EU-kommissionen lanserar handlingsplan med målet att bli ledande inom AI

Den 9 april 2025 lanserade EU-kommissionen en rad åtgärder för hur EU ska bli ledande inom artificiell intelligens (AI), detta i en handlingsplan för en AI-kontinent – AI Continent Action Plan. Handlingsplanen innefattar fem huvudområden med åtgärder inom utbyggd infrastruktur, förbättrad datakvalité och tillgång, tillämpning och algoritmer, utvecklad kompetens och förenkling. Genom samråd tar EU-kommissionen nu in synpunkter för unionens framtid gällande AI.
Under AI-toppmötet i Paris i februari 2025 lyfte EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen AI:s roll i framtiden med fokus främst på AI:s roll inom EU:s framtid. Handlingsplanen presenteras som ett verktyg för att skapa ett ledande EU inom AI, av EU-kommissionen, som lägger vikt på innovation, forskning, och konkurrenskraft. EU-kommissionen presenterar en strategi som avser att utöka resurser och möjligheter för att utveckla och driva AI inom unionen i linje med dess fokus på konkurrenskraft och ett mer motståndskraftigt EU.
Handlingsplanen byggare även vidare på kompetensunionen som EU-kommissionen lanserade den 5 mars 2025. Kompetensunionen ämnar stärka EU:s konkurrenskraft genom aktivt flöde och rörelse av kompetens via ett fokus på hela livskedjan från skola till pension. EU-kommissionen nämner i sin kommunikation om strategin för EU:s inre säkerhet – ProtectEU – hur arbetet kring AI-kompetens ska struktureras utifrån de arbetsflödena presenterade i kompetensunionen genom att utbilda, omskola, bibehålla och locka till sig AI-kompetens.
Fem fokusområden
Handlingsplanen är utformad efter dessa fem områden:
- Infrastruktur: Med en förstärkt infrastruktur genom expandering av AI-fabriker och AI-gigafabriker avser EU-kommissionen öka möjligheterna för företag och forskare att utveckla AI-modeller.
- Datakvalité och tillgång: Genom inrättandet av datalaboratorier och en framtida strategi för en dataunion som avses presenteras 2025 och ska bidra till skapandet av en inre marknad för data avser EU-kommissionen öka tillgången av data med hög kvalité. Vidare ses detta som en viktig del av EU-kommissionen för att erhålla de verktyg och medel som krävs för AI:s utveckling inom EU.
- Algoritmer och tillämpning inom strategiska sektorer: EU-kommissionen vill främja användandet av AI inom strategiska sektorer, detta genom att bland annat utveckla algoritmer. En strategi för AI-tillämpning kommer lanseras av EU-kommissionen under 2025.
- AI-kompetens: I linje med kompetensunionen lyfter EU-kommissionen ett behov av ökade möjligheter att utbilda inom AI i EU, och attrahera arbetstagare från utanför unionens gränser inom AI-kompetens. EU:s talangreserv, presenterad i kompetensunionen, ska fungera som ett verktyg att samla kompetens inom AI. Vidare ska AI-stipendier från en kommande AI-kompetensakademi locka AI-experter till EU.
- Förenkling av regelverk: Här påpekar EU-kommissionen betydelsen av förtroende hos medborgare där AI-förordningen, EU:s regelverk för AI som trädde i kraft 1 augusti 2024, idag fungerar som ett viktigt verktyg för detta. Vidare presenterar EU-kommissionen implementeringen av en servicedesk som ska bidra med vägledning och information om AI-förordningen till EU:s medborgare.
EU-kommissionen öppnar för samråd och dialog
I och med lanseringen av handlingsplanen har EU-kommissionen startat två samråd som pågår fram till 4 juni 2025. Ett tredje samråd om dataunionen ska starta under maj månad. I samspel med detta presenterade EU-kommissionen i sin kommunikation om handlingsplanen att dialoger med representanter från industrin och den offentliga sektorn ska organiseras för att samla in synpunkter inför utformningen av strategin för AI-tillämpning.
/Frida Palmén
Läs mer om handlingsplanen här
Läs hela pressmeddelandet från EU-kommissionen här
Läs EU-kommissionens faktablad om AI-kontinenten här
Läs mer om kompetensunionen här
Läs mer om InvestAI här
Lär mer om konkurrenskraftskompassen här
Läs mer om AI-förordningen här och här
Läs mer om ProtectEU här
Bild: Pixabay
Innovationspolitik
Norra Sverige har ett av EU:s starkaste innovationssystem och bidrar till att stärka EU:s konkurrenskraft på områden så som medicin, rymd, mineraler och bioekonomi. Norra Sveriges universitet, företag och myndigheter är framgångsrika i att attrahera konkurrensutsatta forskningsmedel från EU och har sedan 2014 mottagit 85 miljoner Euro för projekt från ramprogrammet för forskning och innovation. North Sweden arbetar för att stärka regionen i konkurrensen om medlen och att påverka EU:s finansieringsprogram.
Kontaktperson: Niklas Johansson
Mer information