Nytt numer av Panorama – senaste inom regionalpolitiken i EU

Bulgarien och Rumänien firar 10 år i EU och i Panoramas senaste nummer uppmärksammas detta med ett fördjupande reportage. Dessutom kan du läsa om makroregionala strategiers bidrag till EU, intervju med Maltas Statssekreterare för EU-ordförandeskapet 2017, en artikel om nya rationaliserade bedömningen för större projekt samt information om hur Polen gör det mesta av de investeringsmöjligheter som tillhandahålls av EU-medel.

mag60

Bulgarien och Rumänien firar 10 år i EU
År 2007 gick Bulgarien och Rumänien med i EU, och en hel del har förändrats under den tiden. Nu, 10 år senare, tar EU en närmare titt på hur medlemskapet i unionen har påverkat länderna och deras medborgare.

I Panorama, EU:s officiella tidning för alla som är intresserade av regional utveckling, kan du läsa en utredning om vilka framsteg som har åstadkommits i Bulgariens och Rumäniens regionalutveckling sedan de gick med i EU. Enligt utredningen, som baseras på EU:s databas Eurostat, har ländernas BNP dubblats, inkomstnivån ökat och infrastrukturen förbättrats. EU-kommissionen menar att denna utveckling framåt möjliggörs tack vare investeringar inom sammanhållningspolitiks ramen.

-För tio år sedan valde rumäner och bulgarer att vara en del av projektet, som återförenade en hel kontinent, ett projekt genomsyrad av jämlikhet och solidaritet. De satte sitt hopp på Europa och Europa har inte svikit dem. Idag är båda Rumänien och Bulgarien säkrare och mer välmående än någonsin tidigare, - skriver Corina Crețu, EU-kommissionär med ansvar för regionalpolitik, i sin ledarartikel till det senaste numret av Panorama.

Panorama ges ut av EU-kommissionen kvartalsvis för att informera om aktuella händelser inom Europas regionalpolitik.

Mer om det samt om andra viktiga frågor kring sammanhållningspolitik hittar du i det senaste numret av Panorama här.

/Maria Sandberg

11 Apr 2017 Regionalpolitik

Regionalpolitik

North Sweden arbetar för att regionens unika förutsättningar ska synas och komma till uttryck i EU:s regionalpolitik. Regionen är EU:s mest glesbefolkade samtidigt som huvudparten av de totalt 900.000 invånarna är bosatta i städerna utmed Östersjökusten vilket skapar utmaningar det regionala tillväxtarbetet. Med hjälp av EU:s regionalpolitik kan norra Sverige överkomma utmaningarna som kommer med extrem gleshet, avstånd till marknader och låg kritisk massa vilket också skapar tillväxt och värden för hela unionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information