EU:s utsläpp av växthusgaser minskade med över 8 procent 2023
Den 31 oktober presenterade EU-kommissionen sin årliga rapport, Climate Action Progress, som redogör för EU:s utsläpp av växthusgaser. Rapporten visar utsläppen i EU minskade med 8,3 procent under 2023 jämfört med 2022 vilket är den största minskningen någonsin, bortsett från år 2020 då Covid-19 pressade samhällen runt om i EU att stänga ner.
EU-kommissionen började att lansera rapporten Climate Action Progress år 2015 för att följa EU:s framsteg mot sina klimat- och energimål, i samband med åtaganden under klimattoppmötet COP19 och det efterföljande Parisavtalet som undertecknades samma år.
Rapporten granskar EU och dess medlemsländers utsläpp av växthusgaser och bedömer framsteg mot att nå målen för att minska utsläppen och öka användningen av förnybar energi samt förbättra energieffektiviteten.
EU:s klimatmål för 2030 är att minska sitt utsläpp av växthusgaser med 55 procent jämfört med 1990 års nivåer. Rapporten lyfter att EU fortsatt ser ut att nå detta mål då nettoutsläppen av växthusgaser just nu ligger på 37 procent lägre än 1990 års nivåer. Under samma period, sedan 1990, har EU:s BNP vuxit med 68 procent vilket enligt rapporten visar att ekonomisk tillväxt kan ske utan att utsläppen ökar.
EU:s långsiktiga strategi för den gröna omställningen är att uppnå ett fullständigt klimatneutralt EU år 2050. Som en del i genomförandet av klimatmålen har EU tagit flera initiativ som ska snabba på omställningen, bland annat den gröna given och den europeiska klimatlagen.
Sektorer som rapporten lyfter
Områden som rapporten lyfter är bland annat att utsläpp från kraft- och industriinstallationer samt produktion av elektricitet och uppvärmning minskade med 16,5 respektive 24 procent.
EU:s Emission Trading System (ETS), ett system som tillåter försäljning och köp av utsläppsrätter framhävs i rapporten som en betydande anledning till minskade utsläpp av växthusgaser.
Vidare minskade utsläppen från byggnader, jordbruk, inrikes transporter, mindre industrier och avfall med runt två procent. Därutöver ökade naturliga kolsänkor inom EU med 8,5 procent vilket ses som en positiv trend men som behöver utvecklas mer för att nå EU:s mål om att öka kolsänkor med 15 procent till 2030.
Rapporten belyser att även om nyheterna om EU:s utsläppsminskningar är positiva, har det senaste året också inträffat katastrofala händelser och förlorade liv och försörjning till följd av klimatförändringar.
De globala utsläppen ökar fortfarande. Rapporten menar att även om medlemsstaterna långsamt förbättrar sin klimatanpassning, så är ytterligare åtgärder nödvändiga för nå EU:s 2030-klimatmål och 2050-målet om nettonollutsläpp.
/William Ekelius
Läs rapporten här
Läs mer om EU:s klimatmål här
Klimatpolitik
De beslut som tas inom EU:s klimatpolitik har inverkan på regionens näringsliv och invånarnas livsmiljö. Utöver de klimat- och energirelaterade målen främjar EU arbetet med en ökad biodiversitet, en hållbar användning av naturresurser, att motverka hälsoproblem orsakade av klimatförändringar, ett hållbart jordbruk och att säkra EU:s livsmedelsförsörjning. Norra Sverige har speciella förhållanden såväl befolkningsstruktur som klimat vilka måste tas hänsyn till vid utformandet av unionens lagstiftning.
Kontaktperson: Carina Christiansen
Mer information