Junckers State Of the Union tal Regional involvering en del av EU:s framtid

Den 13 september höll EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker sitt årliga State Of the Union tal i Europaparlamentet i Strasbourg för att redogöra för EU:s framtid. Juncker fokuserade på sex frågor: Handel och Inre marknaden, Industri, Digitalisering, Miljö, Migration samt  EU:s värderingar.

090915_juncker

Junckers sjätte vision för framtidens EU - frihet, jämlikhet och rättsstatlighet
Tidigare i vår presenterade EU-kommissionen en vitbok som lade fram vad kommissionen menade var fem möjliga vägar framåt för EU. I sitt tal presenterade Juncker en sjätte möjlig väg för EU, en väg han själv vill se EU vandra.  Juncker belyste att EU samarbetet alltid har handlat om värderingar och är mer än pengar, Euro eller en inre marknad. Det sjätte presenterade scenariot tar också avstamp just där och bör enligt Juncker bygga på tre principer: frihet, jämlikhet och rättsstatlighet.

Fem viktiga prioriteringar: handel och den Inre marknaden, industri, klimat, digitala hot och migration
Juncker framhöll femviktiga prioriteringar i EU-arbetet kommande år. Vad kommissionsordförande Juncker föreslog var en starkare europeisk handelsagenda, en starkare och konkurrenskraftigare industri, ett Europa som går i bräschen för att kämpa mot klimatförändringarna, att bättre kunna skydda Europa från digitala hot samt att migration förblir ett fokusområde på EU:s agenda.    

Ett starkare EU med fokus på stora frågor för EU
Ordförande Juncker betonar att han vill se en starkare union framöver genom en starkare inre marknad, starkare i kampen mot terrorism samt med starkare fokus på frågor av stor betydelse för EU, så som exempelvis miljö och klimatfrågor, som enligt Juncker bör vara en starkare global aktör.

Juncker uppmanade länder utanför euron och bankunionen att ansluta sig
Ä
ven tidigare aktuella ämnen adresseras i Junckers tal så som valutapolitik där han själv säger att euron är tänkt som den gemensamma valutan för hela EU och ej bara delar, något han vill arbeta vidare för.

En ledare för EU-kommissionen och Europeiska rådet
Efter Storbritanniens utträde i mars 2019 vill Juncker skapa nya tunga poster på den politiska arenan. Dels borde kommissionen och Europeiska rådet ledas av en och samma person enligt Juncker.

— Europa skulle vara lättare att förstå om en kapten styrde skutan, sa Juncker som fortsatte med seglarmetaforerna.

Handel, transparens och regional involvering
Under mandatperioden har kommissionen under ledning av Juncker lagt fram betydligt färre förslag än den tidigare kommissionen, en strategi Juncker varit tydlig med sedan start. Han menar enkelt uttryckt att EU ska vara stora i de stora frågorna och små i de små frågorna för att de beslut som fattas faktiskt ska kännas relevanta för de nationella parlamenten att arbeta vidare med. Han belyser att detta i sin tur lett till att majoriteten av beslut rörande statligt stöd har delegerats till regional och lokal nivå.

Regional involvering kom på tal återigen då Juncker i den delen av talet som berörde handelsavtal poängterade att regional insyn i beslut och ett transparent EU är ett måste för dess fortsatta utveckling. Med fokus på EU:s framtida utveckling fastslår Juncker att nationella parlament och civilsamhället på national, regional och lokal nivå bör involveras mer. Han menar att detta varit tanken från början men att det finns mer att göra på det området och mer kompetens att ta tillvara på. Något vi regionala aktörer ser mycket positivt på.

Vill du ta del av talet i dess helhet så finner du det på engelska här.

Junckers alla förslag
Europaportalen har sammanställt alla de förslag och idéer som EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker vill se under de kommande åren här.

/Lovisa Jonsson

14 Sep 2017 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information