EU:s lagstiftningsprioriteringar för 2017

EU:s fokus i år är att leverera resultat på ett antal nyckelområden som berör alla européer. EU-institutionerna har enats om ett antal prioriteringar som sträcker sig från att stimulera e-handel till att skydda miljön och förstärka gränserna.

Vid slutet av 2016 undertecknade Europaparlamentet, Ministerrådet och EU-kommissionen för första gången en gemensam deklaration som listar lagstiftningsförslag som ska prioriteras under det kommande året. EU-institutionerna lovade att öka sina ansträngningar inom sex huvudområden – sysselsättning och tillväxt, säkerhet, migration, den digitala inre marknaden, energi och klimatförändringar, samt att kriminalisera förberedelser av terrorhandlingar.

Ett ansenligt antal av förslagen har redan passerat igenom alla stegen i lagstiftningsprocessen i Europaparlamentet. När det gäller säkerhet har ledamöterna röstat för att utvidga vad terrorbrott innebär inom hela EU. De har även kriminaliserat förberedande handlingar såsom att utbilda i syfte att utföra terrorattacker och att resa utomlands för att ansluta sig till en terroristgrupp. Nya regler som inför systematiska kontroller mot databaser för alla som anländer till eller avreser från EU har också godkänts av ledamöterna. Dessutom har Europaparlamentet gett sitt stöd till hårdare kontroller för lösskjutande och avaktiverade skjutvapen, så att de inte faller i fel händer.     

Nya datadirektiv och miljöförslag

Att skapa en digital marknadsplats kräver kapacitet för att hantera ett ökande krav för mobil data. Mot denna bakgrund röstade ledamöterna för att göra frekvensbandet 700 MHz tillgängligt för nästa generation av mobilt internet. De tog även bort det sista hindret för avskaffandet av roamingavgifter, genom att fastställa taken på avgifterna som telefonoperatörerna kan ta ut av varandra.     

Europaparlamentet har godkänt reformen av EU:s system för utsläppssystem, vilket borde förbättra hur EU:s marknad för koldioxidkrediter fungerar och samtidigt skapa en vilja för företag att investera i miljövänligare teknik. Europarlamentet har också gett sitt stöd till ett åtgärdspaket som ska minska risken för att avfall grävs ner i marken, samt öka återvinning. I båda dessa ärenden krävs dock fortfarande att parlamentet når en överenskommelse med ministerrådet om den slutliga lagtexten.

Ledamöterna förhandlar också med medlemsländerna i ministerrådet om nästa steg för att göra lagstiftning mot penningtvätt hårdare, att säkra gasförsörjning och att skapa EU:s asylbyrå med ett större mandat i förhållande till Europeiska stödkontoret för asylfrågor som finns idag. 

Läs mer om de olika förslagen inom de olika prioriteringarna

Läs North Swedens tidigare nyhet kring borttagandet av roamingavgifter

Läs den gemensamma förklaringen om den årliga interinstitutionella programplaneringen (PDF) 

/Sanna Schumacher

 

21 Apr 2017 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information