Europaparlamentets miljöutskott antog position i RED II-direktivet
Europaparlamentets miljöutskott har antagit sin position i RED II-direktivet om förnybara energikällor. Förslaget antogs efter en jämn omröstning som avslutades med 32 röster för och 29 röster mot. Direktivet är en revidering av RED I som gäller fram till 2020.
Den första versionen av RED I - direktivet om förnybar energi, etablerade en genomgående policy för produktion och förespråkande av förnybara energikällor i EU. Direktivet som lades 2009 hade som mål att 20 procent av EU:s energiförbrukning 2020 skall utvinnas ur förnybara energikällor för att minska koldioxidutsläppen. 2010 blev direktivet en del av EU energistrategi för 2020 där målen var att minska utsläppen med 20 procent, spara 20 procent av energin och att 20 procent av all energi skulle komma från förnybara källor 2020. Strategin i allmänhet blev en viktig del av EU:s klimatarbete och direktivet i synnerlighet blev viktigt för regionala och lokala aktörer då produktion av förnybar energi ofta är i behov av små eller medelstora företag. Direktivet skapar därav betydelsefulla arbetstillfällen vilket har en positiv inverkan på sysselsättningen i regionerna.
Revidering av EU-kommissionens ursprungliga direktiv
Den 23 oktober antog Europaparlamentets miljöutskott (ENVI) sin position i en omtvistad fråga om förnybara energikällor, RED II-direktivet. Den slutliga omröstningen var knapp och resulterade i 32 röster för och 29 röster mot, 4 röster lades ner. Det nuvarande direktivet RED I fastställde energibehovet fram till 2020 i EU och det nya direktivet RED II är en revidering som kommer gälla för tidsperioden 2021-2030. Direktivet ska hjälpa EU att nå sin del i Parisavtalet, världens första globala klimatavtal.
RED II var mycket omdebatterad och det förklarar varför resultat i omröstningen i ENVI blev så jämn med endast 3 rösters skillnad. EU-kommissionen ville bland annat att minst 27 % av EU:s energianvändning ska ha sitt ursprung från förnybara energikällor men EU-kommissionens förslag fick över 1000 ändringsförslag. Slutligen bestämde ENVI sin position och den största ändringen från EU-kommissionens förslag var att ENVI:s position innebar att EU-kommissionens krav om att 27 % av energiförbrukningen skall vara från förnybara energikällor ska höjas till 35 %. Dessutom anser ENVI att varje land bör ha individuella mål.
Utskottet för industrifrågor, forskning och energi (ITRE) ska rösta om en position om RED II i slutet av november. Nästa år kommer Europaparlamentet bestämma sin slutliga ståndpunkt och sedan ska EU-kommissionen, Europaparlamentet och Rådet förhandla om en gemensam lösning.
För mer information kontakta:
Mona Mansour
Senior Adviser European Affairs, North Sweden European Office
Läs mer om:
RED I-direktivet om förnybara energikällor.
/Lovisa Jonsson & Sofia Baumgartner
Klimatpolitik
De beslut som tas inom EU:s klimatpolitik har inverkan på regionens näringsliv och invånarnas livsmiljö. Utöver de klimat- och energirelaterade målen främjar EU arbetet med en ökad biodiversitet, en hållbar användning av naturresurser, att motverka hälsoproblem orsakade av klimatförändringar, ett hållbart jordbruk och att säkra EU:s livsmedelsförsörjning. Norra Sverige har speciella förhållanden såväl befolkningsstruktur som klimat vilka måste tas hänsyn till vid utformandet av unionens lagstiftning.
Kontaktperson: Carina Christiansen
Mer information