Ny lag ska göra EU-produkter mer hållbara

Förordningen om ekodesign för hållbara produkter (ESPR) trädde i kraft den 18 juli 2024. Förordningen bygger på det befintliga ekodesigndirektivet, som idag endast omfattar energirelaterade produkter. Den nya förordningen ställer krav på ekodesign och information för nästan alla fysiska varor på EU-marknaden. Ekodesign innebär att miljöhänsyn integreras i produktutvecklingen, till exempel att produkter är energisnåla och håller länge vilket EU menar är viktigt för att minska energi- och resursförbrukning. Målet är att förbättra återanvändning, energieffektivitet och andra miljömässiga hållbarhetsaspekter för produkter inom EU.

Enligt den nya förordningen måste en hållbar produkt uppvisa en eller flera av följande egenskaper: 

  • Produkten använder mindre energi 
  • Produkten håller längre 
  • Produkten är lätt att reparera 
  • Delar kan enkelt demonteras och återanvändas 
  • Produkten innehåller färre farliga ämnen 
  • Produkten kan enkelt återvinnas 
  • Produkten innehåller mer återvunnet material 
  • Produkten har en lägre koldioxid- och miljöpåverkan under hela sin livscykel 

Lagen inför även förbud mot förstörelse av osålda textilier och skor samt att företag måste redovisa information om kasserade produkter. Dessutom införs gröna kriterier för offentlig upphandling för att styra offentliga medel mot hållbara val. Målet är att stärka hållbarheten och leverera fördelar för företag, konsumenter och miljö.  

Bakgrund  

Förordningen om ekodesign för hållbara produkter ESPR introducerades som en revision av Ekodesigndirektivet vilket introducerades 2005. Förordningen föreslogs av EU-kommissionen 2019 som en del av den europeiska gröna given och ingår i ett åtgärdspaket för att uppnå målen i 2020 års handlingsplan för den cirkulära ekonomin. Åtgärdspaketet riktar sig bland annat till produktionen av elektroniska produkter, textilier, möbler, stål, cement och kemikalier. Förutom ekodesign principer och energibesparingslösningar, fokuserar åtgärdspaketet på cirkulära affärsmodeller och olika stöd till konsumenter och producenter i den gröna omställningen, bland annat genom tillgång till information och data för att kunna ta och genomföra cirkulära och hållbara beslut. Åtgärdspaketet riktar sig bland annat till produktionen av elektroniska produkter, textilier, möbler, stål, cement och kemikalier och  syftar att bidra till att hjälpa EU att nå sina miljö- och klimatmål, fördubbla återanvändning inom materialanvändningen och uppnå sina energieffektivitetsmål senast 2030. 

/William Ekelius 

Läs mer om förordningen här 

Läs mer om den gröna given här

10 Sep 2024 Klimatpolitik

Klimatpolitik

De beslut som tas inom EU:s klimatpolitik har inverkan på regionens näringsliv och invånarnas livsmiljö. Utöver de klimat- och energirelaterade målen främjar EU arbetet med en ökad biodiversitet, en hållbar användning av naturresurser, att motverka hälsoproblem orsakade av klimatförändringar, ett hållbart jordbruk och att säkra EU:s livsmedelsförsörjning. Norra Sverige har speciella förhållanden såväl befolkningsstruktur som klimat vilka måste tas hänsyn till vid utformandet av unionens lagstiftning.

Kontaktperson: Carina Christiansen

Mer information