EU investerar 4,8 miljarder euro i innovativa projekt för grön omställning

Den 23 oktober 2024 presenterade EU-kommissionen 85 utvalda nettonollprojekt runt om i Europa som kommer tilldelas bidrag för banbrytande ren teknik, däribland aktörer i norra Sverige. Investeringen är en del inom EU:s gröna giv med syftet att öka innovation och utveckling av utsläppsminskning inom de europeiska industrierna.

Finansieringen är en del av innovationsfonden vilket är en del av EU:s verktyg för genomförandet av den gröna given. Fonden är ett av världens största finansieringsprogram för innovativ-och nettonoll teknik och syftar till minskandet av koldioxidutsläpp, utsläppen från de industrier som är särskilt svåra att fasa ut fossila bränslen, stärka den europeiska industrin och ledarskap inom teknik.  

Medlen har fördelats inom ramen för 2023 års ansökningsomgång och uppgår till 4,8 miljarder euro som ska placeras i 85 olika projekt placerade i 18 länder, bland annat Sverige. Projekten väntas tas i drift före 2030 och under de första tio verksamhetsåren förväntas utsläppen minska med cirka 476 miljoner ton koldioxidekvivalenter, ett mått för att jämföra utsläpp av olika växthusgaser genom att ta hänsyn till deras förmåga att bidra till den globala uppvärmningen. 

Norra Sverige med bland de utvalda  

 Projekten omfattar ett brett urval av sektorer, så som energiintensiva industrier där fokus innefattar teknik för värme- och energilösningar, tillverkning av ren teknik så som vind- och solenergi, värmepumpar och bränsleceller. Även förnybar energilagring, industriell koldioxidhantering och nettonollmobilitet för transportslag, bland annat extra fokus inom flyg och sjöfart samt byggnader. 

Som en del av den gröna omställningen har norra Sverige unika förutsättningar som har möjliggjort innovativa industrietableringar. Bland de 85 utvalda projekten blev bland annat Talga, som utvecklar gröna batteri- och innovationsmaterial i Luleå samt Northvolt med sin batteriproduktion i Skellefteå tilldelade. Även Stegra, före detta H2-green steel vars produktion av storskalig grön vätgasproduktion, järn och stål har under tidigare ansökningsomgångar erhållit stöd från innovationsfonden.   

Bakgrund 

Innovationsfonden för EU:s utsläppshandelssystem som inrättades år 2020 är ett av de viktigaste verktygen i EU:s industriplan för den europeiska gröna given. Med en beräknad budget på 40 miljarder euro från EU:s utsläppshandelssystem mellan 2020 och 2030, är innovationsfonden utformad för att skapa ekonomiska incitament för företag och offentliga myndigheter att investera i avancerad nettonollteknik och koldioxidsnål teknik som ska stötta Europas omställning till klimatneutralitet. Hittills har innovationsfonden beviljat cirka 7,2 miljarder euro till mer än 120 innovativa projekt i hela EU och EES. 

Vad sker härnäst?  

De utvalda projekten ska nu underteckna sina bidragsavtal med Europeiska genomförandeorganet för klimat, infrastruktur och miljö (Cinea) under första kvartalet 2025. Nästa ansökningsomgång inom ramen för innovationsfonden kommer att öppnas i början av december 2024.  

/William  

Läs mer om de utvalda projekten här

Läs mer om EU:s gröna giv och industrisatsningar för grön omställning här  

Innovationspolitik

Norra Sverige har ett av EU:s starkaste innovationssystem och bidrar till att stärka EU:s konkurrenskraft på områden så som medicin, rymd, mineraler och bioekonomi. Norra Sveriges universitet, företag och myndigheter är framgångsrika i att attrahera konkurrensutsatta forskningsmedel från EU och har sedan 2014 mottagit 85 miljoner Euro för projekt från ramprogrammet för forskning och innovation. North Sweden arbetar för att stärka regionen i konkurrensen om medlen och att påverka EU:s finansieringsprogram.

Kontaktperson: Niklas Johansson

Mer information