Ett viktigt steg för lokal utveckling
EU-kommissionen har 2015-09-01 godkänt det svenska programmet för lokalt ledd utveckling inom regional- och socialfonderna för perioden 2014-2020. Godkännandet är ytterligare ett steg framåt för att kunna söka så kallade leaderpengar för lokala utvecklingsprojekt. Programmet omfattar sammanlagt 280 miljoner kronor inklusive medfinansiering.
Vad är Leader?
I Leader samlas lokala representanter från föreningar, företag och kommuner för att tillsammans arbeta med landsbygdsutveckling. Ett lokalt partnerskap, så kallat LAG, fattar beslut om vilka idéer som ska prioriteras. Prioriteringen görs utifrån en gemensam utvecklingsstrategi.
Programmet ska bidra till tillväxt på lokal nivå, stimulera ökad sysselsättning och ge mervärden till det lokala näringslivet och den lokala arbetsmarknaden.
I den nya programperioden 2014–2020 finns möjlighet att samordna de insatser som genomförs i social- och regionalfondsprogrammen, landsbygdsprogrammet och havs- och fiskeriprogrammet. På så sätt får LAG redskap att använda alla fyra fonderna utifrån ett lokalt behov i den lokala utvecklingsstrategin.
Norrbotten och Västerbotten inom lokal ledd utveckling.
Åtta områden i Övre Norrland ansökte om och lämnade in utvecklingsstrategier till Jordbruksverket med önskan om att driva lokalt ledd utveckling med leader-metoden. Totalt har jordbruksverket prioriterat 48 stycken leaderområde. Sju av dessa finns i Norrbottens och Västerbottens och har möjlighet att söka stöd via landsbygdsprogrammet till projektaktiviteter.
Stöden kan sökas från första kvartalet 2016.
Från första kvartalet 2016 ska allt vara klart för att söka stöd till projekt och investeringar inom lokalt ledd utveckling. Vid årsskiftet 2015/2016 ska verksamheten i den nya leaderområdena vara igång. Det är de lokala leaderkontoren som samordnar stöden.
Läs mer om lokal ledd utveckling på Jordbruksverkets hemsida.
/ Alexandra Strömbäck
Regionalpolitik
North Sweden arbetar för att regionens unika förutsättningar ska synas och komma till uttryck i EU:s regionalpolitik. Regionen är EU:s mest glesbefolkade samtidigt som huvudparten av de totalt 900.000 invånarna är bosatta i städerna utmed Östersjökusten vilket skapar utmaningar det regionala tillväxtarbetet. Med hjälp av EU:s regionalpolitik kan norra Sverige överkomma utmaningarna som kommer med extrem gleshet, avstånd till marknader och låg kritisk massa vilket också skapar tillväxt och värden för hela unionen.
Kontaktperson: Mikael Janson
Mer information