Seminarium på North Sweden om hur studenter kan inkluderas i innovationsprocesser

Den 25 oktober arrangerade North Sweden och Mittuniversitet, tillsammans med Tampere University of Applied Sciences och Hochschule Munchen University of Applied Sciences projektpartners, ett seminarium om hur studenter kan inkluderas i innovationsprocesser hos lokala företag. Seminariet var en del av Erasmusprojektet BRIDGE: Brilliant innovation thorugh digital engagement som syftar till att tillämpa digitala verktyg för att möjliggöra smidig och effektiv samverkan mellan studenter och företag, stora som små.

Universiteten fick under seminariet chans att presentera sina synpunkter erfarenheter med det pågående projektet. Projektet syftar till att förbättra utbildningskvaliteten och skapa effektivare samarbetsformer. För studenterna innebär detta en möjlighet att utveckla praktiska färdigheter och tillämpa sina kunskaper i verkliga företagsmiljöer, vilket stärker både deras utbildning och framtida anställningsbarhet. För företagen innebär samarbetet en tillgång till nya perspektiv och kompetens som kanske saknas internt, något som kan bidra till deras utveckling och innovation samt till långsiktiga samarbeten. Genom detta initiativ får universiteten utforska användningen av digitala verktyg för att förena studenternas och företagens behov av kunskap och innovation.  

Seminariet innehöll presentationer såväl som paneldiskussioner, utöver representanter från universiteten fanns Anders Lindholm, utbildningsråd vid Sveriges ständiga representation vid EU, Nicolas Lux, chef för European Office of the Bavarian Local authorities i Bryssel, och Harri Airaksinen, direktör för Tampere Brussels Office på plats. Diskussionen handlade bland annat om effektiviteten hos digitala verktyg i utbildningsmiljöer samt utmaningar som sådana verktyg innebär, och vidare möjligheten att skala upp och anpassa de digitala verktygen från detta projekt för användning på fler lärosäten. Deltagarna lyfte fram att digitala verktyg som ett sätt att göra utbildningen mer inkluderande och dynamisk. De betonade också behovet av vidareutveckling för att säkerställa verktygens långsiktiga värde och praktiska användbarhet. 

Hållbarhet var också ett centralt ämne under seminariet. Det framhölls att en hållbarhetsinriktad strategi bör genomsyra alla projektets aspekter, för att säkerställa att projektet inte bara når sina mål utan också bidrar positivt till samhället och miljön. Ett hållbart förhållningssätt ansågs vara nyckeln för projektets långsiktiga värde och för att möta de globala kraven på både miljöansvar och socialt ansvar. 

/Negin Izadkhah  

Läs mer om projektet här

06 Nov 2024 Innovationspolitik

Innovationspolitik

Norra Sverige har ett av EU:s starkaste innovationssystem och bidrar till att stärka EU:s konkurrenskraft på områden så som medicin, rymd, mineraler och bioekonomi. Norra Sveriges universitet, företag och myndigheter är framgångsrika i att attrahera konkurrensutsatta forskningsmedel från EU och har sedan 2014 mottagit 85 miljoner Euro för projekt från ramprogrammet för forskning och innovation. North Sweden arbetar för att stärka regionen i konkurrensen om medlen och att påverka EU:s finansieringsprogram.

Kontaktperson: Niklas Johansson

Mer information