EU:s råvaruvecka 2024
Den 9–13 december samlades över 1000 representanter från forskning, industri, administration, civilsamhället och akademin i Bryssel för den årliga råvaruveckan. Evenemanget, som arrangeras av EU-kommissionen är en plattform för diskussioner kring Europas strategiska utmaningar och möjligheter inom råvarumaterial.
Årets upplaga fokuserade på riskminimering i råmaterialprojekt, teknologi och innovation, cirkulära ekonomin och hur Europa kan öka sin förmåga att återvinna och återanvända kritiska material. Under veckan diskuterades också jordartsmetaller och permanentmagneter, där forskare och industriexporter delade insikter om dessa hur material kan återvinnas mer effektivt för att minska Europas beroende av importerade råmaterial.
Gruvregioner på agendan
Under konferensens första dag dedikerades en eftermiddag till diskussioner om gruvregionernas roll i den gröna industriella omställningen och hur Europa kan säkerställa tillgången till mineraler. Joaquim Nunes de Almeida, Director vid EU-kommissionens enhet för industripolitik, DG GROW, deltog i paneldiskussionerna tillsammans med representanter från både gruvregioner och industrin. I diskussionerna lyftes bland annat vikten av de regionala innovationsekosystemen som omger industrierna, och deras avgörande betydelse för att driva en hållbar och konkurrenskraftig omställning.
Under dag tre deltog Mikael Staffs från Boliden i en paneldiskussion om EU:s råmaterialstrategi. Han framhåll att EU:s Critical Raw Material Act är ett viktigt steg, men påpekade att de faktiskt åtgärderna i lagstiftningen är få. Enligt Staffas innebär det främst en “one-stop shop” och tidsgränser för tillståndsprocesser. En utmaning som Staff belyste var att Lundin Minigs har valt att överge Europa, trots den nya förordningen, eftersom detta pekar på att Europa inte är attraktiv plats för gruvverksamhet. Vidare sa Mikael Staff att Boliden har valt att köpa Lundin Minigs verksamheter i Europa, både i Sverige och i Portugal. Staff betonade också att vikten av att hitta hållbara affärscase för att driva industrin framåt gällande produktiviteten.
Framtiden för EU:s råvarupolitik
I samband med råvaruveckan hölls även den 11:e årliga konferensen om råvaror i samarbete med Eumicon den 11 december 2024. Ett av de viktigaste ämnena var EU:s Clean Industrial Deal. Detta initiativ syftar till att främja grön industriell omställning och öka Europas konkurrenskraft på den globala marknaden för råvaror.
/Negin Izadkhah
Läs mer om europeiska råvaruveckan här
Innovationspolitik
Norra Sverige har ett av EU:s starkaste innovationssystem och bidrar till att stärka EU:s konkurrenskraft på områden så som medicin, rymd, mineraler och bioekonomi. Norra Sveriges universitet, företag och myndigheter är framgångsrika i att attrahera konkurrensutsatta forskningsmedel från EU och har sedan 2014 mottagit 85 miljoner Euro för projekt från ramprogrammet för forskning och innovation. North Sweden arbetar för att stärka regionen i konkurrensen om medlen och att påverka EU:s finansieringsprogram.
Kontaktperson: Niklas Johansson
Mer information