Norra Sveriges perspektiv presenterades under Europeiska veckan för regioner och städer
Under den europeiska veckan för regioner och städer (EWRC) anordnade North Sweden European Office tillsammans med Brysselkontoren för nätverket Northern Sparsely Populated Areas (NSPA) samt Scotland Highlands and Islands Enterprises en workshop på temat ” Building smart, resilient communities: adapting sparsely populated areas to a digital & green future”. Strukturen på workshoppen var utformad som en S.W.O.T analys, där en panel av representanter från de nordliga glesbefolkade områdena interagerade med publiken. Från Sverige fanns Rickard Carstedt på plats, ordförande i regionala utvecklingsnämnden i Region Västerbotten.
Europeiska veckan för regioner och städer (EWRC) är ett av EU-arenans största evenemang för regionalpolitik, och brukar kunna kallas för det regionala Europas Almedalen. I år blev North Sweden tillsammans med de andra Brysselkontoren Northern Sparsely Populated Areas (NSPA) och Scotland Highlands and Islands Enterprises, utvalda att hålla en workshop i det officiella programmet för EWRC. Temat för årets workshop var hur man skapar smarta och hållbara samhällen i glesbefolkade regioner och hur man anpassar dessa regioner för en digital och grön framtid.
Utöver Rickard Carstedt som lyfte norra Sveriges perspektiv i panelen så deltog även Jussi Rämet, Borgmästare i Oulu, Finland; Gøril Johansen, VD för ProTromsø, Norge och Andrew Rae, Professor på University of the Highlands and Islands, Skottland. Modererade panelen gjorde Stefano Barbieri, OECD, som även är involverad i en pågående studie av NSPA-regionerna som finansieras av EU-kommissionen. Mikael Janson, direktör på North Sweden European Office fanns med och hälsade alla i rummet välkomna som dagens ”SWOT-Team” samt introducerade Stefano som moderator.
Workshopen strukturerades genom en live S.W.O.T-analys, som mäter styrkor (strenghts), svagheter (weaknesses), möjligheter (opportunities), och hot (threats), vilket gjorde det möjligt för paneldeltagarna och de i publiken att interagera med varandra. I stället för att använda den traditionella strukturen delades analysen upp i tre delar. Utmaningar och hot, styrkor och möjligheter och avslutningsvis “vad händer härnäst?”.
Stefano Barbieri, OECD, inledde workshopen med att ge en bild av vad NSPA-regionerna och Scotland Highlands and Islands har för specifika förutsättningar och gemensamma utmaningar, och betonade områden som demografiska utmaningar, beroende av råvaror och kompetensbrist. Han kopplade även till den pågående OECD-studien i regionerna inom Northern Sparsely Populated Areas i norra Sverige, Finland och Norge som visar på att hanteringen av dessa gemensamma utmaningar kräver robusta offentliga insatser över sektorer.
Utmaningar och hot
Därefter inleddes S.W.O.T analysen. Först ut var att identifiera utmaningar och hot för regionerna.
Rickard Carstedt lyfte hur norra Sverige är en föregångare i den gröna omställningen, men att en utmaning är just bristen på arbetskraft och hur nationella regelverk ställer till det för att få människor som kommit till regionerna att stanna, i och med att de behöver sättas i arbete inom 90 dagar. Detta är inte bara en utmaning för regionerna, men även kopplat till just den gröna industriella omställningen i EU, som till mycket stor del pågår i regionerna i norr.
Vi måste tänka på ett nytt sätt jämfört med tidigare, och digitaliseringen är en betydande utmaning. Vi har svårt att hitta kvalificerad arbetskraft, vilken är en stor utmaning, sade Carstedt.
Rickard Carstedt lyfte även utmaningen med infrastruktur.
Just nu går nästan all transport genom hamnen i Göteborg, vilket innebär att om något skulle hända där skulle både Sverige och Finland stå utan viktiga leveranser. Därför behöver vi börja överväga alternativa rutter, som via Trondheim och Narvik. Vår region inom NSPA-området påverkas också av militära frågor och behovet av infrastruktur som kan ha dubbel användning, både civilt och militärt, påpekade Carstedt.
Styrkor och möjligheter
Jussi Rämet lyfte hur viktigt den digitala och gröna omställningen är för avlägsna områden och hur de i Oulu arbetar långsiktigt med just detta. En del som Rämet belyste är av vikt i detta är att planera framåt och skapa nya teknologier som kan vara till hjälp både militärt och civilt, vilket de ser som stora väsentliga frågor just nu.
Gøril Johansen förklarade hur regionen är ett tryggt ställe för barn att växa upp på, men att det behövs ges mer incitament för folk att stanna, och syftade speciellt på unga kvinnor. Johansen betonade hur utbildning är en möjlighet för att få detta att hända. Vilket även Andrew Rae belyste. Att bryta barriärer inom olika sektorer och få in en könsbalans inom olika utbildningar och yrken är av stor vikt för fortsatt utveckling, vilken Rae menade på att han ser hända redan nu, men att det behöver fortsatta så framåt.
Rickard Carstedt belyste möjligheterna inom den gröna omställningen, och hur viktigt interregionalt och gränsöverskridande samarbeten är för att fortsätta utvecklingen i den mån som behövs. För att dessa samarbeten ska kunna ske och ge goda resultat är det av stor vikt att det presenteras initiativ för att underlätta dessa samarbeten, såsom att utbyggnaden av en god infrastruktur mellan dessa områden prioriteras. Han underströk att Sverige, Finland och Norge befinner sig just nu mitt i världen och en viktig fråga framöver, för EU, är att ta steget in i Arktis.
Vad händer härnäst?
Den sista biten i S.W.O.T analysen handlade om att blicka framåt, utefter de möjligheter och utmaningar som identifierats, vad händer härnäst?
Paneldeltagarna betonade att samarbete är avgörande för att kunna möta gemensamma utmaningar och ta vara på möjligheter tillsammans. Rickard Carstedt framhöll även betydelsen av en dialog mellan den regionala och nationella nivån för att kommande långtidsbudget ska bli så bra som möjligt och gynna gemensamma intressen. Vidare menade Carstedt att sammanhållningspolitiken spelar en avgörande roll för att hantera gemensamma europeiska utmaningar menade och att detta även måste reflekteras i EU:s kommande långtidsbudget.
/Julia Bergsten
Läs mer om NSPA här
Norra Sverige i EU
North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.
Kontaktperson: Mikael Janson
Mer information