Skellefteå Science Citys styrelse på besök hos North Sweden i Bryssel

Den 25–26 september 2024 besökte Skellefteå Science Citys styrelse Bryssel. Under besöket fick deltagarna bland annat träffa Mikael Janson, direktör för North Sweden European Office och Niklas Johansson, Senior Adviser på kontoret, som gav introduktion till kontorets arbete i Bryssel med fokus på forskning och innovation. Gruppen var även på besök på EU-kommissionen och Video Games Europe där de diskuterade videospel och förarlösa transporter.

Den 25 september kom styrelsen från Skellefteå Science City (SSC) på besök till Bryssel. Fokus för resan var att träffa aktörer med relevans för SSCs arbete på hemmaplan. Fokusområden under dagen var EU:s videospelsindustri och förarlösa transporter.  

North Swedens arbete på Brysselarenan 

Besöket inleddes på morgonen i North Swedens lokaler där Mikael Janson, kontorets direktör välkomnade gruppen. Därefter presenterade Niklas Johansson, Senior Adviser på North Sweden inom forskning och innovation, hur North Sweden just jobbar med detta och gav även en överblick över EU:s framtida innovationspolitik. Därefter fanns det tid för gruppen att reflektera och diskutera sinsemellan och med medarbetarna på North Sweden.  

Branschens syn på utvecklingen av videospel i Europa 

Efter lunch begav sig gruppen vidare till Video Games Europe, Europas branchorganisation för videospelsindustrin. Deltagarna fick här ta del av en presentation av Dr Anselm Rodenhausen, Vicepresident Legal and Policy.

Gruppen fick en överblick av Video Games Europes arbete i Bryssel och hur de ser på EU:s policies och stöd när det gäller videospelsindustrin. Rodenhausen presenterade viktiga och aktuella frågor inom och för spelindustrin, områden som berördes var bland annat marknad, innovation och plattformar och IP. Rodenhausen belyste även den gröna agendan, onlinesäkerhet och konsumentskydd för unga.  

EU:s ambitioner och finansiering gällande nollutsläppstransporter, autonoma fordon och batteriteknik 

Efter besöket hos videos games fortsatte gruppen till EU-kommissionen för att diskutera förarlösa transporter, där träffade de Wiebke Pankauke, biträdande enhetschef på EU-kommissionens Generaldirektorat för forskning och innovation (DG RTD), Andrea De Canido, Policy Officer DG RTD och Guido Sacchetto, Policy Officer DG RTD.   

Under mötet presenterades elektrifiering av transportsektorn som en central del i EU:s strategi för att minska utsläpp och främja hållbar mobilitet. Gruppen fick även ta del av olika exempel på hur EU-kommissionen arbetar tillsammans med olika städer och samhällen i medlemsländerna för att skapa hållbara och innovativa urbana områden.  

EU:s ökade ambitioner och initiativ gällande videospelsindustrin 

Därefter fortsatte dagen på temat videospel. Maciej Szymanowicz och Bastien Remy från EU-kommissionens generaldirektorat för kommunikationsnät, innehåll och teknik (DG Connect) tog emot gruppen på North Swedens kontor där de presenterade och diskuterade med gruppen angående EU:s syn, arbete och ambitioner när det gäller videospel. Därefter fick gruppen chans att ställa frågor och berätta om deras eget arbete på frågan.  

Efter detta begav sig gruppen vidare för att äta middag, och dagen därpå träffa Svenskt Näringslivs kontor i Bryssel.  

North Sweden tackar Skellefteå Science Citys styrelse för besöket!  

Vid frågor om besök, kontakta julia.bergsten@northsweden.eu 

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information