EU:s lag om skogsövervakning går in i förhandlingar
EU-kommissionens förslag om en skogsövervakningslag presenterades i maj 2023. Nu kommer lagförslaget att börja förhandlas och den svenska EU-parlamentarikern Emma Wiesner från Centerpartiet har fått ansvaret som rapportör utsedd av EU-parlamentets miljöutskott.
Det betyder att Emma Wiesner kommer att leda arbetet med att utforma Europaparlamentets samlade synpunkter på lagförslaget och senare förhandla med ministerrådet om hur lagen bör utformas.
Det utskott i Europaparlamentet som får ett lagförslag på sitt bord utser en så kallad rapportör bland utskottets ledamöter.
Lagförslaget om skogsövervakning som nu ska utvärderas och förhandlas syftar till att upprätta ett EU-omfattande system för att övervaka skogar med hjälp av avancerad teknik, som satellitdata, fjärranalys samt observationer på marken.
Medlemsstaterna ska bli skyldiga, genom ett ramverk satt av EU, att rapportera detaljerade uppgifter om skogstäcke, hälsa, biomassa, kollager och förändringar i markanvändningen.
Genomförandet av den innebär dock utmaningar, bland annat kopplade till att säkerställa integritet för markägare plus att det redan idag finns omfattande skogsövervakning i medlemsländerna.
När lagförslaget först presenterades valde fyra kritiska skogsländer i rådet att inleda ett samarbete i skogsfrågor. Detta samarbete fick namnet For forest och har sedan dess utökats med fler länder.
Norra Sveriges syn på lagen om skogsövervakning
Under 2022 antog Europaforum Norra Sverige (EFNS) och Northern Sparsely Populated Areas (NSPA) positionsdokument på EU-kommissionens förslag till skogsövervakning. Nätverken skriver att skogen är en nationell angelägenhet samt att skogarna i EU varierar kraftigt och de som kan skogarna bäst är de som lever nära dem.
Det betonas hur problematiskt det blir att använda samma modell för övervakning av vitt skilda skogstyper inom stora geografiska områden, bland annat tar inte direktivet fullt ut hänsyn till norra Sveriges förutsättningar.
Sverige har dessutom redan ett omfattande och väl fungerande nationellt system för övervakning och ett ytterligare system vid sidan av de nationella anses inte motiverat.
EFNS och NSPA ser istället att EU bör inhämta önskad information genom förfrågan till medlemsländerna och att det sedan sammanställs på önskat sätt.
Vidare understryks värdet av olika skogsbruksmetoder där EFNS varnar för att se mångfald i skogsförvaltningen som fragmentering och lyfter fram ekologiska och ekonomiska fördelar med ett varierat skogslandskap.
Skogsägare och skogsförvaltare, vars lokala expertis och närvaro är avgörande för att upprätthålla skogens hälsa och hantera nya risker.
Sammanfattningsvis förespråkar EFNS en balanserad, kunskapsdriven och lokal strategi för skogsskötsel för att stödja motståndskraftiga och hållbara skogar i hela EU.
/William Ekelius
Läs mer om EU-kommissionens förslag på skogsövervakning här
Läs mer om Europaforum Norra Sveriges positionspapper på skogsövervakning här
Läs mer om Northern Sparcely Populated Areas här
Klimatpolitik
De beslut som tas inom EU:s klimatpolitik har inverkan på regionens näringsliv och invånarnas livsmiljö. Utöver de klimat- och energirelaterade målen främjar EU arbetet med en ökad biodiversitet, en hållbar användning av naturresurser, att motverka hälsoproblem orsakade av klimatförändringar, ett hållbart jordbruk och att säkra EU:s livsmedelsförsörjning. Norra Sverige har speciella förhållanden såväl befolkningsstruktur som klimat vilka måste tas hänsyn till vid utformandet av unionens lagstiftning.
Kontaktperson: Carina Christiansen
Mer information