Ansök till Europeiska Karlspriset för unga 2021
Europeiska Karlspriset för unga delas ut årligen till projekt som drivs av unga mellan 16 och 30 år. Projekten ska främja europeisk och internationell förståelse och fungera som förebild för unga i Europa. Av 27 nationella vinnare utses tre slutgiltiga segrare med ett förstapris på 7 500 euro. Ansökan är öppen till och med 1 februari 2021.
Priset arrangeras av Europarlamentet tillsammans med stiftelsen för det internationella Karlspriset I Aachen, Tyskland. Alla unga mellan 16 och 30 i ett EU-land kan skicka in ett projekt till tävlingen. Projekten kan skickas in individuellt, men det rekommenderas att göras av en grupp. Inom varje medlemsstat väljs ett bidrag ut som sedan är med och tävlar om de tre internationella priserna. Förstapriset är på 7 500 euro, andrapriset är 5 000 euro och tredjepriset 2 500 euro. Samtliga kommer att delas ut av Europaparlamentets talman och en företrädare för stiftelsen för det internationella Karlspriset i Achen. Om det är möjligt - utifrån rådande omständigheter - kommer samtliga 27 nationella projekt att bjudas in till prisceremonin i Achen i maj 2021.
För att kvalificera sig till tävlingen måste projekten uppfylla följande kriterier:
- de främjar en europeisk och internationell förståelse
- de stimulerar utvecklingen av en gemensam känsla av europeisk identitet och integration
- de fungerar som en förebild för unga som bor i Europa
- de ger praktiska exempel på européer som lever tillsammans som ett samhälle.
Priset har delats ut sedan 2008 och har bland annat gått till projekt inom idrott, demokrati samt konst och kultur. 2019 års pristagare innefattade ett finskt projekt under namnet Ditt europeiska medborgarskap, ett italienskt radioprogram för studenter och unga yrkesverksamma samt en österrikisk organisation under namnet Muslimer mot antisemitism.
Läs mer om det Europeiska Karlspriset för unga här.
/Elin Johnson
Norra Sverige i EU
North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.
Kontaktperson: Mikael Janson
Mer information