EU's nya plaststrategi siktar på återvinning och hållbarhet

Den första EU- strategin för plast presenterades den 16 januari, med syftet att skydda miljön och skapa nya möjligheter för industrin. Strategin ingår även i EU:s övergång till en cirkulär ekonomi. EU:s nya plaststrategi ska begränsa plastavfallet i Europa, stoppa nedskräpningen till havs och, med hjälp av nya samarbeten, driva på för förändringar i hela världen samt nya jobb och investeringar.

Eu ska ta hand om sitt eget plastavfall

Enligt den nya strategin ska alla plastförpackningar på EU:s marknad återvinnas senast år 2030. Idag samlas mindre än 30% av de 25 miljoner ton plastavfall som Europas befolkning genererar varje år in för återvinning.

Detta mål ska nås bland annat med hjälp av nya förpackningsbestämmelser. Utöver det ska åtgärder för att begränsa användningen av mikroplaster i produkter tas fram, samt nya regler om mottagningsanordningar i hamnar för att tackla problemet med plastavfall i haven.

plast eu

 Skräp, däribland plastavfall, samlas vid havsstränder

EU's avfall har tidigare exporterats

Historiskt sett, och än idag, betalar EU andra länder för att hantera våra sopor. Det rör sig om länder utanför EU där det är billigare att återvinna. I dagsläget samlas 30 procent av EU's plastavfall in och mer än 85 procent av detta avfall exporteras till Kina. Problemet för EU är att många medlemsländer som saknar kapacitet att återvinna plast exporterar i stort sett allt avfall utomlands. Därför krävs en omfattande förändring i EU gällande återvinning och hållbar plastanvändning. 

Kommissionen vill se en förändring i alla medlemsländer

EU- kommissionen har sagt att EU kan räkna med att haven kommer att innehålla mer plast än fisk år 2050 om inte den nuvarande politiken förändras. EU- kommissionen planerar därför att presentera nya lagar som ska minska bland annat microplaster och förbrukning senare i år. Förslag innebär att avfall som samlas till havs, eller till exempel genereras av fartyg, ska tas med till land och hanteras av mottagningsanordningar i hamnar. Senare i år ska EU- kommissionen även ta fram nya bestämmelser om förpackningar i syfte att öka plaståtervinningen.

EU:s vice ordförande Jyrki Katainen, som ansvarar för sysselsättning, tillväxt, investeringar och konkurrenskraft, betonar de möjligheter satsningen innebär för arbeten och investeringar.

- Detta är ett utmärkt tillfälle för europeisk industri att bli världsledande i ny teknik och nya material, säger han.

Nästa steg

Förslaget till det nya direktivet om mottagningsanordningar i hamnar går nu vidare till Europaparlamentet och rådet för antagande.

Under 2018 kommer EU-kommissionen att lägga fram ett lagförslag om plast för engångsbruk.

Under 2019 väntas en revidering av direktivet om förpackningar och förpackningsavfall med riktlinjer för insamling och sortering av avfall.

Översikt EU-kommissionens plaststrategi

* Alla plastförpackningar på EU:s marknad ska återvinnas år 2030.

* Användningen av plast för engångsbruk ska minskas.

* Användning av mikroplaster ska begränsas.

* Nya förpackningsbestämmelser ska göra återvinning lönsamt för företag.

* Nya regler om mottagningsanordningar i hamnar ska minska nedskräpningen till havs.

Läs EU- kommissionens pressmeddelande om plaststrategin

En europeisk plaststrategi: frågor och svar

Faktablad om plaststrategin

Läs om plaststrategin i sin helhet

/Julia Hanson

26 Jan 2018 Klimatpolitik

Klimatpolitik

De beslut som tas inom EU:s klimatpolitik har inverkan på regionens näringsliv och invånarnas livsmiljö. Utöver de klimat- och energirelaterade målen främjar EU arbetet med en ökad biodiversitet, en hållbar användning av naturresurser, att motverka hälsoproblem orsakade av klimatförändringar, ett hållbart jordbruk och att säkra EU:s livsmedelsförsörjning. Norra Sverige har speciella förhållanden såväl befolkningsstruktur som klimat vilka måste tas hänsyn till vid utformandet av unionens lagstiftning.

Kontaktperson: Carina Christiansen

Mer information