Finland har nu ordförandeskapet i Barents
Barents regionala råd samlar 13 län och en företrädare för ursprungsbefolkningarna i de nordligaste delarna av Finland, Norge, Sverige och nordvästra Ryssland. De regionala företrädarna tillsammans med ursprungsbefolkningen tecknade 1993 ett samarbetsavtal som fastställde regionala rådet för Barentsregionen (BRC) med samma mål, att stödja och främja samarbete och utveckling i Barentsregionen. Protokollet fastställer strukturen och de allmänna målen för regionalt samarbete. Både Västerbotten och Norrbotten är medlemmar i BRC.
Barentsregionen omfattar följande kommuner och regioner:
- Sverige: Norrbotten och Västerbotten
- Finland: Kainuu, Lappland och Uleåborgs Region (Norra Karelen beviljades observatörsstatus 2008)
- Norge: Finnmark, Nordland och Troms.
- Ryssland: Arkhangelsk, Karelen, Komi, Murmansk och Nenets.
Ordförandeskapet i Barents regionråd roterar vartannat år mellan de 13 olika länen. Regionförbundet sammanträder två gånger om året. Det regionala rådets möten förbereds av regionalkommittén, som består av tjänstemän från medlemslänsstyrelser.
Finland har nu ordförandeskapet. Kainuu, Finland, tog över BRC ordförandeskapet från Arkhangelsk oblast (Ryssland) den 14 oktober, 2015. Kainuu är ordförande för BRC under två år.
Barentsprogrammet utgör ramen för samarbetet, där de prioriterade arbetsområden identifieras. Fokus ligger på sektorprogram, som är starkt orienterade mot naturresursers potential i regionen och i samband med närbesläktade branscher. Sex ramsektorprogram har inletts: sektorprogram för skogsbruk, sektorsprogram på gruv- och mineral, sektorsprogram på olja och gas, sektorsprogram på turism, sektorsprogram på öst-väst sektorprogram logistik och på högre utbildning. En viss region tar ledande roll i varje sektorprogram och identifierar partnerregionerna. Nästa steg är att skapa ömsesidiga eller flersidiga riktade pilotprojekt inom varje program.
North Sweden arrangerade 2012 två konferenser i syfte att stärka samarbetet ytterligare i Barents inom ämnet forskning och innovation.
Läs mer om North Swedens arrangemang i Barents.
Läs mer om Barentsprogrammet 2014-2018.
/ Alexandra Strömbäck
Regionalpolitik
North Sweden arbetar för att regionens unika förutsättningar ska synas och komma till uttryck i EU:s regionalpolitik. Regionen är EU:s mest glesbefolkade samtidigt som huvudparten av de totalt 900.000 invånarna är bosatta i städerna utmed Östersjökusten vilket skapar utmaningar det regionala tillväxtarbetet. Med hjälp av EU:s regionalpolitik kan norra Sverige överkomma utmaningarna som kommer med extrem gleshet, avstånd till marknader och låg kritisk massa vilket också skapar tillväxt och värden för hela unionen.
Kontaktperson: Mikael Janson
Mer information