Bulgarien tar över ordförandeskapet i EU 2018
Bulgarien tar över ordförandeskapet i Europeiska unionens råd, också kallad ministerrådet, efter årsskiftet. Det är landets första ordförandeskap och under halvåret kommer de bland annat att prioritera den interna och externa säkerheten inom EU samt utvecklingen av den digitala ekonomin.
Vid årsskiftet är det dags för Estland att ge stafettpinnen till Bulgarien som blir nytt ordförandeland i ministerrådet. Ordförandeskapet i ministerrådet roterar varje halvår mellan alla medlemsländerna i EU. Det nuvarande ordförandelandet Estland har arbetat med säkerhet, ett digitalt Europa, öppen och innovativ ekonomi samt ett mer inkluderande Europa. Bulgarien kommer ta över ordförandeskapet den 1 januari 2018 fram till den 30 juni 2018 och det blir då landets första gång sedan de blev medlemmar i EU år 2007.
Bulgariens prioriteringar under ordförandeskapet
Bulgarien har tre principer som de planerar arbeta utifrån under deras ordförandeskap. De vill skapa konsensus inom de känsliga frågorna som exempelvis migration och säkerhet samt fortsätta utveckla den inre marknaden och främja en enhetligare framtid i EU genom diskussioner om EU:s sammanhållningspolitik. Prioriterade frågor under Bulgariens ordförandeskap är Västra Balkan, den interna och externa säkerheten inom EU, den digitala ekonomin samt EU:s och de ungas framtid.
Nästa land efter Bulgarien att ta över ordförandeskapet är Österrike som tar över den 1 juli 2018. Det dröjer ett tag till Sveriges nästa ordförandeskap för Europeiska unionens råd då vi hade ordförandeposten andra delen av 2009 men det första halvåret 2023 är det åter Sverige som intar posten.
Läs mer om Bulgariens kommande ordförandeskap här.
Läs vad North Sweden har skrivit om Estlands ordförandeskap här.
/Sofia Baumgartner
Norra Sverige i EU
North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.
Kontaktperson: Mikael Janson
Mer information