Region Västerbotten i samtal med EU-kommissionen om EU:s batteriproduktion och Northvolt

Under onsdagen den 9 oktober mötte Rickard Carstedt, ordförande för regionala utvecklingsnämnden i Västerbotten, olika ledande företrädare från EU-kommissionens med ansvar för industripolitik och batteriproduktion. Mötena hölls i skenet av de ekonomiska problemen som rapporterats från Northvolt i Skellefteå. Under mötena diskuterades EU:s ambitioner för uppbyggnad av Europeiska värdekedjor för batterier och dess roll för Europas gröna omställning och strategiska Autonomi.

På bilden: Mikael Janson, Direktör, North Sweden; Rickard Carstedt ordförande för regionala utvecklingsnämnden i Västerbotten samt sammankallande rapportör för sammanhållningspolitiken vid Europaforum Norra Sverige; Ramona Dolan, strateg för externa relationer, Region Västerbotten i möte med Stefano Soro, Chef för Nettonollindustri som inkluderar Batteriproduktion vid EU-kommissionens enhet för industripolitik (DG GROW) med medarbetare.

Under onsdagen den 9 oktober mötte Rickard Carstedt, ordförande för regionala utvecklingsnämnden i Västerbotten samt sammankallande rapportör för sammanhållningspolitiken vid Europaforum Norra Sverige, ledande företrädare från EU-kommissionen för att diskutera industriell batteriproduktion för fordonsindustrin. Mötena skedde i skenet av Northvolts nyligen annonserade ekonomiska problem, som innebär en övertalighet på 1 600 anställda, varav 1 000 från företagets produktionsanläggning i Skellefteå. 

Uppbyggnaden av europeiska värdekedjor för batterier är en hög politisk prioritet för EU-kommissionen, särskilt då batteriteknologi anses vara avgörande för både EU: strategiska autonomi och den gröna omställningen genom elektrifiering. Trots batteriproduktionens strategiska betydelse är Europa fortsatt beroende av import för att möta behoven inom bilindustrin och den pågående gröna omställningen.  

EU har därför över tid mobiliserat omfattande politiskt och finansiellt stöd för att främja inhemsk batteriproduktion, t.ex. genom initiativ som European Battery Alliance (EBA) och Important Projects of Common European Interest (IPCEI) som ger medlemsländer möjligheten att ge statligt stöd till innovations- och utvecklingsprojekt genom undantag från statsstödsreglerna. Northvolt har varit ett av de industriella projekt som fått stöd från dessa program. Stöd har även riktats till Skellefteå kommun genom lån på ca 800 miljoner kronor och 120 miljoner i bidrag för att avlasta risker vid bostadsbyggande som ska göra det möjligt att locka och behålla kompetens när staden växter i snabb takt. 

Beskeden om Northvolts ekonomiska program utgör inte bara en risk för Skellefteå och Region Västerbotten som investerat kraftigt för att göra industrietableringen möjlig utan även för hela EU som är i trängande behov av en utbyggd europisk batteriproduktion. Vid mötena diskuterades EU:s roll i att stärka de europeiska värdekedjorna för batterier, samt de lokala och regionala investeringar som krävts för att skapa förutsättningar för Northvolts etablering i Västerbotten. Ett annat ämne var EU:s bredare ambitioner att genom en aktiv industripolitik stötta teknologier som är centrala för den gröna industriella omställningen. 

Rickard Carstedt träffade bland annat Stefano Soro, enhetschef med ansvar för Nettonollindustrin, cirkulära och hållbara produkter vid EU-kommissionens generaldirektorat för industripolitik (DG Grow). Under mötet diskuterades EU:s för att stärka batterisektorn och minska beroendet av importerade komponenter, en kritisk fråga för både den europeiska bilindustrin och den gröna omställningen.  

Bildtext: Rickard Carstedt, sammankallande rapportör för sammanhållningspolitiken vid Europaforum Norra Sverige och ordförande för regionala utvecklingsnämnden i Region Västerbotten, tillsammans med Ramona Dolan, strateg för externa relationer, och Mikael Janson, direktör vid North Sweden European Office, utanför EU-kommissionens högkvarter Berlaymont där ett av mötena hölls.

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information