Östersjökonferens i Berlin 2017

Under Östersjöstrategins årliga forum i Berlin som anordnades 14–15 juni, var Norra Sveriges regioner väl representerade med bland andra Region Västerbotten genom Erik Bergkvist som pratade om sammanhållningspolitikens betydelse för norra Sverige, Tomas Mörtsell, vice ordförande Region Västerbotten, diskuterade infrastruktur och regional utveckling i Östersjön och EU. Därtill arrangerade Region Norrbottens ett välbesökt seminarium om Arktis.

170628General Assembly-ErikB<
Marc Lemaitre, Head of DG Regio vid EU kommissionen, och Erik Bergkvist, Region Västerbotten, under Östersjöstrategins årliga forum i Berlin 

När Östersjökommissionen (BSC) inom nätverket för perifera och maritima regioner (CPMR) i vilket Norrbotten och Västerbotten ingår tillsammans med utrikesdepartementet i Tyskland, i nära samarbete med EU-kommissionen, bjöd in till det 8:e Östersjöforumet samlades cirka 850 intressenter under två dagar för att diskutera framtidens Östersjösamarbete, strukturer och flernivåstyre i ett 20-tal seminarier kring olika tematiska områden.

En stark Östersjöregion med ökat samarbete

Erik Bergkvist, ordförande för Region Västerbotten, deltog i en panel för att diskutera framtidens samarbete i Östersjöregionen och mot bakgrund av de friktioner som finns inom EU för närvarande är en stark sammanhållningspolitik viktigare än någonsin som främjar en ekonomiskt, miljömässigt och socialt hållbar utveckling i hela Östersjöregionen. För att Östersjöregionerna ska stå bättre rustade för framtidens utmaningar måste regionerna vara modiga och kunna använda EU:s regionalfonder på ett smartare och innovativt sätt som ger regionerna möjligheter att själva kunna prioritera utifrån de mest pressande behoven och särskilda förutsättningar och möjligheter.

Under Östersjöstrategins årliga forum i Berlin berömde Marc Lemaitre, Head of DG Regio vid EU kommissionen, Västerbottens engagemang och positiva attityd till regionens och EU:s utveckling. Marc Lemaitre visade stort intresse för Västerbotten och avslutade sitt tal med att orden ”När jag lyssnar till er förstår jag varför det går så bra för Västerbotten”.

Midway Alignment och Botniska korridoren som en drivkraft för innovation och regional tillväxt i Östersjöregionen och EU

170628Tomas
Tomas Mörtsell, vice ordförande Region Västerbotten, talar om vikten av infrastruktur i norra Sverige och Östersjöregionen

Stora delar av Östersjöregionen är glest befolkad med långa avstånd till andra marknader, även inom EU. Ännu är Östersjöregionen inte sammanlänkade i tillräcklig utsträckning för att bäst ta till vara på regionens potential för konkurrenskraft och livskvalitet. Det krävs ett bättre samarbete för att förbättra regionens transportsystem, sa Tomas Mörtsell, vice ordförande Region Västerbotten, när han medverkade i panelen om 'Transport as a Driver for Innovation and Regional Growth in the Baltic Sea Region'.

Tomas Mörtsell pekade på att investeringar i transportinfrastruktur i våra glesbefolkade områden inte varit möjliga att genomföras om vi inte varit med i TEN-T, som skapar ett mervärde för att föra samman människor och regioner och lyfter fram Midway Alignment och Botniska korridoren som goda exempel på projekt som genererar tillväxt.

Övre Norrland tillsammans med Östersjöregionerna positionerar sig inom europeiska Arktis 

Utvecklingsfrågor för Arktis spelar en framträdande roll i Östersjön, Europa och resten av världen. Som en del av det Europeiska Arktis, arrangerade Region Norrbotten tillsammans med finska Ouluregionen ett välbesökt seminarium där Östersjöregionerna diskuterade vikten av regional utveckling för att integrera Östersjön och Arktis. Norrbotten och Västerbotten tillsammans med norra Norge och Finland är nyckelaktörer när de Europiska Arktis diskuteras på EU-arenan och Östersjöregionerna, och är därför en unik länk för att integrera de två makro-regionerna.

På Östersjöforumet stärktes ytterligare budskapet om ett hållbart Arktis med regional samverkan i och med att CPMR:s Östersjökommission antog en ny position om Arktis. Genom att förbättra samarbetet mellan Östersjön och Arktis kommer det att leda till mer utvecklade regioner i Arktis, vilket är till nytta för hela Östersjöregionen. Då Västerbotten och Norrbotten är en del av EU:s arktiska område har regionerna varit aktiva och bidragit till framtagandet av positionen.

Läs mer här och ta del av den Arktiska positionen

/Martha Bahta

28 Jun 2017 Regionalpolitik

Regionalpolitik

North Sweden arbetar för att regionens unika förutsättningar ska synas och komma till uttryck i EU:s regionalpolitik. Regionen är EU:s mest glesbefolkade samtidigt som huvudparten av de totalt 900.000 invånarna är bosatta i städerna utmed Östersjökusten vilket skapar utmaningar det regionala tillväxtarbetet. Med hjälp av EU:s regionalpolitik kan norra Sverige överkomma utmaningarna som kommer med extrem gleshet, avstånd till marknader och låg kritisk massa vilket också skapar tillväxt och värden för hela unionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information