North Swedens styrelse på besök i Bryssel i samband med regionveckan

North Sweden European Office välkomnade den 8–9 oktober sin styrelse till Brysselkontoret i samband med European Week of Regions and Cities (EWRC). Vistelsen var produktiv med egna överläggningar, dialog med EU-kommissionen och European Policy Center (EPC) samt deltagande på North Swedens seminarium på EWRC. Utöver diskussioner med inbjudna gäster gavs utrymme för egna diskussioner och dragningar av medarbetarna under en tid av stora färändringar i EU med betydelse för norra Sverige.

Mötet började tidigt på tisdagsmorgonen i North Swedens lokaler med en genomgång från North Swedens medarbetare för de olika policyområdena med en efterföljande diskussion om norra Sveriges möjligheter och utmaningar brysselarenan. Under dagen diskuterades också North Swedens kommunikationsarbete och hur allt North Sweden är engagerat i handlar om kommunikation. 

Perspektiv från norra Sverige på Europeiska regionsveckan

Under vistelsen deltog styrelseledamöterna även i ett seminarium som North Sweden anordnade tillsammans med nätverket Northern Sparsely Populated Areas (NSPA) och Scotland Highlands och Islands under European Week of Regions and Cities (EWRC). Seminariet var ett av de officiella evenemangen under EWRC-veckan där bland annat Richard Carlstedt, ordförande i regionala utvecklingsnämnden för Region Västerbotten, deltog i panelen och framförde norra Sveriges perspektiv. 

Möte med EU-kommissionens generaldirektorat för regionalpolitik 

Styrelsen gick därefter tillbaka till kontoret för att träffa Fredrik Tiger, från EU-kommissionens generaldirektorat för regionalpolitik (DG Regio). Tillsammans diskuterade de aktuella frågor inom regionalpolitiken som fokuserade på hur regionerna kan dra nytta av EU:s program och initiativ för att främja hållbar utveckling och innovation i norra Sverige. Dialogen gav bra inblick i EU-kommissionens arbete och syn kring regionalpolitikens förutsättningar med många olika bud i diskussionerna kring hur regionalstöden kommer att utformas i framtiden.   

Möte med European Policy Center  

Onsdagsmorgonen började med att styrelsen träffade Alison Hunter, senior rådgivare för regionalpolitik, innovation och industriell tillväxt vid European Policy Center (EPC) i Bryssel. EPC är en av de mest respekterade tankesmedjorna i Bryssel. Hunter diskuterade sammanhållningspolitiken i EU och dess roll i en ny era av EU:s policy. Presentationen fokuserade på vad sammanhållningens syfte är, hur stor dess budget bör vara samt vad den ska leverera. Hunter påpekade också på förvaltningsmodellen särskilt till den nuvarande återhämtnings- och resiliensfaciliteten (RRF) som är EU:s återhämtningsplan för att hantera de ekonomiska och sociala konsekvenserna av covid-19 pandemin. Vidare poängterades att säkerhet och sammanhållning hänger ihop i den bemärkelsen att ekonomisk säkerhet, klimat, cyber, livsmedelssäkerhet är viktiga faktorer.  

Avslutningsvis betonade Hunter behovet av samarbete mellan regionerna i norra Sverige för att skapa större kapacitet samt för att kunna påverka EU:s nya agenda. Alison Hunter menade att det är viktigt att det finns ett politiskt stöd och samordning mellan regionerna för att möta framtidens utmaningar.  

Till sist gav Lotta Rönström och Carina Christiansen, seniora rådgivare på North Sweden, en presentation om nya Europaparlamentet, den föreslagna EU-kommissionen, och Sveriges EU-arbete sett från North Swedens horisont. Dagen avslutades med ett ordinarie styrelsemöte före hemresa för styrelsens medlemmar. 

Vi tackar styrselsen för intressanta och produktiva dagar! 

Styrelsen för North Sweden European Office består av: 

Region Västerbotten: Thomas Hartman, ordförande 

Region Norrbotten: Janus Brandin 

Region Jämtland Härjedalen: Magnus Aspegren 

Region Västernorrland: Maria Lidgren 

Norrbottens kommuner: Lars Sandström 

Kommunförbundet Västernorrland: Charlotte Sandelius 

Kommunförbundet Jämtland Härjedalen: Martin Söderström 

Luleå Tekniska Universitet: Pär Weihed 

Umeå Universitet: Agneta Hånell-Plamboeck 

Mittuniversitetet: Ludde Edgren 

Norrbottens Handelskammare: Sabrina Suikki 

Västerbottens Handelskammare: Anders Hjalmarsson 

Handelskammaren Mitt: Oliver Dogo 

Företagarna Norrbotten: Felicia Pournasiri 

 

/William Ekelius och Negin Izadkhah 

Läs mer om NSPA seminariet och EWRC här

 

09 Okt 2024 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information