OECD-seminarium i Kirkenes om tillgänglighet i NSPA
OECD-studien för Northern Sparsely Populated Areas (NSPA) fortgår. En del av studien är att ett team från OECD gör studieresor i de sammantaget 14 regionerna I NSPA som medverkar, för att träffa olika aktörer och se olika verksamheter, som en del av kunskapsinhämtningen. Syftet med studien och studieresorna är att det skall resultera i en rapport per region och en gemensam rapport med analys av NSPA:s samlade utmaningar och möjligheter som stöd för relevanta investeringar för regional utveckling. Studieresorna som sker land för land avslutas med ett gemensamt seminarium med OECD:s experter och de 14 regionerna på plats. Den 1 oktober hölls ett sådant seminarium i Kirkenes i Nordnorge.
Mårten Edberg, infrastrukturstrateg i Region Västerbotten, sätter in regionen i ett globalt perspektiv
På plats i Kirkenes fanns ett 70-tal företrädare från politik och regionalt utvecklingsansvariga tjänstemän från de 14 regionerna i norra Sverige, Finland och Norge samt OECD med inbjudna experter. Temat för seminariet var infrastruktur och tillgänglighet för regionerna i norra Europa och följde upp det motsvarande seminarium som var i Oulu i Finland i juni i samband med OECD:s besök i de sju finska regionerna. Temat vid det tillfället var innovation och näringslivsutveckling i glesbefolkade områden. Inför seminariet i Kirkenes hade OECD åkt Hurtigrutten från Bodø via Tromsø till Kirkenes med strandhugg för studiebesök och seminarier ombord med olika aktörer från de tre norska regionerna i studien.
Paneldiskussioner om att knyta samman NSPA
Seminariet utgick från tre paneldiskussioner kring infrastruktur för regional utveckling, tillgänglighet och uppkoppling i glesbefolkade områden samt hur skapa konkurrenskraft i de nordliga glesbefolkade områdena. Under tre sessioner presenterade dels av OECD inbjudna forskare från USA, Norge och Skottland/Nordregio inbjudna analyser för möjligheter och utmaningar inom temana och därefter lyfte en företrädare per land fram olika regionala aspekter kring frågeställningarna och de egna regionala utgångspunkterna för att avslutas med en öppen diskussion.
Diskussionen lyfte fram många olika aspekter och kopplade genomgående de väldigt lokala frågorna till de globala skeendena och NSPA-regionernas behov av att knytas ihop inom sig och mellan sig med också omvärlden. På de globala kartorna är norra Skandinavien den närmaste vägen mellan Asien och Nordamerika med i sin tur behov av fungerande nord-sydliga stråk med exempelvis Botniska Korridoren som ett huvudstråk att i sin tur knytas till ett system för transporter i hela NSPA och angränsande regioner. En av talarna var Mårten Edberg från Region Västerbotten som kunde beskriva hur regionen hänger ihop eller där det brister borde hänga ihop i ett sådant infrastrukturellt samlat system.
Joaquim Oliveira Martins, Head of OECD Regional Development Policy Division, sammanfattar dagen
Strategiska satsningar för ökat utbyte gentemot omvärlden
Experterna lyfte samtidigt in vikten av systemanalyser för att se hur kommunikationer inte bara förenklar att åka ifrån regionerna utan ännu mer att det underlättar attraktionskraft att åka till regionerna och att se värdet av att etablera näringar högre upp i värdekedjan än att bara öka utflödet av råvarubulk för förädling någon annanstans. Kommunikationer för tillgänglighet är också mycket mer än fysisk infrastruktur, inte minst bredband för uppkoppling av informationsteknologi och bland talarna fanns Tove Sörensen från samverkanscentrum för telemedicin och e-hälsa i Norge.
Det handlar också om en tillåtande kultur med intresse av att koppla upp sig mot omvärlden för större nätverk och inflöde av nya perspektiv som genererar innovation och såväl inflöde som utflöde av idéer och personer, särskilt i regioner utanför storstadsområden, där Rune Dahl Fitjar från Stavanger Business School kunde visa att verkligheten är det motsatta, i mindre urbana områden är intresset för att vidga nätverken mer begränsat än i mer urbana områden.
David Freshwater från University of Kentucky kunde i gengäld beskriva att landsbygdsområdena i Europa i realiteten står för 2/3 av all innovation och tillväxt, vilket dock försvinner i statistiken då man i den mäter icke-urbana regioner i sin helhet och städer för sig istället för att gå ned på delar av regioner varvid kartan över var innovation och tillväxt sker blir betydligt mer spridd än vad som annars uppfattas. Den unika innovationspotentialen för områden som NSPA är närheten mellan olika aktörer om avstånden mellan olika kluster och till omvärlden kan överbryggas och det kan kopplas till EU:s strävan till regional smart specialisering som var ett av budskapen från Andrew Copus från James Hutton Institute och Nordregio.
OECD till de svenska regionerna i februari
Nästa gång är det norra Sveriges tur att stå värd för en studieresa och ett seminarium för alla regionerna som kommer att ske i anslutning till kommande Europaforum Norra Sverige i Piteå den 25 februari 2016. Inför det skall program läggas upp för studieresan genom Jämtland-Härjedalen, Västernorrland, Västerbotten samt Norrbotten med det samlande seminariet i Piteå.
Se programmet för seminariet i Kirkenes här
Läs om juniseminariet i Finland här
/ Mikael Janson
Regionalpolitik
North Sweden arbetar för att regionens unika förutsättningar ska synas och komma till uttryck i EU:s regionalpolitik. Regionen är EU:s mest glesbefolkade samtidigt som huvudparten av de totalt 900.000 invånarna är bosatta i städerna utmed Östersjökusten vilket skapar utmaningar det regionala tillväxtarbetet. Med hjälp av EU:s regionalpolitik kan norra Sverige överkomma utmaningarna som kommer med extrem gleshet, avstånd till marknader och låg kritisk massa vilket också skapar tillväxt och värden för hela unionen.
Kontaktperson: Mikael Janson
Mer information