Medborgarförslag angående dricksvatten får genomslag i EU

2012 infördes det s.k. Europeiska medborgarinitiativet som ger EU-medborgare möjligheten att genom namninsamling kunna uppmana till lagstiftningsförslag från EU-kommissionen. Nu kommer det första konkreta lagförslaget som ett resultat av initiativet, allas rätt till rent vatten.

180206 Medborgarinitiativ

Ett EU-medborgarinitiativ har för första gången resulterat i ett lagförslag från EU-kommissionen.

Rätt till rent dricksvatten

Sedan medborgarinitiativet infördes 2012 har det hittills inte resulterat i några konkreta förslag. Nu presenterar dock EU-kommissionen att namninsamlingen ”Right2Water” med 1,6 miljoner påskrifter har drivit på ett lagförslag från EU-kommissionen med syfte att ge alla EU-invånare tillgång till rent dricksvatten i EU.

Kommissionen uppmärksammade initiativet samt bjöd in organisatörerna för att hitta lösningar på hur förslaget kan kombineras med uppdatering av tidigare lagstiftning som aktualiserar ämnet. Förslaget som nu kommer från EU-kommissionen är att en revidering av EU:s dricksvattendirektiv från 1998 som innefattar att alla EU-länder ska ha drickbart kranvatten ska förnyas. Syftet med förslaget är även att minska användningen av plastflaskor i EU.

Bakgrund till medborgarinitiativ i EU

I Lissabonfördraget från 2009 fastslogs det att medborgarna i EU skulle få ytterligare möjligheter att påverka beslutsprocessen i EU genom direktdemokratiska medel. Medborgare i EU kan sedan 2012 uppmana EU-kommissionen att inom dess ansvarsområden ta fram nya lagstiftningsförslag. EU-kommissionen kan dock välja att inte göra detta, och medborgarna kan därför inte kräva nya förslag, bara uppmana till dem.  För att ett medborgarinitiativ ska tas upp i EU-kommissionen ska det följa några riktlinjer. Bland annat ska minst 1 000 000 röstberättigade EU-invånare från 7 olika EU-länder skrivit under initiativet för att det ska vara giltigt. 

Att ett medborgarinitiativ nu leder till ett nytt EU-lagförslag kan vara ett steg i riktning mot ett EU som är mer direktdemokratiskt och med starkare koppling till dess invånare. EU, som aspirerar att fungera enligt subsidiaritetsprincipen välkomnar därför att EU-medborgarna engagerar sig även på EU-nivå för att belysa politiska frågor.

/Andreas Andersson Kurdve

Läs mer om medborgarinitiativ i EU här

Läs mer om EU-kommissionens förslag här

06 Feb 2018 Klimatpolitik

Klimatpolitik

De beslut som tas inom EU:s klimatpolitik har inverkan på regionens näringsliv och invånarnas livsmiljö. Utöver de klimat- och energirelaterade målen främjar EU arbetet med en ökad biodiversitet, en hållbar användning av naturresurser, att motverka hälsoproblem orsakade av klimatförändringar, ett hållbart jordbruk och att säkra EU:s livsmedelsförsörjning. Norra Sverige har speciella förhållanden såväl befolkningsstruktur som klimat vilka måste tas hänsyn till vid utformandet av unionens lagstiftning.

Kontaktperson: Carina Christiansen

Mer information