Smarta och klimatneutrala städer: Umeå får utmärkelse

Den 8 oktober 2024 tilldelades Umeå, tillsammans med 19 andra europeiska städer titeln ”EU Mission Label“. Detta är en del av EU:s uppdrag för att bidra till klimatneutrala och smarta städer under Horisont Europa, EU:s ramprogram för forskning och innovation. Utmärkelsen är ett erkännande av Umeås arbete för att uppnå klimatneutralitet senast 2030.

Umeå har tidigare blivit utvald som en av 100 städer att delta i EU:s uppdrag för att bidra till mer klimatneutrala och smarta städer. Genom att Umeå har uppfyllt de uppsatta villkoren, som inkluderat investeringar i förnybar energi, hållbara transporter och utveckling av grön infrastruktur, har Umeå vidtagit åtgärder för att minska koldioxidutsläppen och förbättra livskvaliteten för sina invånare och tilldelas därmed märkningen EU Mission Label. Denna utmärkelse erkänner städernas planer på att uppnå klimatneutralitet år 2030 och fungerar som ett bevis på EU-kommissionens förtroende för deras hållbarhetsplaner. Utmärkelsen ger även städerna möjlighet att söka finansiering från både privata och offentliga aktörer.  

EU Missions 

Inom Horisont Europa, EU:s ramprogram för forskning och innovation, finns för programperioden 2021–2027 fem stycken “EU Missions”, som samordnas av EU-kommissionen. Uppdragen syftar till att omvandla Europa till en grönare, hälsosammare, mer inkluderande och motståndskraftig kontinent. Detta genom att mobilisera och aktivera offentliga och privata aktörer.  

De fem EU-uppdragen är:  

  1. Anpassning till klimatförändringar: Stödja minst 150 europeiska regioner och samhällen så att de blir klimattåliga senast 2030.  
  2. Cancer: arbeta med Europas plan mot cancer för att förbättra livet för mer än tre miljoner människor fram till 2030 genom förebyggande, botemedel och lösningar för att leva längre och bättre.  
  3. Återställa hav och vatten till 2030. 
  4. 100 klimatneutrala och smarta städer 2030. 
  5. En giv för marken i Europa.

EU Mission: Klimatneutrala och smarta städer  

Det fjärde EU-uppdraget, Klimatneutrala och smarta städer, syftar till att involvera lokala, regionala och nationella myndigheter, medborgare, företag och investerare för att kunna uppnå 100 klimatneutrala och smarta städer år 2030. Vidare handlar det om att se till att dessa 100 städer fungerar som experiment- och innovationsnav för att göra det möjligt för alla europeiska städer att följa efter till år 2050.   

I april 2022 blev Umeå utvald till att vara en av de 100 städerna. Umeås utmärkelse lyfter fram framgången med att utveckla Climate City Contracts, som beskriver städernas övergripande mål för att nå klimatneutralitet. Kontrakten innehåller en handlingsplan och en investeringsstrategi. Städer utformar dessa kontrakt i samarbete med lokala aktörer som privata företag och medborgare. Genom denna utmärkelse får städerna hjälp att attrahera investeringar och utveckla hållbara lösningar, samt samarbeta med andra städer för att utbyta erfarenheter och skapa gemensamma projekt.  

Den 22 oktober 2024 delade EU-kommissionären Iliana Ivanova, ansvarig för forskning och innovation, utmärkelsen vid en ceremoni i Europaparlamentet i Strasbourg.  

Nästa steg  

Genom denna utmärkelse får städerna tillgång till Climate City Capital Hub, som är internationell finansresurs som etablerades i juni 2024 och har ett fokus på att involvera privat kapital. Städerna blir också berättigade till en låneram på två miljarder euro, som inrättats av Europeiska investeringsbanken.  

/Negin Izadkhah  

Läs mer om Mission Label här 

Läs mer om EU:s faktablad om städernas klimatneutralitet här

Läs mer om uppdragen här   

Klimatpolitik

De beslut som tas inom EU:s klimatpolitik har inverkan på regionens näringsliv och invånarnas livsmiljö. Utöver de klimat- och energirelaterade målen främjar EU arbetet med en ökad biodiversitet, en hållbar användning av naturresurser, att motverka hälsoproblem orsakade av klimatförändringar, ett hållbart jordbruk och att säkra EU:s livsmedelsförsörjning. Norra Sverige har speciella förhållanden såväl befolkningsstruktur som klimat vilka måste tas hänsyn till vid utformandet av unionens lagstiftning.

Kontaktperson: Carina Christiansen

Mer information