Northern Sparsely Populated Areas (NSPA) Forum i Bodø

Den 12–13 september arrangerades årets Northern Sparsely Populated Areas (NSPA) Forum i Bodø, Norge. Representanter från norra Sverige, norra Norge samt norra och östra Finland var på plats för att delta i presentationer, dialoger och interaktiva sessioner och tillsammans ta sig an olika tematiska områden och sakfrågor av intresse och vikt för det europeiska Arktis.

Under 2024 års NSPA-forum i Bodö som samlade 50-talet deltagare medverkade från svensk sida från politisk nivå Isak Utsi och Anders Öberg, Norrbotten, tillsammans med företrädare från North Sweden European Office som medarrangerade forumet samt tjänstepersoner från hemmaplan. Dagen inleddes med att Svein M. Eggesvik, Fylkesordförande i Nordland och Jouni Ponnikas, ordförande i NSPA, välkomnade deltagarna till årets forum i Bodø, där betonade de speciellt behovet av ett fortsatt starkt samarbete inom NSPA-nätverket.  

Svein M. Eggesvik, Fylkesordförande i Nordland

Därefter följde en presentation av Bodø som i år är en av tre städer som fått utmärkelsen europeisk kulturhuvudstad. Bodø gav en överblick av sina erfarenheter kring hur de aktivt har arbetat för att involvera unga i regionens utveckling och i arbetet innan och under bemärkelseåret genom de aktiviteter som varit och som väntas. I samband med detta kopplade även Uleåborg och Kiruna upp digitalt. Uleåborg tar över titeln europeisk kulturhuvudstad 2026 och berättade därför hur dess arbete hittills har sett ut, och vad som komma skall. Kiruna är kandidat för att bli europeisk kulturhuvudstad 2029 och delade därav sina tankar och idéer för hur ett kulturhuvudstadsår kan se ut i Kiruna, samt hur arbetet dit är planerat. Även Kiruna lade en stor vikt på att involvera unga i sitt arbete, de vill att året som kulturhuvudstad ska vara av unga, för unga och även fortsätta efter att året som kulturhuvudstad är över. 

Geopolitik, infrastruktur och NATO-medlemskap i fokus  

Dagen fortsatte med en presentation av Arvid Halvorsen, biträdande militär representant för Norge vid NATO:s högkvarter i Bryssel. Han talade om säkerhetspolitiska utmaningarna för norra Europa, med särskilt fokus på Sveriges och Finlands nya NATO-medlemskap och de potentiella utmaningarna och möjligheterna för regionen och hur detta påverkar Norden överlag men i synnerhet de norra delarna.  

Arvid Halvorsen, biträdande militär representant för Norge vid NATO:s högkvarter i Bryssel

Efter detta kopplade OECD upp virtuellt och gav en genomgång av de pågående processerna kring att bygga kapacitet för den gröna omställningen inom NSPA-regionerna. Under hösten 2023 genomfördes det besök tillsammans med OECD i alla de 14 regionerna i NSPA och de kommande resultaten väntas ge förslag på åtgärder för att stärka regionernas samlade konkurrenskraft och hitta bättre samverkan sinsemellan och gentemot nationell nivå och i EU. 

Dagen avslutades med att deltagarna fick diskutera framtiden för NSPA genom att dra slutsatser från sessionerna med NATO och OECD. Därefter tog ett styrgruppsmöte plats som sista session för dagen.  

Kommunikativ workshop på agendan 

Under andra och sista dagen av forumet fick deltagarna chans att medverka på en interaktiv workshop där marknadsföringen och varumärket för NSPA hanterades. Deltagarna delades in i grupper och fick tillsammans diskutera och bolla tankar och idéer med varandra om hur framtiden för NSPA:s varumärke och kommunikativa insatser kopplat till just detta.  

Därefter deltagarna chans att lyssna till en presentation om Arctic Race, såväl som Team Nordic Arctic, ett nordnordiskt affärsprojekt med match-making modell. 

Som avslutning på årets NSPA-forum sammanfattade Nils Kristian Sørheim Nilsen från North Norway forumet, och Isak Utsi avslutade med att tacka arrangörer, presentatörer och deltagare och till sist välkomna deltagarna till nästa års forum som äger rum i Västernorrland, Sverige. 

Northern Sparsely Populated Areas (NSPA)  

Northern Sparsely Populated Areas-nätverket (NSPA) är ett nära samarbete mellan de fyra nordligaste länen i Sverige, de sju nordligaste och östligaste regionerna i Finland samt två regioner i norra Norge. Dessa 14 regioner delar liknande förhållanden och utmaningar och arbetar tillsammans för att skapa kunskap om NSPA-nätverket hos EU:s institutioner och påverka EU-politiken. Nätverket samordnas via de tre Brysselkontoren och för 2025 och 2026 tar North Sweden över koordinationen från nuvarande East & North Finland. 

Läs mer om NSPA här

Läs om NSPA:s besök i Bryssel hos EU och NATO här

Läs om uppstarten av den pågående OECD-studien över NSPA här 

25 Sep 2024 NSPA Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information