Dragonskolan på besök i Bryssel
Den 28-30 mars besökte en klass från Dragonskolan i Umeå Bryssel. Under tisdagsförmiddagen den 28 mars var de på North Sweden European Office där kontorets direktör Mikael Janson berättade för dem hur kontoret jobbar med EU- frågor som berör Västerbotten och Norrbotten.
En gymnasieklass från Dragonskolan, som läser internationella relationer och EU-kunskap, var under föregående vecka på plats i Bryssel för att känna av Brysselandan och lära sig mer om vad EU handlar om i praktiken.
Möte med Jakob Dalunde på Europaparlamentet inledde studiebesöket
De träffade Jakob Dalunde, ledamot i utskottet för industrifrågor, forskning och energi på Europaparlamentet samt Fackliga Brysselkontoret, men gjorde även studiebesök på North Sweden, Sveriges kommuner och landsting (SKL) kontor och Sveriges ständiga representation i EU.
Mikael Janson berättade hur North Sweden jobbar med EU- frågor som berör Västerbotten och Norrbotten.
På North Sweden European Office berättade Mikael Janson för eleverna hur kontoret jobbar med EU-frågor som berör Västerbotten och Norrbotten. Under besöket berättade även praktikanterna Sanna och Maria om hur det är att praktisera på North Sweden i Bryssel och hur det kom sig att de sökte och hamnade i EU:s huvudstad.
Besöket avslutades med en livlig diskussion med Cecilia Malmström, Sveriges EU-kommissionär
Det tre dagar långa studiebesöket avslutades med att Cecilia Malmström, Sveriges EU-kommissionär med ansvar för handelsfrågor, berättade om uppehåll i de förhandlingar som pågår mellan EU och USA om frihandelsavtalet samt om EU:s handelspolitik och dess framtid samt om en tuff men rolig karriär som EU-kommissionär.
Lärare Mirja Wallström och Carine Öberg nämner att de hade ganska höga förväntningar innan de kom till Bryssel, men dessa förväntningar överträffades med råge. De tyckte att programmet klargjorde allt det EU-arbete som förs på många olika nivåer.
– Alla studiebesök har gett oss alla en klar uppfattning om syftet med EU och EU:s betydelse i flera olika sakfrågor. Det är också med stolthet vi har återvänt hem med insikten att alla vi träffat jobbar så hårt för att Sverige ska ha så stor nytta av EU som möjligt och att EU ska ha glädje av Sverige som medlemsland. Det värmer i hjärtat att få träffa så många människor som brinner för sitt uppdrag och som är så engagerade, – berättar de om sina intryck från besöket.
Glada och nöjda framtidens EU-experter från Umeå
Nu när de har återvänt hem planerar de att fortsätta att fördjupa sig i EU och EU-frågor.
– Jag som lärare uppfattar att eleverna ser på EU-frågorna på ett helt annat sätt nu efter vår Brysselresa än vad de gjorde innan. Deras förståelse har ökat enormt, deras engagemang ser helt annorlunda ut nu än tidigare och flera har börjat fundera på vad som händer efter gymnasiet med blickar mot Bryssel och resten av världen och jag upplever på många sätt att denna studieresa har blivit en ögonöppnare på många olika sätt, - så utvärderar lärare Mirja Wallström.
Enligt Mirja och Carine, är eleverna helt eniga om att besöken hos Cecilia Malmström och Jakob Dalunde vår de absoluta höjdpunkterna i deras program, men de säger att de lärde sig massor under de andra programpunkterna också.
– Alla programpunkter gav en bredd och ett djup som är helt omöjligt att nå på hemmaplan. Vi är ju helt enkelt supernöjda! – kommenterar eleverna själva.
Vi tackar eleverna från Dragonskolan för deras besök och hoppas att de har haft en givande vistelse i Bryssel och önskar dem varmt välkomna tillbaka!
/Maria Sandberg och Sanna Schumacher med kollegor på North Sweden
Norra Sverige i EU
North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.
Kontaktperson: Mikael Janson
Mer information