Experter inom e-hälsa samlades i Norrbotten
Den 1–2 februari 2017 stod Norrbotten och Luleå värd för hälsokonferensen Arctic Lights E- health Conference (ALEC) i Luleå för femte gången, i syfte att kunna möta den nya tidens krav på hälso- och sjukvård.
ALEC är en viktig pusselbit i det strategiska samt långsiktiga arbete Region Norrbotten (tidigare Norrbottens landsting) bedriver för att kunna möta de utmaningar sjukvården står inför. Genom den nya tidens digitalisering och anpassade arbetssätt är det möjligt att ge medborgarna mer självständiga och hälsosamma liv högre upp i åldrarna. Den nya tekniken ger även Norrbottens företag en mer konkurrenskraftig ställning på den globala marknaden.
Konferensen hade uppskattningsvis 300 deltagare som tillsammans diskuterade policy, strategi samt operationella nivåer för framtida aktiviteter inom ämnet e- hälsa. Ett flertal parallella sessioner gav deltagarna möjligheten att diskutera potentialen av digitala genombrott för att överbygga forskningsgap samt utveckla verktyg för att i framtiden bättre kunna designa en effektivare hälsovård för tillgänglig för alla. Ett urval av de ämnen som lyftes under konferensen var det Europeiska Partnerskapet för Innovation (EIP) inom aktivt och hälsosamt åldrande, likvärdig hälsa i den digitala tidsåldern, den virtuella våden med mera.
På bild: Värd för konferensen var regionrådet Agneta Granström (th) här tillsammans med Peter Eriksson, Sveriges digitala utvecklingsminister. Hon är ordförande i AER:s arbetsgrupp för e-hälsa.
Peter Eriksson, Sveriges digitala utvecklingsminister, var en av de som talare under konferensen och pratade om utmaningarna och möjligheter med digitaliseringen för samhällen och staten.
-Digitalisering är redan en stor del av vårt dagliga liv. Dock finns det två områden där digitalisering inte har utnyttjats till fullo, vilket är hälsa och omsorg. Den offentliga sektorn i allmänhet, och hälso- och sjukvården i synnerhet, står inför stora utmaningar: en växande population, en befolkning som blir allt äldre samt personalbrist, för att nämna några av de utmaningar vi står inför idag, sade Peter Eriksson, Sveriges digitala utvecklingsminister.
Två huvudteman på konferensen var: Digital övergång inom hälsosektorn och jämlik hälsa i den digitala tidsåldern.
Den digitala omställningen av hälsosektorn
Digital övergång är hela skalan av förändring inom fundamentala delar av hälso- och sjukvård: från verksamhetsmodell till infrastrukturen, från de tjänster som tillhandahålls, till vem som får dem. Den berör varje funktion av hälso- och sjukvård: arbetskraft, utbildning, ekonomi, ersättning m.m.
Vården påverkas av alla förändringar som sker i samhället, från patientens beteende till teknik, handel och tjänstesektorn. Att förstå de viktigaste utmaningarna ger bättra kunskaper om vilka prioriteringar och resurser som krävs för att hantera den digitala övergången.
De viktigaste utmaningarna som diskuterades på konferensen var:
- Den mognadsnivå som krävs för vård och omsorgssystemet för att anta digitala och integrerade vårdlösningar
- De hinder som försvårar stor skalig teknikutveckling inom vården
- Behovet av att utmana rollen av professionella inom vården för att främja framtidens digitala övergång.
Att lära idag hur man bygger digitala hälsoekosystem, innovativa affärsmodeller och påskynda övergången av nya innovativa idéer kommer att hjälpa att driva fram hållbara lösningar och komma ikapp med de framtida digitala innovationerna.
Potentialen för den digitala vården ligger i att förbättra vårdkvaliteten, främja innovation, och skapa ett hållbart vårdsystem.
Jämlik hälsa i den digitala vården
Vikten av att förbättra jämlikhälsa är att ge alla chansen att leva ett hälsosamt liv oavsett socioekonomisk status, demografiska faktorer eller ursprungsland. Digitala lösningar kan spela en aktiv roll för att minska skillnader i hälsa, förbättra hälsoresultat och tillgången till högkvalitativ information för utsatta grupper.
De viktigaste utmaningarna för att skapa jämlik hälsa som lyftes på konferensen:
- Tillhandahålla vård i samhällen med brist på tillgänglighet och underutvecklad digital infrastruktur med knapp service
- Låg kunskap inom hälsa och digitala tjänster för att kunna utveckla digitala lösningar bland utsatta grupper
- Hur tekniken har förbättrats eller hindrat utvecklingen av vårdkvalitén.
Ökande innovation genom att dela data kan förbättra vården. Att förstå hur digitala strategier kan ge människor bättre service kommer att möjliggöra bättre vård i glesområden, hjälpa till att eliminera skillnader i hälsa, utveckla lösningar som är anpassade för människors med olika fysiska och kognitiva förmågor.
En video från konferensen finns här
Norra Sverige i EU
North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.
Kontaktperson: Mikael Janson
Mer information