Samråd om fonden för ett sammanlänkat Europa (CEF) 2021-2027
Nu efterfrågar EU-kommissionen berörda grupper och individer att yttra sig om Fonden för ett sammanlänkat Europa (CEF). EU-kommissionen vill utvärdera om programmet har nått sina mål och om reglerna fungerar som det var tänkt. Detta samråd sker under fyra veckors period och under denna tid kan berörda parter ge sina synpunkter.
Samrådet är uppdelat i två faser:
- 27 augusti- 24 september 2024: Under denna period kan berörda parter lämna sina synpunkter genom att svara på en inledande inbjudan.
- Kvartal 3 2024: Därefter inleds offentligt samråd som kommer att pågå i tolv veckor. Detta ger ytterligare möjlighet för allmänheten och berörda parter att lämna sina åsikter. Ett frågeformulär kommer att vara tillgängligt på alla EU-språk för att underlätta deltagande.
Fonden för ett sammanlänkat Europa 2021–2027 (CEF) har skapats för att utveckla och modernisera de transeuropeiska näten inom transport, energi och digital näten. Dessutom syftar fonden för ett sammanlänkat Europa (CEF) till att främja gränsöverskridande samarbete inom förnybar energi, med hänsyn till EU:s långsiktiga åtaganden att fasa ut fossila bränslen. CEF ska dessutom bidra till att stärka Europas konkurrenskraft, främja en smart och hållbar tillväxt samt stödja territoriell, social och ekonomisk sammanhållning. Denna fond ska även underlätta tillgången till och integreringen av den inre marknaden med fokus på att skapa synenergier mellan transport, energi och digitala sektorerna.
Svara på det öppna samrådet senast 24 september
Samrådets syfte är att samla in återkoppling om Fonden för sammanlänkat Europa och dess effektivitet och ändamålsenlighet. Genom detta samråd vill EU-kommissionen samla in information och uppgifter från berörda parter för att kunna bedöma hur programmet har fungerat hittills och vilka förbättringar som kan göras framöver. En sammanfattning av resultaten kommer att publiceras på webbsidan för samrådet inom åtta veckor efter att det offentliga samrådet har avslutats. Därefter kommer den slutgiltiga rapporten att innehålla en översikt av alla samrådsaktiviteter och dess resultat. Aktörer inom nationella, infrastrukturförvaltare, företag, finansieringsinstitutioner, energisystemoperatörer med fler, är inbjudna att bidra med sina synpunkter genom det öppna samråder.
Läs mer om utvärderingen och lämna dina synpunkter här
Läs mer om utvärderingen på svenska här
/Negin Izadkhah
Fotografi: Pixabay
Transportpolitik
Goda infrastrukturförbindelser är en förutsättning för utveckling och tillväxt av norra Sverige som ett av EU:s arktiska områden. Den råvaruintensiva ekonomi som bland annat står för 90% av EU:s järnmalmsproduktion kräver god infrastruktur inom regionen och förbindelser med resten av EU och globalt. Desamma gäller för den omfattade skogsindustrin med ett nettoexportvärde 90 miljarder kronor i Sverige år 2016. North Sweden arbetar för att EU:s transportpolitik ska möjliggöra fortsatt export och utveckling av regionens näringsliv.
Kontaktperson: Lotta Rönström
Mer information