Förening med bas i Umeå en av vinnarna av Europeiska medborgarpriset 2018
Europeiska medborgarpriset är ett årligt återkommande pris som delas ut av Europaparlamentet och uppmärksammar projekt samt initiativ som främjar europeiska värden. Årets pris som delades ut den 9 oktober hade 50 vinnare, däribland den Umeåbaserade föreningen FATTA! som drivit frågan om att Sverige ska anta en samtyckeslag till sexuellt umgänge vilket infördes i Sverige den 2 juli 2018.
Europaparlamentet delar sedan 2008 ut det Europeiska medborgarpriset till projekt och initiativ som främjar ömsesidig förståelse inom EU eller underlättar samarbete över gränserna. Priset har ett symboliskt värde och syftar till att uppmärksamma arbetet som projekten och initiativen gör på daglig basis för att främja europeiska värden. Varje Europaparlamentariker har rätt att nominera en organisation eller person till priset, därefter sammanställs en lista på nationella finalister av ledamöter från respektive land. En jury gör sedan det slutgiltiga valet.
Vinnarna av 2018 års pris är 50 personer och organisationer från 26 olika EU-medlemsländer. Bland vinnarna återfinns den svenska ideella föreningen FATTA! som jobbar mot sexuellt våld och för samtycke i lagstiftning och praktik. Den 9 oktober besökte personer och organisationer från hela EU, inklusive FATTA!, Bryssel och Europaparlamentet för utdelningen av det Europeiska medborgarpriset.
Umeåföreningen FATTA! är från början Umeåorganisationen Make Equal’s reaktion på ojämlikhet
Föreningen FATTA! med ursprunglig bas i Umeå, och numera även Stockholm, bildades 2013 efter en friande våldtäktsdom i Umeå Tingsrätt när de två organisationerna Femtastic och Make Equal gick samman och bestämde sig för att agera. Make Equal grundades 2010 av Umeå-bördiga Ida Östensson som också är en av medgrundarna till FATTA!.
Den ideella föreningen FATTA! har varit drivande i arbetet som ledde till att Sverige den 1 juli i år fick en samtyckeslag. Föreningen arbetar även mycket för att samtycke ska fungera i praktiken, till exempel genom att lobba för sex- och samtyckesundervisning i skolan och att rättsväsendet ska ha relevant kunskap om vad samtycke innebär.
Här hittar du en lista över alla vinnare av det Europeiska medborgarpriset 2018
Här kan du läsa mer om Make Equal
/Michaela Wikdahl
Norra Sverige i EU
North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.
Kontaktperson: Mikael Janson
Mer information