Starta och utvidga projekt i Östersjöregionen
Svenska aktörer kan söka finansiering från Svenska Institutet (SI) inom ramen för samarbetsprogram i Östersjön. Denna typ av finansiering syftar till att utveckla partnerskapsprojekt som uppmuntrar till hållbarhet inom ekonomi och miljö som även genererar djupare social integration i regionen. finansiering är avsedd att användas för att starta nya samarbeten eller expandera befintliga i Sverige, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Ryssland, Ukraina och Vitryssland, och i vissa fall även i Moldavien och Georgien.
Svenska institutet (SI) bjuder in svenska organisationer att lämna in ansökningar om finansiering inom ramen för samarbete i Östersjöregionen. Projektverksamheten skall utveckla förutsättningar för långvariga hållbara relationer mellan organisationer och bidra till hållbar tillväxt och utveckling i Östersjöregionen. Projekten ska vara baserad på en tydlig behovsanalys och anta en innovativ strategi i regionen - till exempel kan detta innebära samarbete i nya konstellationer med nya metoder eller på ett nytt tema.
Det är viktigt att notera att projektet bör inkludera en utamning som framställs av följande dokument:
- EU:s strategi för Östersjöregionen
- EU:s östliga partnerskap
- HELCOM Baltic Sea Action Plan
Ansökningsomgången är nu öppen. Sista ansökningsdatum är 14 april, 2016. Sökande kan ansöka om upp till 500 000 kronor i finansiering inom följande generella områden:
- Ekologisk hållbar region
- Hållbar tillväxt och ökat väldstånd
- Utmaningar för regionen
Vem kan ansöka om finansiering och delta i projekt?
Ett partnerskap kan bestå av organisationerna nedan. Huvudsökande ska alltid vara en svensk organisation.
- Lokal myndighet, regional myndighet, regionförbunden och landsting
- Statliga byråer
- Institutioner för högre utbildning och forskningsinstitut
- Företag och branschorganisationer
- NGO:s
Krav för partnerskapet
Partnerskapet måste omfatta minst tre länder som berättigad till stöd, med huvudsökande från Sverige. Partnerskapet måste omfatta minst tre organisationer. SI uppmuntrar till partnerskap som inkluderar fler än tre organisationer för att generera till långvarigt samarbete och ökad spridning av projektresultat.
Finansiering
Projekt kan vara upp till 18 månader, och de sökande kan ansöka om upp till 500 000 kronor i finansiering. Stöd beviljas huvudsakligen för resor, mat, tillfällig bostad, och möteskostnader. Bidraget från SI kan också finansiera kostnader för bland annat projektledning samt analys, rapportering och kommunikationskostnader (dessa kostnader kan utgöra högst 35 % av det belopp som tilldelas). SI ställer krav på en viss medfinansiering.
Ansökan
Ansökningar lämnas in via Svenska institutets ansökningsportal från mitten av februari till den 14 april 2016. Ansökan stänger den 14 april 2016. Beslut om varje ansökan offentliggöras senast tre månader efter ansökningsomgången. SI: s beslut är slutgiltigt och kan inte överklagas.
Läs mer om ansökan på SI hemsida
Strategiska lästips
EU:s strategi för Östersjöregionen – EUSBSR
Tillväxtverkets skrift om EU:s Östersjöstrategi
Östersjöstrategin för nybörjare
/Aida Mehrazin
Regionalpolitik
North Sweden arbetar för att regionens unika förutsättningar ska synas och komma till uttryck i EU:s regionalpolitik. Regionen är EU:s mest glesbefolkade samtidigt som huvudparten av de totalt 900.000 invånarna är bosatta i städerna utmed Östersjökusten vilket skapar utmaningar det regionala tillväxtarbetet. Med hjälp av EU:s regionalpolitik kan norra Sverige överkomma utmaningarna som kommer med extrem gleshet, avstånd till marknader och låg kritisk massa vilket också skapar tillväxt och värden för hela unionen.
Kontaktperson: Mikael Janson
Mer information