Bredbandsutveckling i glesbygder över hela Europa
Med fokus på glesbygd och glesbefolkade områden lanserade regionkommittén och kommissionen tillsammans den 12 oktober en plattform för ge alla Europas regioner tillgång till snabbare, bättre och mer hållbart höghastighetsbredband. Två gånger per år kommer 12 medlemmar av plattformen från regionkommittén mötas för att adressera de utmaningar som finns gällande utvidgning och tillgång till bredband över Europa. Policyåtgärder, finansiella möjligheter, teknologisk utveckling samt ramverk för vidare arbete inom området är ämnen som planeras stå på agendan under sammankomsterna.
Mariya Gabriel, EU-kommissionär för den digitala ekonomin och digitala samhällen menar att regionernas roll i utvecklingen av bredband i Europa är ytterst viktig och säger efter det första plattformsmötet att bredbandsutvidgning kan ske endast genom att involvera regionala aktörer. EU-kommissionen måste få förståelse i de utmaningar som regionerna möter för att kunna finna tillvägagångssätt att förbättra situationen för dessa säger Gabriel efter mötet.
Målet med plattformen är främst att minska de geografiska skillnader som ofta ligger till grund för bristande bredbandstillgänglighet samt de marknadsutmaningar som kan finnas i glesbefolkade områden. Det första mötet hade också fokus på det tidigare WiFi4EU initiativet som grundar sig i målet att tillgodose alla Europas regioner med trådlös anslutning på allmänna platser.
“Lokala och regionala myndigheter fostrar innovation och konkurrens inom den digitala ekonomin genom skräddarsydda lösningar utmaningar gällande utbud och efterfrågan. Trots detta har en del regioner nackdelar inom infrastrukturområdet eller bristen på expertice för att skapa en digital ekonomi, detta kan genom plattformen tillgodoses till hela Europa för att bidra till att alla får tillgång till den Europeiska digitala marknaden.” sade Kieran McCarthy, medlem i Cork City Council efter mötet.
Läs mer om bredbandsplattformen här.
/Lovisa Jonsson
Innovationspolitik
Norra Sverige har ett av EU:s starkaste innovationssystem och bidrar till att stärka EU:s konkurrenskraft på områden så som medicin, rymd, mineraler och bioekonomi. Norra Sveriges universitet, företag och myndigheter är framgångsrika i att attrahera konkurrensutsatta forskningsmedel från EU och har sedan 2014 mottagit 85 miljoner Euro för projekt från ramprogrammet för forskning och innovation. North Sweden arbetar för att stärka regionen i konkurrensen om medlen och att påverka EU:s finansieringsprogram.
Kontaktperson: Niklas Johansson
Mer information