Arctic Shorts - kortfilmskväll med arktiskt tema i Bryssel
Den 18 november arrangerades den andra upplagan av fjolårets succé Arctic Shorts på kulturhuset BOZAR i Bryssel, där North Sweden stod som medarrangörer. Sju kortfilmer från de arktiska regionerna visades under kvällen som illustrerade skönheten, utmaningarna och de verkliga livet i Arktis.
North Sweden är en av arrangörerna till filmvisningen tillsammans med de övriga medlemmarna i International Polar Foundation som tillsammans varje år även anordnar konferensen Arctic Futures Symposium där aktuella frågor om Arktis utveckling står i centrum. Den 18 november arrangerades den andra upplagan av fjolårets succés Arctic Shorts på kulturhuset BOZAR i Bryssel, ett sidoevenemang kopplat till konferensen Arctic Future Symposiums som äde rum den 25 november.
Som en del av Arctic Future Symposiums tio års jubileum i år visades sju kortfilmer från de arktiska regionerna inspelade i Norge, Kanada, Färöarna, Island, Sverige, Finland och Grönland. Filmerna illustrerade det vardagliga livet i Arktis och visade på mångfalden i de arktiska regionerna på olika sett där skönheten och närheten till naturen i de arktiska regionerna var ett genomgripande tema inklusive kultur, konst och samhälleliga utmaningar. Filmvisningen var, precis som föregående år, välbesökt och gav också publiken chansen att interagera med några av filmskaparna i en efterföljande paneldebatt.
Programmet rymde även en kortfilms-dokumentär om klimatförändringarna och dess påverkan hos befolkningen på Grönland. Under en dryg timme hann publiken också följa med till en isländsk bondgård, utstå sociala spänningar och konfrontationer mellan vänner på färöiska, lyssna till strupsång från isvidderna i Kanada och följa med på i sommarnattdopp i västerbottniska skogar.
Det svenska bidraget var filmen Signal regisserad av Oscar Byström som utspelade sig i norra Sverige. Filmen porträtterar en ung kvinna i ett litet samhälle där det råder utegångsförbud på grund av ett okänt hot där spekulationer kretsar kring antingen utomjordingar eller Ryssland. Filmen är producerad av produktionsbolaget Kangero med stöd av Film i Västerbotten och hade premiär under Göteborg filmfestival 2018.
Efter filmvisningen följde en paneldiskussion modererad av Martha Otte, Direktör av Tromsø International Film Festival, tillsammans med filmskaparna Inuk Jørgensen regissör av filmen ”Home” från Grönlands och Odile Joannette, verkställande direktör för Wapikoni Mobile, Québec, Canada. Paneldeltagarna berättade om själva skapandeprocessen av filmerna och belyste den ökade förekomsten av filmer med nya perspektiv på den internationella filmarenan där ursprungsbefolkningsperspektivet i Arktis har börjat ta mer plats. Den nya teknikutvecklingen har därtill givit inhemska filmindustrier ett ägandeskap där fler och fler unga filmskapare kan ta mer utrymme i skapandeprocesser. Vikten av att låta det lokala och unika filmmediet växa och ta en egen plats i filmindustrin relativt till den Hollywoodnorm som råder, poängterades av de båda panellisterna.
Martha Otte avslutade kvällen med en förhoppning om att åter nästa år kunna sätta arktisk film och kultur på agendan i Bryssel. Genom att premiera filmskapande från våra egna regioner ökar vi kunskapen och förståelsen för en del av världen som inte alltid porträtteras. Genom detta skapas också ett ägande av bilden av människor i Arktis som finns runt om i världen, enligt Martha Otte.
/Johannes Stenberg
Norra Sverige i EU
North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.
Kontaktperson: Mikael Janson
Mer information