EU-kommissionen satsar regionalt på Smart Specialisering
Den 7 september diskuterades Europaparlamentet Smart Specialiserings (S3) inverkan på regionalutveckling med EU-kommissionen. Budskapet var glasklart, EU-kommissionen ser ett behov av att EU:s regioner i större utsträckning ska arbeta med S3 för att vara klara framtidens utmaningar och S3 kommer att ingå i EU:s sammanhållningspolitik. Nu kan du läsa det meddelande som presenterades av EU-kommissionen med fokus på det regionala perspektivet i S3.
EU-kommissionen vill verka för att EU:s regioner ska klara av den ekonomiska konkurrens som globaliseringen och en större marknad medför, detta genom att bygga upp motståndskraftiga ekonomier. Smart Specialisering är ett sätt att få regionerna att stå konkurrenskraftiga på den globala arenan genom att investera i områden där de har konkurrensfördelar, något kommissionen vill hjälpa regionerna med.
Smart Specialisering är en del av EU:s sammanhållningspolitik som verkar för att minska de regionala skillnaderna i EU och handlar i grunden om att ur ett regionalt perspektiv lyfta fram och investera i projekt där regionen har konkurrensfördelar samt att genom innovation och ”botten upp” styre anpassa utvecklingen efter regionens förutsättningar.
Den 7 september diskuterade Europaparlamentet med EU-kommissionens generaldirektör Marc Lemaître för DG Regios ett meddelande från EU-kommissionen angående ökad innovation i regionerna för en motståndskraftig hållbar tillväxt. I meddelandet presenteras fyra utmaningar inom Smart Specialisering som EU nu står inför och enligt EU-kommissionen måste arbeta med för att främja nya tillväxtmodeller genom att fokusera på investeringar i innovativa sektorer. Man menar att reformering av regionala forsknings– och innovationssystem krävs såväl som ökat gränsöverskridande samarbete vid innovationsinvesteringar. Mer forskning behövs i EU:s mindre utvecklade regioner och i de regioner vars industri befinner sig i omvandling. Det sista förbättringsområdet uppmanar till att utnyttja synergier mellan EU:s politik och instrument.
EU-kommissionen framhäver i sitt meddelande att Smart Specialisering är ett nytt sätt att arbeta som säkrar starkare lokalt och regionalt deltagande i beslutsprocessen samt att dess potential kan ökas med fördel för EU:s regioner såväl som för EU i stort. Det är också ett verktyg som fortsättningsvis kommer inkluderas inom ramen för EU:s sammanhållningspolitik.
Läs EU-kommissionens meddelande i sin helhet här.
/Lovisa Jonsson
Regionalpolitik
North Sweden arbetar för att regionens unika förutsättningar ska synas och komma till uttryck i EU:s regionalpolitik. Regionen är EU:s mest glesbefolkade samtidigt som huvudparten av de totalt 900.000 invånarna är bosatta i städerna utmed Östersjökusten vilket skapar utmaningar det regionala tillväxtarbetet. Med hjälp av EU:s regionalpolitik kan norra Sverige överkomma utmaningarna som kommer med extrem gleshet, avstånd till marknader och låg kritisk massa vilket också skapar tillväxt och värden för hela unionen.
Kontaktperson: Mikael Janson
Mer information