. Undantaget får endast användas för försvarsutgifter enligt den statistiska kategorin ”försvar” (Cofog). Det får uppgå till högst 1,5 procent av medlemslandets BNP per år och kan gälla i maximalt fyra år.

En ny rättsakt om säkerhetsåtgärder för Europa (Security Action for Europe, SAFE). SAFE är ett initiativ från EU-kommissionen för att hjälpa medlemsländerna att snabbt öka sina försvarsinvesteringar. För att finansiera detta planerar EU-kommissionen att anskaffa upp till 150 miljarder euro på kapitalmarknaderna genom sin finansieringsstrategi. Dessa medel kommer att erbjudas som långfristiga lån till medlemsländer som vill stärka sin försvarskapacitet. SAFE syftar till att möjliggöra gemensamma upphandlingar inom den europeiska försvarsindustrin, vilket ska förbättra samarbetet, minska kostnaderna och öka Europas försvarsförmåga. Ukraina samt länder inom Efta/EES kommer att kunna delta i upphandlingarna, och det ska också vara möjligt att köpa från deras industrier.  

Hävstångseffekt på Europeiska investeringsbanksgruppen (EIB). EU-kommissionen vill använda en hävstångseffekt för att med en relativt liten mängd offentliga medel mobilisera ett större kapital från privata investeringar, i syfte att stärka försvarsindustrin. Planen ReArm Europe/Readiness 2030 förlitar sig på att EIB kommer att utöka sin utlåning till försvars- och säkerhetsprojekt, men på ett sätt som inte äventyrar dess egen finansieringskapacitet. Tanken är att detta ska frigöra kapital till försvarssektorn, samtidigt som det signalerar förtroende till marknaderna, vilket kan locka fler privata investerare. Genom en ny spar- och investeringsunion ska det också bli enklare att styra privat kapital till strategiska områden som försvarsindustrin.

Vad händer härnäst?

Europeiska rådet diskuterade förslagen under ett möte den 21 mars, och diskussionen kommer att vara på agendan under ett ytterligare möte 26–27 juni, som förväntas leda till konkreta åtaganden för att förverkliga den vision som beskrivs i vitboken.

/Maria Janulf

Läs hela vitboken här

Läs mer om ReArm Europe här

Foto: Christer Lässman via Unsplash

26 Mar 2025 Medborgarnas EU

Medborgarnas EU

För EU:s institutioner är det viktigt att involvera medborgare i politiken för att öka det politiska deltagandet och främja en gemensam europeisk tillhörighet. Norra Sverige har bärkraftiga sociala och kulturella industrier som är viktiga för medborgarnas livsmiljö. Sveriges ursprungsbefolkning samerna har en viktig röst i den arktiska politiken på EU-arenan där det finns kulturella och politiska intressen. North Sweden bevakar utvecklingen inom inom kultur och kreativa näringar, folkhälsa, jämställdhet, kompetensutveckling och civil- och demokratifrågor.

Kontakt: Maria Bostrom

Mer information