Jessika Roswall nominerad till EU-kommissionär för miljö, vatten och cirkulär ekonomi

Jessika Roswall (M) har nyligen blivit nominerad till att bli Sveriges nya EU-kommissionär med ansvar för miljö, vatten och konkurrenskraftig cirkulär ekonomi för nästkommande mandatperiod, 2024–2029. Jessika Roswall, som tidigare varit Sveriges EU-minister, väntar nu på att utfrågningarna i Europaparlamentet, vilket avgör om hon blir godkänd och kan påbörja arbetet som EU-kommissionär den 1 december 2024.

Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande, publicerade ett uppdragsbrev i samband med att hon offentliggjorde sina nomineringar för kommissionärsposterna och dessas portföljer. Uppdragsbreven beskriver de olika portföljerna och vad de nominerade EU-kommissionärerna förväntas arbeta med i nästkommande mandatperiod.  

Jessika Roswalls uppdragsbrev beskriver hur miljökommissionären ska arbeta för att förbättra Europas naturkapital. Detta beskrivs vara avgörande för EU:s välstånd, hälsa och förmågan att möta klimatförändringar. Jessika Roswall ska dessutom säkerställa en effektiv implementering av EU:s miljölagar, med fokus på att skapa rätt incitament för att attrahera investeringar.  

Miljökommissionären förväntas leda arbetet med att skapa en rättsakt för cirkulär ekonomi, med målet att öka marknadsefterfrågan. En av miljökommissionärens centrala uppgifter blir att utveckla en inre marknad för hållbara produkter inom EU.  

Cirkulär ekonomi  

Dessutom omfattar Jessika Roswalls roll att arbeta med EU:s handlingsplan för så kallad nollförorening, vilket innebär att sträva efter att minska föroreningar.  I uppdragsbrevet påpekas det att miljökommissionären, tillsammans med verkställande vice ordförande med ansvar för industristrategi, Stéphane Séjourné (Frankrike), ska ta fram lagstiftning för cirkulär ekonomi med syfte att inrätta en inre marknad för avfall. Vidare framkommer det att de ska samarbeta kring ett nytt paket för kemikalieindustrin, med förenklingar av förordningen om registrering, utvärdering, godkännande och begränsning av kemikalier. Roswall förväntas även prioritera incitament för naturvård. 

Vattenresiliens  

Vattenfrågor är en annan viktig del av miljökommissionärens portfölj. Uppdraget handlar om att främja både offentlig och privat finansiering av vatteninfrastruktur över gränserna för att säkerställa hållbar vattenförvaltning. En annan väsentlig del av uppdraget blir att representera EU internationellt och stärka dess ledarskap inom vattenrelaterade frågor. Vidare tydliggörs att miljökommissionären ska fokusera på att införa samt genomdriva existerade lagstiftning för miljön och biologisk mångfald samt driva ett globalt plastavtal. Vidare sägs att miljökommissionären ska bidra till en ny plan för klimatanpassning och stödja en hållbar vision för jordbruk och livsmedel i EU. Arbetet inkluderar även samarbete med andra kommissionärer för att främja Bauhausinitiativet (NEB), som handlar om hållbar statsutveckling.  

Vad händer nu?  

I nuläget ser det som att utfrågningarna för de nya kommissionärerna kommer att äga rum mellan 4–12 november. Om Jessika Roswall får godkänt av Europaparlamentet, bör hon tillträda sin position som EU-kommissionär den 1 december 2024.  

/Negin Izadkhah 

Läs mer om Jessika Roswalls uppdragsbrev här

Läs mer om Ursulas kommissionsnomineringar här

Läs mer om politiska riktlinjer för den nästa EU-kommissionen här 

Fotografi: Audiovisual   

09 Okt 2024 Klimatpolitik

Klimatpolitik

De beslut som tas inom EU:s klimatpolitik har inverkan på regionens näringsliv och invånarnas livsmiljö. Utöver de klimat- och energirelaterade målen främjar EU arbetet med en ökad biodiversitet, en hållbar användning av naturresurser, att motverka hälsoproblem orsakade av klimatförändringar, ett hållbart jordbruk och att säkra EU:s livsmedelsförsörjning. Norra Sverige har speciella förhållanden såväl befolkningsstruktur som klimat vilka måste tas hänsyn till vid utformandet av unionens lagstiftning.

Kontaktperson: Carina Christiansen

Mer information