Europaparlamentet presenterar sin budgetproposition för 2025

Den 23 oktober 2024 presenterade Europaparlamentet sin budgetproposition för år 2025 som föreslås fokusera på hälsa, utbildning och klimatåtgärder. Budgeten ska vidare fokusera på att stärka medborgares livskvalitet, öka konkurrenskraften och ta i tur med unionens rådande utmaningar.

Årsbudgeten för 2025 uppgår till ett värde på 201 miljarder euro, en ökning med 1.24 miljarder euro från EU- kommissionens ursprungliga förslag som lanserades 19 juni 2024 och 1.52 miljarder euro jämfört med ministerrådets proposition som lanserades 17 juli 2024. Områdena som Europaparlamentet vill se en ökning inom är 110 miljoner euro för åtgärder till hälsorelaterade sektorer, ytterligare 70 miljoner euro för utbildning inom Erasmus+ programmet och 42 miljoner euro för att skydda civilsamhället mot konsekvenserna av naturkatastrofer. Vidare vill de se 96 miljoner euro tillägnat jordbrukssektorn, 120 miljoner euro till humanitärt bistånd, och 110 miljoner euro för projekt kopplade till EU:s östra och södra gräns.  

Bakgrund: 

EU:s budgetupplägg delas upp i två olika strukturer: långtidsbudgeten (MFF) och årsbudgeten. Långtidsbudgeten är uppdelad i sjuårsperioder och är ramverket som sätter den övergripande strukturen och taket för hur medel ska allokeras inom unionen. Nuvarande långtidsbudget sträcker sig mellan 2021–2027 med syftet att bibehålla ekonomisk stabilitet för projekt som kräver en längre tidshorisont. Årsbudgeten som planeras inför varje år är budgeten som sätter detaljerna för allokeringen inom långtidsbudgeten. Årsbudgeten ger EU flexibilitet att ta i tur med nutida utmaningar och möjligheter. Till skillnad från nationella budgetar är EU:s budget främst inriktad på investeringar, för att skapa tillväxt och möjligheter i hela unionen. 

Vad händer härnäst:  

Budgeten som initialt presenterades av EU-kommissionen och som nu har behandlats av både Europaparlamentet och ministerrådet, väntar nu tre veckors förlikningssamtal mellan ministerrådet och Europaparlamentet, i syfte att nå en överenskommelse. Sedan måste det överenskomna förslaget röstas om av Europaparlamentet och undertecknas av dess ordförande. 

/William Ekelius  

Läs mer om Europaparlamentets budgetproposition här

Läs mer om ministerrådets budgetproposition här   

Läs mer om EU-kommissionens förslag här 

05 Nov 2024 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information