Enkät Östersjön

EU-kommissionen har inlett en studie om makroregionala strategier och deras kopplingar till sammanhållningspolitiken.  Norrbotten och Västerbotten ingår i det område som räknas till Östersjöområdet och nu finns det chans för dig att delta i enkätundersökningen om Östersjöstrategin och om strategins eventuella bidrag till sammanhållningspolitiken och ESI-fonderna.  

Denna studie syftar till att utforska resultaten av de fyra befintliga makroregionala strategierna:

- Europeiska unionens strategi för Östersjöområdet (EUSBSR)

- Europeiska unionens strategi för Donauområdet (EUSDR)

- Europeiska unionens strategi för Adriatiska och Joniska regionen (EUSAIR)

- Europeiska unionens strategi för Alperna (EUSALP)

Den innefattar att undersöka deras socioekonomiska konsekvenser, analysera de villkor som bidrog till positiva framsteg och god praxis samt undersöka i vilken utsträckning strategierna bidrog till samordningen och synergierna mellan ESI-fonderna och andra EU-instrument. Studien ska också undersöka i vilken utsträckning strategierna kan bidra till utvecklingen av den framtida sammanhållningspolitiken.

Resultaten av studien förväntas senast 2017.

Intresserad av att delta? Undersökningen hittar du genom att använda följande länk: https://response.easyresearch.se/s.aspx?Id=244177878&Pwd=DE49CBB9

Ny studie: "Mot en genomförandestrategi för hållbar blå tillväxt för Östersjöområdet"

I EU-kommissionens nyligen lanserade rapport “Towards an implementation strategy for the Sustainable Blue Growth Agenda for the Baltic Sea Region" presenteras resultaten av en intressentdialog i Östersjöregionen kring hållbar blå tillväxt för Östersjöområdet. Rapporten initierades av EU-kommissionen i september 2016 i syfte att identifiera och diskutera mer ingående de processer som är nödvändiga för att förverkliga Östersjöområdets blåa tillväxtagenda under de kommande åren.

Mer information om rapporten

/Martha Bahta

12 Jul 2017 Regionalpolitik

Regionalpolitik

North Sweden arbetar för att regionens unika förutsättningar ska synas och komma till uttryck i EU:s regionalpolitik. Regionen är EU:s mest glesbefolkade samtidigt som huvudparten av de totalt 900.000 invånarna är bosatta i städerna utmed Östersjökusten vilket skapar utmaningar det regionala tillväxtarbetet. Med hjälp av EU:s regionalpolitik kan norra Sverige överkomma utmaningarna som kommer med extrem gleshet, avstånd till marknader och låg kritisk massa vilket också skapar tillväxt och värden för hela unionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information